Varukorg

FORTSÄTT SHOPPA

Så tar du hand om dina fritidskläder

Ta hand om dina friluftskläder och utrustning så de kan hålla så länge som möjligt. I Tuxers guide får du enkla tips på hur du bäst går till väga vid nya inköp, tvätt, impregnering och lagning av skadade kläder och friluftsutrustning.

Multifunktionella plagg

Vid inköp av nya eller begagnade kläder rekommenderar vi att tänka igenom inköpet och vilka förväntningar du har på kläderna eller utrustningen. Det bästa är om de kan fylla fler funktioner så du exempelvis inte behöver köpa en ny jacka för varje vardags och friluftsaktivitet. Punkta gärna upp vilka funktioner och egenskaper du söker. Om du är ute efter en vandringsjacka är det optimalt om samma jacka kan användas i både skidbacken, längdspåret och på promenaden i

Välj en bra färg

Vid köp av nya friluftsplagg är det bra att välja en modell och färg som kommer falla in i smaken under en längre period. Att köpa en ny skaljacka var och vartannat år för att byta färg är inte särskilt hållbart i längden, utan välj en färg som du känner dig bekväm med – färgstark eller inte, det är upp till dig. Det allra viktigaste är att du ska tycka om dina friluftsplagg och att de är funktionella.

Välj återvunna material

Genom att välja kläder med återvunna material som är snällare mot miljön gör du en mindre negativ inverkan på vår planet. Det finns mycket spännande att välja mellan, både från Tuxers Green Choice kollektion och från andra företag. Genom att göra ett medvetet val kan du vara med och påverka hela

Tvätta kläderna med specialtvättmedel

Ett bra tips är att tvätta funktionskläder med specialtvättmedel innan du impregnerar dem. Vattenavvisande finish mår inte bra av vanligt tvättmedel som lämnar kvar kemikalier på kläderna och som dessutom förstör funktionsmaterialet snabbare än specieltvättmedel som t.ex Galltvåls ’’Aktiv tvättmedel’’ (ekologiskt och 100% biologiskt nedbrytbart). Andra allmänna tvätt-tips är att stänga alla dragkedjor och knappar så att inte plaggen eller tvättmaskinen går sönder. Vända plaggen ut och in för att inte slita på färgen och att låta kläderna självtorka i den mån som går. Det gäller dock inte för dunjackor som bör torktumlas på låg värme tillsammans med tennisbollar för att göra jackans dun fluffigt igen.

Impregnera dina kläder

Genom att impregnera skyddar du dina kläder, skor och utrustning från hårda och blöta förhållanden och ökar livslängden på dem. Även kläder och utrustning med skyddande membran och bra vattenpelare behöver återimpregneras, då impregneringen försvinner gradvis efter tvätt. Du kan även impregnera kläder och diverse tillbehör som inte har någon impregnering för att ge dem lite extra skydd och tålighet. Det finns olika sätt att impregnera. Du kan välja mellan att spraya på impregnering eller tvätta in den. Vad du än väljer så rekommenderar vi att välja en impregnering som är anpassat efter ditt plagg eller utrustning och som gärna får vara nedbrytbar och schysst mot miljön. Läs på och välj en impregnering som känns rätt för dig.

Laga och reparera

När olyckan är framme och du fått en reva i skaljackan eller gjort hål i liggunderlaget, se då till att först och främst laga det innan du väljer att köpa nytt. Varför inte damma av den gamla sylådan och laga hålen själv? Eller lämna in det skadade plagget hos din lokala skräddare? Det kommer göra underverk. Idag finns även massvis med smarta lagnings kit för funktionskläder och utrustning. Allt från transparanta och färgade lagningslappar till UV-härdande lim. Ett reparations kit kan hittar du på din närmsta friluftsbutik och är alltid bra att ha i ryggsäcken. När väl något går sönder är det alltid tacksamt att ha med det lilla lagnings kittet för att enkelt ta hand om skadan direkt.

Ta bort noppor på kläderna

Att kläder kan noppa är fullt naturligt och vissa material noppar mer eller mindre. Investera i en noppborttagare eller ta bort överskottsmaterialet med en fintandad kam och klipp sedan bort nopporna med en nagelsax. Du kan även ta bort noppor med en gammal rakhyvel. Vips, så har du plötsligt en ny ulltröja eller underställ. Genom att göra detta regelbundet kommer plaggen hålla sig snygga under längre tid. Plagg du tidigare tänkt slänga får plötsligt nytt liv!

Skänk bort eller sälj kläder du inte vill ha kvar

Kläder och utrustning som du inte vill ha kvar kommer någon annan bli väldigt glad för. Skänk dina kläder till bekanta, second hand eller till välgörenhetsorganisationer. Du kan även sälja dina gamla kläder och få pengar för dem. Om kläderna däremot är alldeles för trasiga bör du sortera dem i din närmsta miljöstation så att tyget kan återanvändas till annat.

Hyr kläder och utrustning

Ska du göra en aktivitet som kräver särskilda kläder vid ett engångstillfälle? Eller har du barn som hinner växa ur kläderna redan till nästa år? Då är hyra kanske ett bra alternativ för dig/er. Många företag erbjuder detta idag och vi på Tuxer hyr exempelvis ut skidkläder tillsammans med Branäsgruppens anläggningar i Kungsberget, Branäs och Vallåsen. En trend vi hoppas är kvar för att stanna.

Få bort röklukt från brasan

En mysig stund vid brasan kan lätt resultera till att kläderna och tältet luktar rök. Det bästa tipset för att få bort röklukten är att antingen hänga kläderna, utrustningen eller tältet utomhus för att luftas ordentligt. Du kan även hänga upp kläder eller mindre utrustning som ryggsäck ovanför en skål med ättika som kan neutralisera rökdoften. Ett annat tips är att placera dina kläder eller utrustning i torkskåpet för att neutralisera röklukten (om de tål värme). Läs alltid tvättråden på dina kläder eller utrustning innan.

Vi hoppas med denna enkla guide kunna vägleda dig genom klädesdjungeln och framförallt inspirera dig till att ta hand om dina kläder och utrustning så de får en lång levnadstid och många fina friluftsstunder. Genom medvetna val varje dag kan vi göra stor skillnad tillsammans. Läs fler friluftstips här!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top

Kontakta oss