Varukorg

FORTSÄTT SHOPPA

Tvättråd

Guide: Få dina fritidskläder att hålla länge

Ta hand om dina fritidskläder på rätt sätt så förlänger du klädernas livslängd samt bidrar till en mer hållbar textilkonsumtion. Eftersom vi vill att du ska kunna ha glädje av dina kläder från Tuxer under en lång tid framöver vill vi ge dig några bra tips på vad du ska tänka på när du tvättar dina funktionskläder. Saknar du någon information, melja oss på kundtjanst@tuxer.se så hjälper vi gärna till!

Hur tvättar jag mina funktionsplagg? – Vi ger dig 9 generella tvättråd!

Att tvätta eller torka funktionskläderna på fel sätt kan förstöra klädesplaggets funktionella egenskaper eller täppa igen de porer som gör att plaggen andas., framförallt kläder med membran. Här kommer några generella tips för alla material under tvätt och tork:

 1. Låt inte dina svettiga och blöta träningsplagg bli liggande i träningsväskan efter att du har använt dem. De kommer inte bara lukta illa, utan kommer tids nog även att få försämrad funktion. Häng dem på tork så fort du kommer hem! 
 2. Du behöver inte tvätta plaggen efter varje gång du har tränat. Vädring brukar räcka långt.
 3. Stäng kardborrar och dragkedjor för att undvika att dessa går sönder. Gör du inte det riskerar du att de slits ut i förtid.
 4. Undvik att torktumla dina träningskläder – det finns en risk för att hos plaggen förstörs. Låt dem istället hängtorka i rumstemperatur eller plantorka på en frottéhandduk om de riskerar att tappa formen.
 5. Undvik att använda sköljmedel när du tvättar dina funktionskläder som andas. Det täcker nämligen till porer i membranet och försämrar därmed deras förmåga att transportera bort fukt. Dessutom släpper du ut mindre kemikalier i avloppsvattnet.
 6. Följ tvättråden! Det är ett enkelt tips, men många av oss slarvar nog lite med denna punkt. Var noga med att handtvätta plagg om de har en sådan symbol eftersom tyget är för känsligt för att tvättas i för höga temperaturer.
 7. Försök generellt att tvätta med lägre temperatur! Temperaturangivelsen på tvättråden är en maxgräns för hur varmt ett plagg kan tvättas innan det tar skada. Kläderna blir lika rena om du sänker temperaturen till exempelvis 30 grader som om du tvättar dem i 60 grader. Det är även skonsammare för plaggen att tvättas i svalare temperaturer. Dessutom sänker du dina elkostnader avsevärt!
 8. Köp tvättmedel som är särskilt anpassat för tvätt av funktionskläder. Överdosera inte tvättmedlet.
 9. Vänd ut och in på plaggen och använd en nätpåse för kläder med känsliga ytor.

Tvättråd för skalplagg med membran

 • Tvätta dina skalplagg sparsamt för att inte slita på dem i onödan. Membranet på funktionella plagg kan ta skada om de tvättas för ofta eller på ett felaktigt sätt. Ofta funkar det lika bra att vädra skaljackan som att köra den i maskin. Tänk dock samtidigt på att inte låta kläderna bli allt för nedsmutsade, eftersom andningsförmågan kan blockeras och vattenmotståndet kan försämras.
 • Du bör inte tvätta plaggen för ofta eftersom det sliter ut dem. Utgå gärna från denna tumregel om du är osäker på om det är dags att tvätta eller ej: tvätta plagget om du har svettats rejält eller om det finns synlig smuts på membranet.
 • Vi rekommenderar att hängtorka plagg med membran. På så sätt riskerar du inte att förstöra membranet eller påverka dess egenskaper negativt.
 • Alla plagg med vattenavvisande förmåga behöver underhållas med jämna mellanrum. Det går att köpa särskilda impregneringssprayer för funktionskläder samt tvättmedel som återimpregnerar plaggens yta. Idag finns det många miljöanpassade impregnerings sprayer och tvättmedel, exempelvis Nixwax.

Frågor & svar 

Hur man tvättar merinoull och ullkläder?

 Så tvättar du merinoull:

 1. Tvätta alltid kläder i merinoull för hand. 
 2. Tvätta plagget i mac 30-gradigt vatten med lite ulltvättmedel. 
 3. Skölj plagget i samma temperatur som du tvättade det i. Ull tål inte för stora temperaturskillnader. 
 4. Vrid inte ur ullkläder.
 5. Låt dina kläder torka liggandes, gärna på en frottéhandduk. Om du hänger upp dina merinoplagg på en galge är det risk att de tappar formen. 

Vissa ullkläder idag är preparerade för tvätt i tvättmaskiner, det förutsätter att det finns program med låga temperaturer, exempelvis ullprogram. 

Visste du att ull är självrenande? Om ditt ullplagg luktar illa kan du istället pröva att hänga ut och vädra det ordentligt- det räcker oftast! 

Kan jag tvätta träningskläder i 40 grader?

Tänk på att alltid läsa vad tvättråden säger. Temperaturangivelsen på tvättråden är en maxgräns så om du är osäker, välj en lägre temperatur eller handtvätt kläderna om det går. 

Hur ska jag tvätta en dunjacka?

Börja alltid med att titta vilka tvättråd just din jacka har. Tvätta på en låg temperatur och använd sparsamt med tvättmedel. Undvik dessutom sköljmedel vid tvätt av dunjacka. 

Hur torktumlar jag en dunjacka?

Vänd jackan ut och in. Sätt på låg värme och lägg in 2-3 tennisbollar i torktumlaren. Hur lång tid tar det att torktumla en dunjacka? Det kan ta några timmar att torktumla en dunjacka. Vill du torka dunjacka utan torktumlare kan det ta upp till 48 timmar att torka. Om du torkar dunjacka utan torktumlare är det viktigt att du fluffar till jackan då och då för att fördela dunet jämt. 

Hur tvättar jag mina vandringstights? 

Det går bra att tvätta dina tights i 40 grader. Stäng alla dragkedjor. Använd gärna en tvättpåse när du tvättar dina träningstights för att inte skada utsidan. Om du inte har en tvättpåse är det bra om du vänder dem ut och in innan du lägger in dem i tvättmaskinen. Använd lite tvättmedel, inget sköljmedel och torktumla dem ej.

Back to top

Kontakta oss