Varukorg

FORTSÄTT SHOPPA

11 härliga vinteraktiviteter

Det är bra för kropp och knopp att komma ut i den friska luften, särskilt under dagens få ljusa timmar. Behöver du tips på utomhusaktiviteter? Nedanför har vi samlat våra bästa tips på saker att göra utomhus på vintern – med och utan snö. Vilken vinteraktivitet vill du testa på härnäst?

1. Skogspromenad med matsäck

Fyll en väska med mackor, varm choklad och fika. Gå en skogspromenad eller varför inte gå till närmsta park om du har små barn? Att äta utomhus blir ofta en spännande utflykt. Välj ett mysigt ställe att äta äta på. Kanske under något fint träd. Glöm inte sittunderlag och varma kläder.

2. Laga fågelmat

Hjälp våra flygande vänner på traven genom att laga egen fågelmat. Perfekt aktivitet för att engagera barnen. Tips. Gröp ur en apelsin, häng upp den och fyll den med fågelfrön om du inte har ett fågelbord. Om du vill skämma bort fåglarna kan du göra egen fågelmat.

Recept fågelmat:

  • 100 g osaltat smör
  • 100 g kokosfett
  • 3-5 dl fågelfrö av valfri sort
  • Snöre, naturligt nedbrytbart

Gör såhär:

Smält samman smöret (osaltat) och kokosfettet. Rör sedan ner fågelfrö tills du får en tjock smet. Fyll sedan smeten i botten på muffinsformar eller genom att placera ut pepparkaksformar på en bakplåtspappersklädd plåt. Efter du fyllt i smeten i valfri form så kan du klippa av bitar av ett sugrör och stoppa ner i formarna för att göra ett hål till snöret. Låt smeten stelna helt. Ta sen bort formarna och sugrörsbitarna. Slutligen – trä in snören i hålen och knyt ihop för att sedan hänga upp maten på valfritt ställe. Fåglarna kommer att älska det!

3. Vinterkajakpaddling

Utforska vinterlandskapet från kajaken. Att paddla kajak om vintern är fullt möjligt och en fantastisk upplevelse. Varför inte upptäcka en skärgård på vintern? Se flera kajaktips från Visit Sweden här.

4. Grilla pinnbröd över öppen eld

Gör upp en eld att grilla pinnbröd över. Det är väldigt enkelt och uppskattat. Allt du behöver för cirka 6 stycken pinnbröd är följande.

Recept pinnbröd:

  • 5 dl mjöl
  • 2 dl vatten
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk bakpulver
  • (Lägg till 1 påse saffran för att göra lussepinnbröd eller några matskedar kanel för kanelpinnbröd)Blanda samtliga ingredienser till en slät och fin deg. Degen kan förvaras i en glasburk eller påse tills grillning. Rulla degen tunt på en pinne och grilla minst 5 minuter. Servera gärna med smör efter grillningen.

5. Pulkarace – försten ner vinner

Att åka pulka är ett populärt vinternöje som såväl vuxna som unga uppskattar. Hitta en bra backe och tävla om vem som kan komma ner för vinterbacken på snabbast tid. Om backen är brant så är det bra att använda hjälm. Glöm inte att ta med en karaff med varm choklad att avnjuta i backen!

6. Åka skridskor

Njut av din omgivning på ett par skridskor. Det finns både utomhusanläggningar att åka till med konstgjord isbana eller så kan du åka på sjön om isen frusit. Testa gärna långfärdsskridsko och glid fram på den stilla och frusna isen.

7. Besök en av Sveriges nationalparker

Är någon av dessa parker i närheten av dig? Då kan en dagstur i en nationalpark kan bli en fin upplevelse.

Du kan läsa om alla parker på Nationalparksofsweden.se

8. Prova på pimpelfiske

Njut av vacker vinternatur samtidigt som du fiskar. Glöm inte minigrillen om du har turen att få upp fisk. Tänk på att vara försiktig när du vistas ute på isen. Kontrollera alltid isens tjocklek och ha med isdubbar för säkerhets skull.

9. Bygg en snögubbe

En aktivitet man aldrig blir för gammal för! Varför inte tävla om vem som kan göra den mest kreativa snögubben. För vem har sagt att en snögubbe måste se ut som en snögubbe?

10. Utomhusdisco för barnen

Detta blir garanterat en rolig aktivitet för både små och vuxna. Ta med en uppladdningsbar högtalare och lek ’’dansstop’’. När lekansvarig pausar musiken åker de personer som rör på sig ut ur tävlingen. Sista personen som är kvar vinner. Om du inte känner för dansstop så fungerar även lite härlig bakgrundsmusik under snögubbebyggen eller sandlådelek. Eller så kan du arrangera ett riktigt utomhusdisco! Det är endast kreativiteten som sätter gränser.

11. Åka skidor

Skidåkning är en populär aktivitet under vintern där du både kan åka alpint, offpist och längdåkning. I Sverige finns det många bra skidanläggningar för både nybörjare och erfarna skidåkare. Att åka längdskidor är en perfekt dagsaktivitet som kan göras själv eller i grupp. Ta med en ryggsäck med fika och sittunderlag för en mysig paus längs vägen.

Behöver du lite nya skidkläder? Få en välkomstrabatt om du börjar prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top

Kontakta oss