Vad är friluftsliv?

Vi på Tuxer har äran att ha Therése Freid som ambassadör. Therése rattar Instagram kontot @hemomkringvandring, samt bloggen med samma namn. I hennes kanaler inspirerar hon människor till ett aktivt friluftsliv genom hennes kärlek för naturen och allt den har att erbjuda. Vi älskar att arbeta tillsammans med friluftsentusiaster som delar vår passion – att få ut människor som kanske inte vet hur de ska börja. Därför är vi glada över att ha fått prata med Therése om friluftsliv, och vad det innebär för henne.

Ett samtal med friluftsentusiasten – @hemomkringvandring

Vad betyder friluftsliv för dig?

Ordet friluftsliv är inte något som jag funderat så mycket på förrän på senare år. Innebörden av det, eller i alla fall min tolkning, har jag däremot levt enligt så länge jag kan minnas. För mig handlar det om att ta vara på det fina man har omkring sig. Att ladda med må-bra-tid i vardagen. Som att ta med frukosten till en fin plats – själv, med familjen eller med gäster/vänner. Eller middagen. När min dotter växte upp var vi i naturen varje dag och jag försökte göra varje dag till ett äventyr.

Till exempel: Ska vi räkna många myrstackar vi ser idag? Ska vi leta efter älgspår idag? Tror du att vi kan hitta någon svamp/hallon/speciell kotte osv? Ska vi räkna jakttorn? Vem kommer att se den första vitsippan? Och så vidare och så vidare. Vi brukade också åka ut och grilla korv och sova i vindskydd. Och hyra stuga i fjällen och göra dagsturer varje sommar.

Nu är hon så gammal att hon inte har intresse av att följa med, men hon har inget emot mitt friluftsliv. Vill jag ha sällskap tar jag oftast med någon av hundarna. Eller min sambo som nog är en större utenörd än jag själv 😊 Vi brukar köra lite ”fredagslyx” – eller fredagsmys – i form av att gå ut och tälta tillsammans, och kanske laga någon god mat. Året runt.

Var spenderar du sommaren och semestern?

Största delen av sommaren kommer jag att tillbringa på Orust där vi bor. Här finns ofantligt mycket vacker natur (men det gör det på de flesta ställen om man ser med ”rätt ögon”). Det kommer att bli många utflykter – ensam med hundarna, med sambon, med familjen och med vänner och bekanta. Dessutom kommer jag nog att trampa åtskilliga mil längs vandringslederna här, till exempel Orust Tvärs, Kuststigen och Bohusleden, och såklart sova ute en hel del. Förra helgen var jag på Öland för att se på och fota orkidéer. Så där fick jag en minisemester. Vi kommer också att åka en vecka till Funäsdalen för att få upptäcka ett nytt område tillsammans med familjen. Jag kommer garanterat att både skriva och fota en hel del från den resan. Men som sagt, huvuddelen av sommaren kommer vi att vara på hemmaplan.

Ditt bästa friluftstips?

Mitt bästa friluftstips är och förblir alltid att se och uppskatta det man har omrkring sig. Att inte vara hemmablind, utan ständigt vara nyfiken på nya platser och stigar. Kunna se och uppskatta det enkla i en vacker blomma, ett vackert spindelnät, den trolska dimman över en äng i soluppgången, och så vidare. Det är anledningen till att jag kallar mitt konto och min blogg för hemomkringvandring.

Det finns otroligt mycket fint att se i vårt land – och det är bättre att börja hemma och kunna få fler upplevelser, än att stirra sig blind på den eller de veckor om året som man åker bort och sedan bara ha den att se tillbaka på. Med enkla medel kan en helt vanlig dag bli en helt fantastisk dag. T ex om man överraskar familjen med att ha packat frukosten och åker/går till en fin plats i närheten. Hemmavid eller i det närmaste naturreservatet till exempel. Eller varför inte åka till en strand, in utsiktsplats, en mossig skog eller annan fin plats – och ta med hämtpizza? Eller göra en lista över alla naturreservat som finns i hemkommunen och besöka ett varje vecka eller månad. Det finns många enkla sätt att sätta guldkant på vardagen.

För övrigt tycker jag inte att man ska göra det så svårt – det är bara att gå ut. Man behöver inte en massa dyr specialutrustning. Det går att vara ute i alla väder och man behöver inte åka långt. Äventyren finns precis runt hörnet och väntar! Oavsett var man bor i detta vackra land.

Back to top

Kontakta oss

    0
      Din varukorg
      Din varukorg är tomTillbaka till butiken