3 enkla recept att laga utomhus

Det här är UtematUteliv

Vi är en familj med tre barn som älskar ge oss ut i naturen och laga mat, upptäcka nya äventyr och får röra på oss tillsammans. Till vardags befinner oss i Sörmlands skogar men även gärna kring vår fantastiska kust när vi ger oss ut på äventyr. Årstiden styr aktiviteterna och i sommar ser vi fram emot att få upptäcka mer av norra Sverige. Vi har länge haft målet att äta minst en måltid ute i naturen per vecka utan något som helst krav utöver att just komma ut i naturen. Det kan därmed bli alltifrån en färdigbredd smörgås till något mer komplicerat då vi har gott om tid. Matlagningen är en central del av vårt liv och något vi verkligen älskar att göra tillsammans, extra härligt är det att få till en god måltid utomhus i det fria.

@Utematuteliv föddes under pandemins första år då vårt intresse för friluftsliv och matlagning utomhus fick möjlighet att ta mer plats i vårat liv. Tanken när vi startade kontot var att tillsammans som familj skapa ett gemensamt projekt kring det vi föräldrar brinner för och som bidrar till att vi hittar ut oftare och därmed skapar tid och nya upplevelser tillsammans med barnen. Om vi även lyckas bidra till att fler hittar ut i naturen och upptäcker det härliga med att både laga och äta mat ute så känns det givetvis extra kul. Allt smakar verkligen så mycket godare ute och det behöver inte vara så krångligt, det viktigaste för oss är att vi kommer ut på något vis oavsett väder. Sen är det givetvis lite extra härligt om solen skiner och man kan ta sig tid att njuta av matlagningen i lugn och ro.

Vi är otroligt glada för möjligheten att tillsammans med Tuxer får dela några av våra favoritrecept när det kommer till enkel matlagning ute. Då utematlagning är ett stort intresse så har vi ett gäng olika redskap beroende på vad vi är ute på för aktivitet och vilken typ av matlagning vi är sugna på. Vi kommer här dela med oss av recept och tips på Muurikkan, stormköket och jägarpannan.

Laga mat i muurikka

En stor fördel med matlagning på muurikkan är att man slipper vänta på den perfekta glöden, man kan börja laga mat så fort pannan kommit upp i temperatur. Den har även ganska stor yta och rymmer därmed mat till den stora familjen. Muurikkan är underbar att laga mat på men den väger ganska mycket, så därmed väljer vi oftast att ta med den när vi är ute på lite kortare turer.

 

Det går att laga det mesta på muurikkan så som grytor, pannkakor, äppelpaj, wook, rårakor och mycket annat. Men en återkommande favorit hos oss är Pyttpåsen, dels då det är himla smidigt att laga pyttipanna men även med tanke på miljön då det känns bra att kunna laga en god måltid på rester som annars skulle hamna i sopporna. Vi har alltid en påse i frysen som fått namnet pyttpåsen, vi fyller den med överblivna rester som inte riktigt platsar eller räcker till en matlåda. När påsen är fylld kan man enkelt laga någon form av pyttipanna av innehållet. Den hjälper oss att minska matsvinnet och så får man med jämna mellanrum en grund till en härlig middag. Vi fyller påsen med rotfrukter eller löken som börjar kännas lite vissen, rester från chiligrytan, kött, kyckling, korv, haloumi osv. Det kan bli alltifrån klassisk grädd-pytt med stekt ägg och rödbetor eller någon salladsinspirerad variant. På vår senaste tur lagade vi en grekisk inspirerad pytt med fetaost, körsbärstomater och spenat tillsammans med en god yoghurtsås med mynta. Yoghurtsåsen förberedde vi hemma och pyttpåsen åkte med från frysen, sen köpte vi med oss fetaost, körsbärstomater och spenat på vägen. Riktigt gott och väldigt enkel rätt som passar bra för utomhusmatlagning.

Grekinspirerad pytt med myntasås

Ingredienser:

Pyttpåsen

  • Potatis
  • Lök
  • Svamp
  • Kyckling
  • Salsiccia
  • Fetaost
  • Körsbärstomater
  • Spenat
  • Oregano
  • Timjan
  • Salt
  • Peppar

 

Yogurtsås med mynta

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 msk olivolja
  • ½ pressad citron + zest
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka mynta (Eller rejält knippe från trädgården)
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

  1. Tillred med fördel yoghurtsåsen hemma och ta med den i en tät försluten burk.
  2. Stek pyttpasens innehåll tills pytten fått färg och tillsätt sedan resten av ingredienserna.
  3. Servera med yoghurtsåsen. Smaklig måltid!

Laga mat på stormkök

Man klarar sig väldigt långt på stormköket då man kan laga det mesta på det. Dessutom är det lätt att bära på och tar inte mycket plats i väskan, vilket gör det perfekt att ta med på dom lite längre vandringarna eller när man inte vill vara beroende av någon eldstad. Det finns så många smidiga och goda rätter man kan laga så som One pott pasta, soppa eller omelett i bröd som vi tänkte tipsa om här. Omeletten steks med ett klassiskt tortillabröd på toppen vilket hjälper till att hålla värmen kvar i pannan så tillagningen går fortare, när omeletten sen puttrat färdigt är det enkelt att vända den utan att den faller isär. Sedan kan man fylla med något gott och eventuellt steka på en stund på varje sida så brödet får lite färg och innehållet värms på lite. Tortillabrödet passar perfekt i stormkökets stekpanna och gör det smidigt att äta direkt ur handen så man slipper tänka på både tallrik och bestick. Vi tänkte här dela med oss av en god variant som vi nyligen tillagade under en utflykt på Sörmlandsleden.

Hållbar tortillaomelett

Ingredienser (2 st):

  • 4 Ägg
  • ½ dl Mjölk
  • Salt
  • Nymalen peppar
  • Västerbottenost (riven)
  • Champinjoner
  • Vitlök
  • Spenat
  • Rödlök
  • Citron
  • Smör

 

Gör så här:

  1. Vispa upp ägg, mjölk, salt och peppar och ta med i lämplig behållare, vi använde oss av en termos men det tomma mjölkpaketet brukar också vara smidigt att utnyttja. Hacka sedan svampen och finhacka vitlöken. Pressa citronen och strimmla rödlöken tunt, lägg sedan lök och citron i en tät burk och låt dra i väntan på servering. Packa med allt inkl. resterande ingredienser och fortsätt matlagningen ute i naturen.
  2. Fräs champinjoner och vitlök tills svampen vätskat ur sig och fått lite färg, ställ sedan åt sidan.

3. Lägg en klick smör i stormkökets stekpanna och häll i omelettsmeten, lägg på tortillabrödet och låt steka tillsammans tills omeletten är klar och fått färg.

4. Omeletten har då fastnat i brödet och kan enkelt vändas i pannan.

5. Fyll halva omeletten med riven Västerbottenost, svamp & vitlök, spenat och picklad rödlök.

6. Vik omeletten på hälften och stek en stund på varje sida så tortillabrödet får lite färg och osten får chans att smälta.

Det smidiga med att steka omeletten i tortillabrödet är att den blir stabil och kan ätas direkt ur handen, alternativt i en bit papper om den känns för varm. Variera innehållet i tortillaomeletten så det passar dina smaklökar eller testa vår variant, den smakade toppen och var riktigt mättande. Smaklig måltid!

Laga mat i jägarpanna

Jägarpannan är lätt att packa med då den inte väger så mycket. Skaftet på vår panna kan man vika så det tar mindre plats vilket gör det enkelt att packa ner den i ryggsäcken. Det passar utmärkt att laga pannkakor eller annan mat som behöver stekas på jägarpannan, speciellt rätter som inte kräver så stor yta att röra runt maten på.

Våra barn älskar pannkakor och önskar det allt som oftast, det kan vara klassiska pannkakor, bananpannkakor eller amerikanska pannkakor, bara det serveras någon form av pannkakor så är dom lyckliga. Vi försöker därmed variera oss lite och laga lite nyttigare och mer mättande alternativ genom att tillsätta bönor, linser, havregryn och även alternativa mjöl sorter. Vi delar här med oss av ett recept som innehåller bönor och några extra ägg. Dom som smakar som klassiska pannkakorna men ger en bättre mättnadskänsla.

 

Under vår senaste utflykt blev vi påminda om de snabba väderskiftningarna som kan uppstå längs kustbandet och vi hamnade under en rejäl regnskur, vilket kanske framkommer i några av bilderna. Som tur var torkade kläderna från Tuxer snabbt i skärgårdsvinden och pannkakstekningen kunde fortgå utan några större bekymmer.

 

Bönpannkakor på med grädde och bär:

Ingredienser:

  • 230 g stora vita bönor
  • 6 dl mjölk
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl mjöl
  • 6 ägg
  • 1 stk kanel
  • 1 krm vaniljpulver
  • Smör till stekning

Gör så här:

  1. Mixa bönorna tillsammans med havregryn och lite mjölk. Vispa sedan i resten av mjölken, mjölet, kanel, vaniljpulver, salt och slutligen äggen.
  2. Stek i smör.
  3. Servera med din favorittoppning. )Vi serverade med blåbär, hallon och en klick grädde).

Ett tips när man ska ta med pannkaksmet eller liknande är att blanda smeten hemma och hälla tillbaka den i ett tomt mjölkpaket. Det är smidigt att hälla ur mjölkpaketet när man väl är på plats där ute och tar dessutom mindre plats i väskan när man ska bege sig hemåt igen.

Följ @Utematuteliv för mer inspiration och recept här!

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.