Vi har sänkt priserna på hela vinterkollektionen. Hitta dina nya outdoorfavoriter idag!

Jämtlandstriangeln – för nybörjaren och den erfarne friluftsentusiasten

Jämtlandstriangeln är vandringsleden som vi på Tuxer anser är perfekt för alla som vill ut på ett litet äventyr i naturen. Det fina med denna klassiska led är förutom den fantastiska naturen de fjällstationer ni finner efter varje etapp – här kan ni äta varm mat och sova bekvämt i en säng om ni inte nödvändigtvis vill tälta. Detta är verkligen en vandringsled för alla – både nybörjaren och den mer erfarne entusiasten.

 

Vandringen genom Jämtlandstriangeln tar dig mellan Storulvån, Blåhammaren och Sylarna i en 47 km lång sträcka där ni får se allt från bäckar med kristallklart vatten med våra fina fjälltoppar i bakgrunden, vilda renar och har du tur hittar du även hjortron i de mäktiga dalgångarna.

Vår tanke är att dela upp vandringen på 4 dagar för att få ut så mycket som möjligt av dessa fina leder, och även kunna bestiga Storsylen – ledens högsta topp. Även om man klarar av den här vandringen med mycket lätt packning, förutsatt att man då spenderar nätterna på fjällstationerna, så väljer vi att ta med tältet då känslan av att vakna upp ute i naturen är nästintill oslagbar!  Vandringen i sig är väldigt ”straight forward”, lederna är tydligt markerade och så länge ni slipper tjock dimma slipper ni även att fokusera på navigering och kan istället slappna av och öppna era sinnen för miljön.

Första dagens etapp på cirka 16 kilometer mot Sylarna betas av. Tältet slås upp utanför Sylarnas fjällstation så att vi kan slinka in och äta deras alltid lika fantastiska gryta tillsammans med en ekologisk öl (vilken lyx va?). Fjällstationerna längs Jämtlandstriangeln har, och detta kan inte betonas nog, fantastiska kök!

Vi somnar för kvällen, ivriga inför nästkommande dags bestigning av Storsylen som ligger på över 1700 meter över havet. Detta är inte en avstickare man behöver göra och turen är inte för alla – den är slitsam och kräver mycket av en fysiskt. När toppen är nådd så förstår ni emellertid varför ni gett er upp genom denna terräng. Utsikten är majestätisk! Känslan av att få se fjällen som ligger där och andas lugnt och fint är oslagbar och svår att sätta ord på. Dessvärre vaknar vi på morgonen upp av (vad som upplevs som) stormliknande vind och spöregn. Storsylen får vänta tills nästa gång.

Dagen får istället spenderas med den 19 kilometer långa vandringen mot Blåhammaren, vilket inte är helt fel det heller! De tuffa väderförhållandena försvinner efter lunch och vi får åskåda det vackra Sylmassivet bakom oss. Renarna hälsar på en sväng och sedan fortsätter vi med sol i våra ansikten och utsikt över Norska gränsen mot Blåhammarens fjällstation. Lyxen att få avnjuta dessa, rent utsagda, festmåltider efter en hel dags vandring i hårt väderlag är inget annat än ren magi. Fjällstationens berömda bastu är tyvärr stängd men det är inte möjligt att misströsta över någonting överhuvudtaget när man får krypa in i tältet till solnedgången över det jämtländska fjället.

Vad som blir vandringens tredje och sista dag tar vid från Blåhammaren och leder nedåt genom den långa fjällplatån. Det varma vädret gör att det obligatoriska badet mot ledens slut i Ulvåtjärn känns allt mer svalkande och befriande.

Inte många saker är så befriande för sinnet som att vandra. Samtidigt som kroppen töms på energi blir sinnet fyllt med ro. Jämtlandstriangeln får 5 av 5 bergstoppar för sin otroliga natur men även för sina valmöjligheter. Detta är verkligen en led för er som aldrig vandrat förr och er som är vana äventyrare. Vill du få med någon att hoppa på outdoor-tåget så är detta verkligen ett perfekt ställe att ta dem, de kommer älska det – det vågar vi lova!

Besök gärna vår Instagram för att ta del av fler bilder eller övrig inspiration!

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.