Ett samtal med outdoorprofilen @northern.prepper

För oss på Tuxer är det viktigt att främja en aktiv livsstil. Att inspirera människor att ta sig ut och njuta av naturen har vi sett som ett av våra största uppdrag ända sedan starten i början av 50-talet. Vi ser det därför som en ära att ha fått en pratstund med Angelica Nylander, en riktig outdoor entusiast! Ni kanske känner igen henne från hennes Instagramkonto @northern.prepper där hon dokumenterar sina äventyr och inspirerar tusentals följare. 

Angelica i Tuxers North Pole – unisex jacka i färgen Buttercup

Hur ett intresse växte fram

Angelica är 31 år gammal, studerande och bosatt i Umeå. Favoritplats? -Skogen, svarar hon. Inte helt överraskande för en naturälskare bosatt uppe bland norra Sveriges täta, mäktiga skogar. Angelicas intresse för att vara ute i naturen började när hon genomförde en grundutbildning i Försvarsmakten och därav, som hon uttrycker det, ”tvingades ut”. Hon berättar att hon efter ett par månader insåg att hon tyckte att det var härligt att vara ute. Det var en rätt häftig grej att hon, väldigt sparsamt utrustad, kunde ta hand om sig själv över tid i olika väder och omgivningar, säger hon.

”Efter det började jag frivilligt vara ute lite smått och med tiden har det vuxit till mitt främst intresse. Jag hittar hela tiden fler friluftsaktiviteter som fångar mitt intresse och som jag vill prova på. I år tänkte jag lära mig klättra och att åka skidor!”

Vi frågar henne vad friluftsliv har kommit att betyda just för henne.

”Friluftsliv för mig består av en herrans massa aktiviteter; allt från vandring, klättring och paddling till att lag mat ute eller bara ta en promenad och koka lite kaffe över öppen eld. Det behöver inte vara superkomplicerat, utan friluftsliv är det man känner att man hinner, kan och orkar, men huvudsaken är att det finns en glädje för aktiviteten och naturen”. 

Angelica på vandring från Nikkaluokta till Vakkotavare. Bild: @northern.prepper

 

 

Vad friluftsliv kan innebära

Att friluftsliv har en positiv effekt på den mentala hälsan börjar bli en allt mer uppmärksammad åsikt, om inte en vedertagen sådan. Till exempel så menar man att det minskar stress. Allt fler människor börjar visa intresse för friluftsliv, men vet kanske inte var de ska börja, eller känner att de inte har tiden. Vi frågar Angelica om hon har något tips att ge till alla människor som står i startgroparna? 

”Mitt främsta tips är att börja smått och okomplicerat på en lagom nivå. För den som aldrig varit ute kanske det är lagom med att tillbringa dagen utomhus i närområdet med en vän, göra eld, laga en enkel maträtt och bara koppla av. Eller leta upp en närliggande vandringsled, packa rycksäcken med förstärkningsplagg och en termos och träna kroppen att vandra med packning och samtidigt öva på att identifiera fåglar och växter”.

Är du någonsin ”otaggad” på förhand? Hur går du tillväga då?

”I perioder när jag har lite lägre energinivåer brukar jag försöka vara snäll med mig själv och komma ihåg att det räcker med det lilla, alla utflykter behöver inte vara spektakulära! Det kan vara lätt att känna något slags krav på prestation, speciellt när man ser hur otroligt häftiga aktiviteter andra gör på sociala medier och liknande, men ärligt talat så friluftar man ju för sin egen skull så det får man försöka släppa. När jag planerar mina utflykter utifrån mina egna förutsättningar och intressen är jag aldrig otaggad, även om jag såklart kan känna att det lockar att ligga kvar i sängen mörka vintermorgnar då man planerat att ge sig ut tidigt!”

Angelica på vandring från Nikkaluokta till Vakkotavare. Bild: @northern.prepper

 

Kärleken till naturen

Kärleken till naturen är ett tema som känns genomgående för samtalet. Naturen, med sin skönhet och med sina helande krafter, har såklart en subjektiv betydelse för varje människa. Vi vill veta vad just naturen betyder för Angelica. Vad är det första du tänker på när vi säger ”naturen” till dig?

”För mig är det många saker, men kanske främst en plats att komma till för att varva ner och landa på. För mig försvinner all stress och alla måsten efter en stund i naturen, fokus hamnar på att upptäcka med alla sinnen och ta in omgivningarna”. 

Låter inte så dumt, eller hur? Man kan tänka sig att en entusiast och naturälskare som Angelica måste sitta på en hög av underbara minnen från hennes friluftsliv. Slutligen frågar vi därför vilken minne som är hennes absolut bästa.

”Jag har så många bra friluftsminnen, jag kan nog inte välja bara ett. Men enkla turer med matlagning och goda vänner är nog mina absoluta favoriter! Då får man tid att bara vara, att umgås och titta på elden i timmar medan det mörknar i skogen runtom”.

Vi vill ge Angelica ett stort tack för att hon ville prata med oss. Hon är sannerligen en stor inspirationskälla! Glöm inte att kika på hennes konto @northern.prepper för inspiration och vackra vyer.

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.