Tuxerpatrull på fjällvandring i de österrikiska alperna

Luften är ljummen, himmeln omhuldad av moln och det river i bröstet av äventyrslust. Nu är det familjen Wieselblad igen, men den här gången i färd med att testa nya Tuxerkläder på fjällvandring i österrikiska alperna. Lika ivriga som vanligt att se vad de går för i design, komfort och funktion.

Produkttestarna

 
Vi som testar kläderna den här gången heter Elhiin och Simon Wieselblad. Till vardags sysslar jag, Elhiin, med att göra friluftslivet enklare och roligare för nybörjare via Instagramkanalen @hejnaturen. Min man Simon, som pluggar, hänger ofta med på äventyren och nu är det dags för oss att recensera Tuxers kollektion med outdoorkläder. I det här produkttestet är vi på fjällvandring i de österrikiska alperna och idag har vi en vandring från Stubnerkogel till Sportgastein/Nassfeld på agendan.

Kittade med kläder från Tuxer
På oss har vi kläder från Tuxer. Vi har varsitt exemplar av vandringsbyxan Hunter Pants, jag har de med kvinnlig passform, Hunter L Pants, som är röda och Simon har en orange version för herrar, Hunter Pants. Upptill är det tröjan Cygo LT Shirt, för mig och Cygo MT Shirt, för Simon som gäller. Jackorna vi testar heter Lovato L Jacket och Hunter Jacket.

 

 

Fjällvandra i alperna

Vår fjällvandring börjar i byn Bad Gastein där vi bor. Med regionens utbredda liftsystem är det enkelt att ta någon av de många gondolerna upp på valfri topp. Vi har valt Stubnerkogel, då det ligger nära och ska vara mycket vackert. På knappt 20 minuter tar vi oss från Bad Gasteins 1.002 meter till toppen på Stubnerkogel Bergstation på 2.246 meter över havet. Det är en ovanlig känsla att nå en bergstopp utan ansträngning. Men att det är enkelt är bra. Det gör att många kan ta sig dit oavsett fysisk form. Både barnfamiljer och pensionärer kan få sig en upplevelse utöver de vanliga med skjutsen upp.

 

Något för alla

Barnen tultar runt, har spring i benen och spejar på murmeldjuren i backarna nedanför. Pensionärerna sitter bänkade med ansiktena vända mot utsikten och blicken riktad ut över ett oändligt vackert Österrike. Alla hoppas på samma sak, att molnen snart ska lätta och ge solen chans att tränga igenom, väcka de sömniga alptopparna till liv och skina med sin fulla bragd. För oss gör det inget att det är molnigt. Bilderna blir inte som i ”Sound of Music” direkt, men det är helt klart fördelaktigt när det är vandring som gäller. Utan gassande sol och dryga 30 grader som gårdagen innebar, blir det hela bra mycket lättare.

Zittrauer Tisch på 2.463 möh

Vi påbörjar turen. Första delen från Stubnerkogel Bergstation till Zittrauer Tisch är rolig. Det är stundtals brant och således får man ibland hjälpa till med händerna mot någon ovanliggande sten för att hålla balansen. Leden är markerad med svart svårighetsgrad, vi konstaterar rätt snart att det är bra. Den är inte till för dig som har svindel direkt. Då finns det gott om andra fjällvandringslederleder att välja från Stubnerkogels Bergstation. Men om du vill uppleva spänning, hög höjd och magnifik utsikt – då kan du läsa vidare. För den här turen är verkligen något att rekommendera. Efter en dryg timmes vandring uppför når vi toppen på Zittrauer Tisch på 2.463 meter över havet. Vi stannar och hämtar andan, njuter. Adrenalinet har fått sig en skjuts och det är alltid kittlande att vara på en topp.

Vackra Miesbichlscharte

Efter toppen Zittrauer Tisch fortsätter vi ner mot dalen Miesbichlscharte. Det är häftigt att nästan balansera på en bergskam med så spektakulär omgivning. Utsikten åt båda hållen pirrar i magen. Vi ser Kalkbretterkopf på ståtliga 2.412 meter åt ena hållet och massiva Kreuzkogel med sina 2.688 meter åt det andra. Och här vandrar vi, mitt i natursköna Österrike och njuter av livet. Vi nyper oss i armen, så otroligt vackert är det.

 

När vi kommer djupare ner i Miesbichlscharte övergår bergskammen till stenknallar och det blir stundtals snöfläckar att hoppa mellan. Det är ganska spännande att kunna svalka sig med snö mitt i sommaren. Vi passar på att kasta en snöboll, det hör till god livsnjutarkutym, tycker vi. Egentligen skulle vi väl passat på att se hur Tuxerkläderna reagerade på en snöängel också, när vi ändå var i farten, men riktigt så sugna på snö var vi inte.

Lunchpaus med stärkande ytterplagg

Vi vandrar vidare. Efter ett tag når vi krönet och en vacker dal tornar upp sig på andra sidan. Vi kan skymta den första av Bockhartsee-sjöarna, Unterer Bockhartsee som är har fått en smaragdgrön färg av bergsarterna runt om. Vi stannar för lunchpaus och drar på oss ett förstärkande lager kläder. Simon tar fram sin Hunter Jacket och jag min Lovato L Jacket. Sen plockar vi upp vår medhavda matsäck och blickar ut över dalens vackraste utsikt hittills. Vi är alldeles själva och sitter länge och bara tittar, nöjda med vår prestation och spännande tur så långt.

Polarull, klöver och porlande bäckar
Efter lunchen fortsätter testpatrullen vidare i dalen, förbi polarull i mängder, klöver och porlande bäckar från fjällets höjder. Solen tittar fram och vi inser att det är rätt trevligt med mindre moln trots allt. Nu avslutar testpatrullen för den här gången – för snart är vi framme vid turens näst sista hållplats vid Bockhartseehütte där vi ska passa på att ta oss varsin österrikisk öl, radler. Sen bär det av 45 minuter rätt ner mot bussen i Sportgastein/Nassfeld som ska ta oss tillbaka till Bad Gastein där vi började. Tack för den här gången Österrikiska alperna, testpatrullen hoppas vi ses snart igen!

Recension

Sammantaget tycker vi att det är otroligt roligt att Tuxer tillverkar outdoorkläder för oss som är intresserade av friluftsliv och lever ett aktivt liv. De satsar på att göra det möjligt för äventyrslystna i början av sin upptäckarbana med friluftskläder till en bra peng. En bra start för dig som är nybörjare och vill ha funktionella och komfortabla kläder till en aktiv livsstil helt enkelt – och det gillar vi.

Extra rymliga byxor

Byxorna är rörliga, har bra stretch och är lätta att gå i. Jag tycker de känns extra rymliga runt stuss och passar mig som är päronformad baktill. De har många fickor också, så möjligheten att en extra energibar i fickan när man går funkar fint. Något som många vandrare vet kan vara bra att ha när humöret tryter och man inte orkar rota i väskan efter något att stoppa i magen. Fickor på friluftskläder är ett måste, i alla fall om du frågar oss.

 

En hållbar outdoorkollektion

Hållbarhet är annan viktig aspekt att tänka på när man köper kläder, tycker vi. Därför ger vi precis som i senaste recensionen en stor tumme upp för att både Cygo LT Shirt som jag hade och Simons Cygo MT Shirt är producerade i 100% återvunnet material. Mer sådant!

Jackor med finess och många fickor

Min vindjacka, Lovato L Jacket, står emot vind och väta upp till 5.000 mm. Lyckligtvis är väderförhållandena på vår vandring goda och det varken blåser eller regnar, så det är lite klurigt att avgöra exakt hur jackan står emot väta. Men något som dock kan konstateras är att jackan är skön och sitter bra. Dessutom har den bra fickor (yes!) både på jackan och inuti. På tal om fickor finns det inget som klår Simons jacka Hunter Jacket vad gäller antal. Han kunde ha många energibars i dem om man säger så. Så många fickor var det! Men han var nöjd och hans utlåtande är gott, då jackan har mesh i innerfodret så kunde kroppen dessutom andas på turen.

Dagens tur fick ett gott betyg – både vandring och Tuxerkläder!

 

Fakta om turen

 
Vandringsled: Stubnerkogel – Sportgastein/Nassfeld, led 111
Svårighetsgrad: Svart led, blandat underlag, mestadels nedför längs en bergkam
Var: Bad Gastein till Sportgastein/Nassfeld via Zittrauer Tisch och Miesbichlscharte, Österrike
Längd: 14 km

Sevärdheter längs vägen: Fjällvandringen börjar på Stubnerkogels topp, men dit tar man sig enklast med Gondol upp från Bad Gastein. Därefter går vandringen upp för en brant, delvis svårframkomlig på grund av terrängen, mot toppen Zittrauer Tisch. Efter toppen följer leden en bergskam med brant kant på båda sidor. Utsikten är magnifik med berg som omsluter dig där du vandrar sakta nedför större delen av leden.

Efter partier med snö och klappersten, väntar utsikt över dalen Miesbichlscharte och du kan se sjön Unterer Bockhartsee. Ytterligare en bit fram, finns hyttan Bockhartseehütte om du vill fylla på med energi eller något läskande. Bussar tillbaka till Bad Gastein går ca 45 minuters vandring ner från hüttan, i Sportgastein/Nassfeld.

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.