Tuxerpatrull på dagsvandring i Bad Gastein

Fåglarna kvittrar, himlen är blå och luften är alldeles krispig. Familjen Wieselblad är mitt bland de österrikiska alperna i byn Bad Gastein, redo att testa hur ett gäng Tuxerkläder fungerar och håller sig torra, komfortabla och funktionella på dagsvandring.

Vi som testar kläderna den här sommaren är en aktiv familj. Till Bad Gastein är vi inbjudna att fira pappa Mats 60-årsdag och tillsammans vandra, uppleva österrikisk kultur och njuta av den fantastiska naturen. Med på resan och som produkttestare finns mamma Susanne, hennes son Simon och jag, Elhiin, som till vardags arbetar med att göra friluftslivet enklare via Instagramkanalen @hejnaturen.

Idag har vi en vandring längs promenadstråket Kaiser-Wilhelm Promenade på agendan, alla kittade från topp till tå med klädesplagg från Tuxer att testa.

Egentligen var det bara tre av oss i familjen som skulle testa kläder den här gången. Men när Mats letade shorts inför resan provade han en rad olika friluftsmärken – men inga satt eller kändes lika bra som Tuxers egna Hunter Shorts. När han sedan lyckligt norpade åt sig Simons för stora testskjorta, en Field Shirt i färgen Granite-Green, fick han också vara med i testgänget. Tänk, vilken tur!

Vi andra var också noga utrustade. Susanne fick testa kjolen Hunter Skort Skirt och jag en snävare, mer chic kjol som går under namnet Holiday Skirt. Lika som bär var vi upptill, svärmor och jag, med matchande tröjor från Cygo LT Shirt, i 100 % återvunnet material.

Simon hade på sig shortsen Mika Shorts, lika användbara på vandring som i vardagen. Och såklart en Cygo MT Shirt – vilket han var tacksam för i värmen, då tröjan luftade bra.

Vår utflykt på Kaiser-Wilhelm Promenade börjar i byn Bad Gastein där man går mellan pampiga hotell, små butiker och pittoreska caféer som serverar klassisk radler, öl med smak av citron eller grapefrukt och så apfelstrudel, såklart. Den österrikiska äppelkakan finns det överallt.

Det är en aktiv atmosfär här. Möter man inte andra vandrare, är det cyklister som swishar förbi ned för backarna. För visst är det backigt i början av det snirkliga promenadstråket. Men kläderna sitter på bra trots stora kliv uppåt. Vi ryms i stretchen, kan ta ut stegen och luftas väl av funktionsmaterialen trots det varma vädret.

Det finns flera utkiksställen på Kaiser-Wilhelm Promenade värda att stanna till vid. Perfekt för en vattenpaus eller en extra titt på kartan.

Efter ett tag i stadsmiljö tillkommer skog rik på kvittrande fåglar och nyfikna ekorrar som förmodligen blivit matade av alldeles för många förbipasserade turister. Vi passerar statyn av Kaiser-Wilhelm, den tyske kejsaren och den siste kungen av Preussen som promenaden är uppkallad efter innan vi fortsätter vi in i dalen Kötscachtal. 

 

Många turister reser hit för att åka skidor på vintern, men en semester om sommaren är väl värd för den som gillar natur och vandring. På Kaiser-Wilhelm Promenade ser vi alpackor, bergsgetter och vidsträckta dalar med tornande berg på båda sidor. Floden som rinner i dalen är smaragdgrön och förser landskapet med näring. Allt är löjligt vackert faktiskt, precis som på ett vykort.

Och så slutligen. Hur löd recensionen egentligen?

Jo då, vi var nöjda med våra kläder från Tuxer. De höll oss torra genom att leda bort fukt, var komfortabla och funktionella. Susanne var till och med så nöjd med sin Tuxerskjol Hunter Skort Skirt att hon började skoja om att vi senare i sommar skulle bli tvungna att klippa av henne kjolen – för den skulle hon minsann inte ta av sig självmant, så bra var den!

Ett extra plus får kjolarna, både min Holiday Skirt och Susannes. Det är roligt att Tuxer har satsat på funktionalitet för just kvinnliga friluftskläder, något som annars tyvärr är ovanligt. Kjolarna är försedda med innerben, så de sitter på plats och inte lämnar skav när man går. Dessutom har de fickor med blixtlås. Är inte det funktion, så säg? Susannes kjol Hunter Skort Skirt är mer anpassad till friluftslivet och min, mer chic och tänkt för vardagen och stadslivet. Det kändes roligt att få vara feminin och piffig utan att behöva oroa sig för ficktjuvar eller vindpustar.

Hållbarhet är en annan viktig aspekt att tänka på när man köper kläder, tycker vi. Därför ger vi en stor tumme upp för att både Cygo LT Shirt som Susanne och jag hade och Simons Cygo MT Shirt är producerade i 100% återvunnet material. Bravo, Tuxer! Mer sådant i modebranschen! 

Nu avslutar testpatrullen för den här gången – i den pittoreska hyttan Himmelwandhütte i dalen Kötscachtal. Vi återställer vätskebalansen med varsin radler och givetvis blir det en glass för sällskapet. Det är ju trots allt semester!

Länkar till testpersonernas kläder

Susanne
Tröja: blå Cygo LT Shirt, kortärmad
Kjol: blå Hunter Skort Skirt

Mats
Tröja: grå Field Shirt
Byxor: gröna Hunter Shorts

Simon
Tröja: svart Cygo MT Shirt, kortärmad
Byxor: Mika Shorts

Elhiin
Tröja: blå Cygo LT Shirt, kortärmad
Kjol: blå Holiday Skirt

Fakta om turen

Vandringsled: Kaiser-Wilhelm Promenade
Svårighetsgrad: Lätt, blandat underlag, men mestadels flakt
Var: Bad Gastein, Österrike
Längd: 10 km tur och retur
Sevärdheter längs vägen: Turen börjar i byn Bad Gastein mellan caféer, kyrkor och små butiker. Därefter tillkommer bitar med skog rik på ekorrar och fåglar, några utkiksplatser och slutligen ett stråk längs en flod. Turen avslutas vid Himmelwandhütte i Kötscachtal, där man kan fylla på vatten och äta utmärkt österrikisk fika, dryck och mat

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.