Funktionskläder Guide för bilresan  Packlista Tips på aktiviteter Utflyktsorter

 

Recept

Att äta utomhus är en smakupplevelse i sig. Där njuter man inte bara av smaken utan även av lukterna från naturen runt omkring och lyssnar till ljuden i skog eller fjäll. Vi har samlat några recept som är perfekta att tillaga utomhus. Recepten varierar i svårighetsgrad och kräver olika verktyg för att utföra så vi har delat upp dom i kategorier för att du enkelt ska kunna hitta de recept som passar er utflykt bäst.

Mat som är smidig att ta med sig på utflykten

Tycker du att det verkar lite för krångligt att laga mat utomhus? Eller har du ingen lust att köpa de verktyg som behövs för att kunna göra det? Ingen panik – det är precis lika mysigt att ta med sig färdig mat ut i skogen för att äta den i den härliga naturen.

 • Foliepaket. Burritos, quesadillas, tunnbrödrullar, fisk eller vitlöksbröd passar perfekt att förbereda hemma i små foliepaket och sedan bara kasta på ett galler.
 • Pastasallad. Enkelt och gott. Förbered pasta och övriga önskade ingredienser hemma och ta med på utflykten.
 • Plättar. Enklast är att köpa färdiga pannkakor, skära dem i bitar och sedan steka dem. Smakar bäst såklart med sylt och grädde. Har man lite mer tid kan man istället förbereda en pannkaka hemma.
 • Korv med bröd – vad annars? Pimpa gärna denna klassiska utflyktsmat med lite rostad lök eller rotmos att ha till.
 • Grilla marshmallows. Lite efterrätt sitter aldrig fel! Och vad passar inte bättre än att grilla marshmallows över öppen eld?

Packlista från Friluftsfrämjandet

 • Kök med sprit eller gas
 • Tändstickor (även om köket har inbyggd tändare, den kan gå sönder)
 • Kniv, skärbräda, stekspade
 • Våtservettter om din lunchplats inte har tillgång till vatten
 • Vatten, både till matlagning och att dricka
 • Salt, peppar och andra kryddor
 • Sittunderlag
 • Kåsa/tallrik, bestick och mugg att dricka ur
 • Torr ved om du vill tända en eld

Lättlagade recept

Dessa lättlagade recept passar för alla. Det går lika bra att tillaga dem hemma och ta med dem ut i naturen, som att göra allt från grunden väl på plats i skogen. Naturligtvis bjuder vi på en mix av varm mat och efterrätt/fika. Båda delarna behövs för en komplett måltid!

Energibars från Matkoma

Energibars från Matkoma

Att ha med sig någon form av energibar är ett hett tips. De är lättillgängliga när det krisar, och tar ingen tid att förbereda när det är bråttom. Det finns många varianter att köpa i butik, men vi föredrar nog att göra dem själva. Då vet man vad de innehåller! Testa till exempel dessa eneribars från bloggen Matkoma

Brända mandlar

Brända mandlar

Åmålsfamiljen tipsar om de bästa receptet (efter att ha googlat runt lite). De landade på följande mix: 0,5 dl vatten 1,5 dl socker 200 gram sötmandel. Det enda du behöver är en stekhäll!

Hajkbomber

Hajkbomber

Mullsjöfamiljen tipsar om ett recept på hajkbomber som enkelt kan tillagas över öppen eld och som mättar bra.

Pizzabullar

Pizzabullar

Pizzabullar är supergoda och smidiga att ta med ut på utflykten. Vårt favoritrecept hittar ni här.

Tunnbröd från Matkoma

Tunnbröd från Matkoma

Tunnbröd är gott och kan användas till mycket. Antingen gör ni tunnbrödrullar som ni fyller med familjens favoritsaker, eller så avnjuter ni brödet med enbart smör på. Vill ni vara riktigt ambitiösa kan ni försöka er på att baka eget tunnbröd men det går såklart precis lika bra att köpa färdigt i affären.

Kanelbullar

Kanelbullar

Behöver vi säga mer? Mullsjöfamiljen har tipsat om ett recept som inte kräver någon jäsning av bullarna, vilket är perfekt för dig som inte vill lägga så mycket tid på bullbakandet.

Plättar

Plättar

Enklast är att köpa färdiga pannkakor, skära dem i bitar och sedan steka dem. Smakar bäst såklart med sylt och grädde. Har man lite mer tid kan man istället förbereda en pannkaka hemma.

Medelsvåra recept

För att tillaga dessa recept behöver du en del utrustning, och de flesta av dem innebär även ett flertal ingredienser. Lite krångligare än de allra lättaste recepten kanske, men definitivt värt det!

Äppelkaka på stormkök

Äppelkaka på stormkök

En god äppelkaka sitter aldrig fel. Göteborgsfamiljen tipsar om en som kan tillagas ute i skogen om du har ett stormkök till hands. Kräver lite förberedelse hemma, men det kommer det garanterat att vara värt!

Varma mackor

Varma mackor

Kräver ett mackjärn. Antingen gör man i ordning klassiska mackor hemma med skinka, ost etc. Vår favorit är dock att göra en färdig röra hemma istället. Tärna lite skinka och lök, blanda med crème fraiche, chilisås, salt och peppar och riven ost. Röran klickar du sedan på när det är dags att tillaga mackorna. Ett tips är att använda kaffefilter runt de färdiga mackorna för att undvika kladd.

Hamburgare

Hamburgare

Hamburgare är ett säkert kort! Det är en klassiker som kräver lite tillagning, och är därför perfekt för utomhusmatlagning. Burgarna behöver bara stekas till lite. Kan varieras genom att byta ut hamburgaren mot kyckling- eller fiskburgare. Den riktigt ambitiösa pressar egna burgare hemma och tar med i packningen.

Skav

Skav

Perfekt för de där köttbitarna som lätt blir kvar länge i frysen. Skava biten medan den är frusen, marinera köttet en stund. Fräs sedan tillsammans med wokgrönsaker och ät tillsammans med sås i tortillabröd

Vill du ha fler Sportlovstips och erbjudanden? Prenumerera på vår nyhetsbrev.

Prenumerera här!