Funktionskläder Packlista  Tips på aktiviteter Utflyktsorter Utomhusmat

 

Sportlov är för många familjer det samma som långa bilresor och tandagnissel. Vad ska man göra i detta avlånga land där alla skidorter ligger på flera mils avstånd? Reser du med barn kan det krävas en del förberedelse för att göra bilresan uthärdlig.

Ett tips är att sätta in barnen i resplanerna och gå igenom bilresan tillsammans. Prata om olika ställen som ni ska passera, och diskutera om det finns några fina ställen ni kan stanna på för att ta små bensträckare. Fundera tillsammans för att komma fram till saker som ni kan hitta på för att fördriva tiden. Använd gärna tidsperspektiv som de känner igen, till exempel: vi åker efter frukost och vi kommer behöva åka ända tills det är lunch. Så vi kommer att åka bil hela utestunden på förmiddagen och/eller efter lunchen ska vi åka ända till mellanmålet (eller liknande). Eller säg: vi ska åka så länge som om ni hade haft gympa fyra gånger samma dag.

Tänk igenom er bilresa:

  • Vilka av våra rutiner kommer påverkas? (mattider, sömn, toabesök m.m.)
  • Vad behöver vi? (mat, utrustning, kläder)
  • När åker vi och hur ser rutten ut? (avresetid, ankomsttid, restid, bra ställen för paus, kända ”landmärken” som passeras osv)
  • Hur ska familjen sitta i bilen? (vilka har nytta av att sitta nära varandra och vilka behöver ha lite mer utrymme emellan sig – det är inte säkert att det är självklart att båda vuxna ska sitta fram hela resan… OBS – dock viktigt att tänka på airbag, barnets ålder, bilbarnstolen osv)
  • Vad behöver ha förberetts vid ankomst? (tänk ev. snabb mat att värma, utekläder så att de kan leka av sig lite spring i benen, toapapper nära, förberedda sängplatser och liknande)

 

Bilresan blir såklart roligare om ni (gemensamt eller var och en för sig) försöker hitta på olika saker för att fördriva tiden. Här kommer några tips på vad ni kan göra:

 

?

iPad eller mobiltelefon

Fulladdade med underhållande filmer och/eller spel borde dessa kunna få en hel del timmar att kunna försvinna i rasande fart.

?

Böcker eller tidningar

Om ni inte blir åksjuka är bilresan ett perfekt tillfälle att läsa en ny bok eller bläddra i en nyinköpt tidning. Kan barnen inte läsa själva är högläsning en bra grej.

?

Ljudböcker

Ett tips är att i förväg leta fram en ljudbok som hela familjen kan tänka sig att lyssna på. Skippa att välja bok i bilen, det kan leda till en del sura miner.

?

Jag ser någonting som inte du ser

En klassisk lek som faktiskt kan göra bilresan lite behagligare, om än kanske bara under en kort stund. Ibland är allt man behöver ett litet avbrott från det man har gjort hela bilresan.

?

Vägskyltstävling

Har ni sett ut en rastplats eller ett landmärke där ni ska äta lunch, fika eller bara sträcka på benen? Tävla om vem som kan upptäcka vägskyltarna först. Tävla ut godisbitar till vinnaren för att göra det roligare.

?

20 frågor

En av resenärerna i bilen tänker på en person (känd eller okänd, död eller levande), och medspelarna turas om att ställa ja- eller nej-frågor för att lista ut vem personen i fråga är. Leken fortsätter tills någon har gissat rätt, eller till dess att man har ställt 20 frågor.

?

Registrerings-skyltar

Föraren väljer ut en registreringsskylt som passerats, och passagerarna ska sedan individuellt hitta på vad de tre bokstäverna är en förkortning för. Den bästa/knäppaste förkortningen koras efter en gemensam omröstning.

?

Musikquiz

Spela upp intron från olika låtar. Den som först kan nämna den korrekta låttiteln vinner. Extra poäng delas ut om man dessutom vet vad artisten heter.

 

Vill du ha fler Sportlovstips och erbjudanden? Prenumerera på vår nyhetsbrev.

Prenumerera här!