Sonfjällets nationalpark – Ett familjeäventyr.

Sveriges björntätaste område”

DSC_0109

9 juli

12-15 °C växlande molnighet med enstaka skurar. På kvällen soligt.

Den långa resan till Härjedalen och Sonfjället går förvånansvärt bra. 12 timmar efter vi startat vår resa svänger vi in på den lilla grusvägen som tar oss sista biten fram till stugan. Där ska vi spendera de kommande 4 dagarna. Huset ligger i Dalsvallen vid foten av Sonfjällets nationalpark. Ett litet mysigt område bestående av sex stugor/hus. Känslan av att befinna sig mitt i vildmarken slår en när man blickar ut genom köksfönstret och ser bergen som omger dalen.

För här finns inget annat än dessa stugor, bekvämligheter så som affärer mm existerar inte här i Sveriges björntätaste område.

"våran" stuga

”våran” stuga

 DSC_0918

Då vi kommer fram på kvällen hinner vi inte göra mycket mer än att packa ur bilen och utforska skogen bakom stugan. Döm av våran förvåning när William och Alwin ropar högt ”vi har hittat en björnbajs!” bara 15 meter från stugan.

Björnspillning

Björnspillning

Ett av våra mål på resan är att få se en björn. Pappa Thomas är van björnspanare och har varit här i Dalsvallen 7 år i rad och sett mer än tio björnar. Så han vet att chanserna finns, dock är vi väldigt skeptiska nu när vi har 6 pratglada barn i släptåg.

Kvällen avrundas tidigt då vi ska upp tidigt för att ta oss upp på fjället.

Kvällens utsikt från köksfönstret

Kvällens utsikt från köksfönstret

 

 

Det här är livet”

10 juli

15-20 °C Soligt med vissa regnskurar.

Vi går upp för att förbereda matsäck och frukost, ryggsäckarna packas och sedan beger vi oss iväg upp mot kalfjället. Vi har inget bestämt mål utan går helt på barnens villkor. Efter ett par timmars vandring genom skogen når vi trädgränsen och kalfjället visar sig. Det är underbart att se hur barnens energi fylls på av blotta synen av de stora bergen som nu syns i alla väderstreck.

Familjen samlad, utom Wille som låg steget före oss.

Familjen samlad, utom Wille som låg steget före oss.

Joar och Loke

Joar och Loke

Vi är nu hungriga efter en lång och tuff vandring, så vi stannar till för att äta våran matsäck. Då regnet även har lättat passar vi på att slänga av oss våra regnkläder.

Vi sitter vid foten av Korpflyet och äter våra äggsmörgåsar. Barnen spanar samtidigt med sina kikare upp mot bergssluttningen efter rovdjur. Ingenting syns till.

IMG_20170714_091310_101

Utsikt från våran rastplats

Utsikt från våran rastplats

Barnen har fortfarande spring i benen så vi fortsätter upp på fjället. Alwin passar nu på att byta om till sin ninjadräkt som han haft med sig. Och här vill vi nu passa på att slänga in ett tips:

*Maskeradkläder är perfekt att ha med sig som motivationshöjare på fjället. I leken glömmer barnen lätt bort det jobbiga med att vandra. (mer tips kommer längre ner)

20170710_131652-01

DSC_0299

Vi vuxna känner nu att vi kommit så pass högt upp att det är dags att bryta medan barnens energi fortfarande är på topp. Vi sätter oss ner en sista gång för att vila och njuta av utsikten. Passar också på att fråga barnen vad de tycker om fjällen, varpå Joar utbrister ”Det här är livet!”

Och ja vi kan bara hålla med.

DSC_0394

DSC_0416

DSC_0439

William utforskar fjället på egen hand.

William utforskar fjället på egen hand.

 received_1884894431834899

Beslutet att börja vandra neråt igen är rätt då vägen tillbaka blir snubblig på grund av trötta ben. Men vi klarar oss alla oskadda. Väl tillbaka i stugan lagar vi mat på den medhavda Muurikkan. Det blir stekt fisk, potatis och kall dillsås. Väldigt gott! Kvällen avslutas med sällskapsspel och mys.

Muurikkan användes flitigt

Muurikkan var kanon att ha med till fjällen.

 

 

 

Det blir inte alltid som man planerar”

11 juli

12 °C Mestadels molnigt med regnskurar. På kvällen spöregn.

Våran plan för dagen var att gå upp tidigt och ta bilen till Lofsdalen. Men redan där sprack planen när vi inte lyckades komma iväg förrän kl 12.

Väl framme i Lofsdalen skulle nästa motgång komma. Det är inte alltid smärtfritt med många barn som har starka viljor och personligheter ;) Så efter osämja mellan barnen valde vi att inte bege oss upp på fjället denna dag.

Istället provade vi på ”Sagostigen” som vi blev rekommenderade av destination Lofsdalen att gå. Men varken vi eller barnen blev särskilt imponerade. Den gör sig troligen bättre på vintern.

DSC_0643

Efter rundan har vi blivit hungriga så vi äter upp våran matsäck för dagen, pannkakor med sylt. Ett smidigt mellanmål att ha med ut. Mätta och belåtna tar vi bilen tillbaka till Dalsvallen då klockan blivit mycket och regnet tilltagit.

Väl ”hemma” igen lekte barnen under tiden som vi började förbereda middagen. Vi gjorde tacos, även idag ute på muurikkan.

Pappa Thomas stod för matlagningen, tillsammans med 1 miljon knott ;)

Pappa Thomas stod för matlagningen, tillsammans med 1 miljon knott ;)

Sedan blev det ännu mer kvalitetstid i form av spel. Mamma Veronica hade köpt ”levande charader” som blev väldigt populärt bland såväl vuxna som barn.

Sista natten med gänget”

12 juli

11 °C Mestadels regn.

Det är sista dagen i Sonfjället. Då Vide har fått feber väljer mamma Veronica att stanna i stugan med honom. De övriga i familjen beger sig ut för att utforska närområdet.

Tanken var att vi skulle leta djurspår och hitta bäverns hydda. Men barnen fastnade i sina roller som pirater och superhjältar de första två timmarna av vandringen längst Råndan (en Älv). Pappa Thomas fick leta spår själv.

DSC_0855

Regnet börjar åter tillta så vi beslutar att vända och gå mot stugan igen. Men vi väljer att gå en liten omväg genom skogen och tar oss ner till vindskyddet där flugfiskarna brukar hålla till. Barnen har där barkbåtstävling i forsarna innan vi åter styr benen mot Dalsvallen. Någon björn möter vi inte, men en glad fiskare stannar och pratar med barnen som har nyfikna frågor om hans fiske utrustning.

DSC_0847

Några rovdjur fick vi inte se på denna resa. Hyresvärdarna talar dock om för oss att de sett inte mindre än fem björnar bara de senaste veckorna när de promenerat med sina hundar.

Kvällen avslutas med hemmagjord pyttipanna och sällskapsspel innan vi bäddar ner oss för en sista natt i vackra Härjedalen.

20170710_131727-01

Vi tycker att det är fint att kunna ta med barnen på våra fjällvandringar. Men det går inte alltid smärtfritt. Så här vill vi avsluta med några tips som kan underlätta för er som vill försöka få med era barn ut.

  1. Vandra med barn måste vara på barnens villkor. Här hänger det på dig som vuxen att leda och motivera.

2. Var lyhörd och pressa aldrig barnen till att göra mer än de orkar/förmår. Det kommer bara att få dem mer omotiverade att vandra. Uppmuntra istället.

3. Ha inte för höga krav/mål. Bryt när det är som roligast, inte tråkigast!

4. Låt barnen vara delaktig i färdrutten. Studera kartan tillsammans innan ni ger er iväg.

5. Motivationshöjande snacks. Underskatta aldrig det! Det är nåt som även vi vuxna använder när det blir lite motigt. Kan vara allt från frukt och nötter till godis. Ta det barnet gillar och som känns bra för dig att ge dem.

6. Att få känna sig som en riktig vandrare. Vikten av att ha en ordentlig fjällutrustning, så som kläder, kängor och ryggsäck, är minst lika viktigt för barnen som för dig. Låt dem vara delaktiga även här när ni köper/lånar utrustning. De blir stolta av att få gå runt i ryggan som de själva valt ut.

7. Om ni tycker att barnen är stora nog att bära egen ryggsäck, se till att den är lätt packad, den ska inte vara en börda för barnen. Något förstärkningsplagg, vattenflaska och en personlig pryl brukar vara lagom. Den personliga prylen kan vara kikare, nallebjörn, maskeradkläder, kamera etc.

8. Walkie-talkie. Det här var en ny grej vi provade när vi var i Sonfjället. För de lite större barnen som vill utforska naturen själva är det perfekt. Våran William ville gå i förväg och med hjälp av radion kunde vi hålla kontakt och fick reda på var han befann sig hela tiden. Även de yngre barnen tyckte det var kul att prata med varandra över radion. Vi köpte våra på Kjell&co för 150 kr.

9. Egen kikare och/eller kamera till barnen.

Radion var ett bra och roligt hjälpmedel på fjället.

Radion var ett bra och roligt hjälpmedel på fjället.

Utdelning av motivation ;)

Utdelning av motivation ;)

Läs också våra andra tips för skogsturer (länk)

Dalsvallen (Dalsvallen.com) är en underbar plats som ligger mitt i vildmarken. Pieter och Elena som äger Dalsvallen erbjuder inte bara god service och gästvänlighet utan också guidade björn- och bäver safari, kanotpaddling, fiske mm. Något vi rekommenderar starkt.