Norge -från norr till söder

Den norska äventyraren Lars Monsen har man kunnat följa på sina turer genom fjället på SVT under några säsonger. Seriens vackra miljöer och ståtliga landskap gav oss inspirationen till att utforska den norska kusten och fjällen närmare.

 

Vi kliver av nattbussen 05:30 på Arlanda flygplats. Lite trötta och slitna efter nattens resa letar vi upp terminalen och checkar in våra väskor mm.

En kopp kaffe på flyget gör susen och efter bara en timmes flygning landar vi i Oslo för att byta plan. Det är där på Oslos flygplats vi börjar ana att något är galet med våran packning.

Lite försenade kommer vi slutligen till Kirkenes flygplats högst upp i norr. Transferbussen missar vi och när bagagebandet är tomt står vi kvar där utan barnvagn och väskor.

Vi anmäler dessa försvunna och sedan får vi hoppa på en lokalbuss utanför flygplatsen. Resan till hamnen ska ta 30 minuter men vi har bara 20 på oss tills fartyget ska lämna hamnen. Lagom stressade och lite smått irriterade på SAS (flygbolaget) så sätter vi oss i bussens säte och börjar fundera på hur vi ska spendera semester en vecka framöver. Busschauffören ropar då ut i högtalarna på härlig norsk dialekt att han kommer lägga om hela sin rutt och köra till hamnen först. Våran hjälten den dagen!

Det är i sista minuten vi kliver ombord på fartyget. Lättade men fortfarande lite fundersamma på hur vi ska lösa 7 dagar på en båt utan barnvagn, blöjor och kläder.

Efter en god lunchbuffé sätter vi oss ute på däck och njuter av utsikten ut över öppet vatten. Kameraväskorna är i alla fall med så det är bara att börja dokumentera resan.

Om ni inte redan förstått detta så är vi nu alltså på ett av Hurtigrutens fartyg, M/S Polarlys. Vi kommer att ”segla” genom hela Norska kusten uppifrån Kirkenes i norr till Bergen i söder. 

Det är Veronica ,Thomas och lille Vide som denna gång ger sig ut på fjälläventyr.

Att vandra hela kusten skulle ta bra mycket mer en 7 dagar och vi beslutade redan för ett år sedan att testa ett nytt sätt att utforska fjällvärlden på.

I  första hamnen fartyget lägger till i så tipsar personalen på båten om en butik där pappa Thomas kan köpa blöjor. Vilket underlättar våran resa.

Efter en helt underbar första kväll med blodröd solnedgång bakom fjällmassiven så kryper vi trötta ner i våra bingar (säng på sjöspråk).

Dag 2

Vide vaknar lagom till att solen kliver upp. Vi är dock inte bittra för det utan vi vill upp i arla morgonstund. Vi tar inga risker att missa några sevärdheter. Efter en helt fantastisk frukostbuffé så närmar vi oss dagens första hamn och vi vill ut på däck för att se båten lägga till.

Det är fascinerande att se dessa städer och byar som ligger inne i fjordarna, inklämda mellan stora berg. Man ser nästan framför sig hur dessa platser förr var bebodda av vikingarna, och husen som ligger där nu var då hyddor.

Utsikterna under resans gång är fantastiska och mäktiga med ståtliga fjäll blandat med skärgårds miljö där små fiskestugor står i sin fallfärdiga charm.

Vide leker på golvet med sin nyinköpta gosedjur, en ren, och han har inga problem med att få uppmärksamhet från övriga resenärerna då han är helt klart yngst på fartyget.

Lunch serveras och vi kan välja och vraka på flera sorters fisk, kött, pasta, potatis, soppa, ost, kex, kallskuret, frukt osv.

Personalen är underbart serviceinriktade och inte sena med att stanna och prata lite skit med gästerna mellan sysslorna. Man känner sig verkligen som en i gänget och väl omhändertagen.

Nu lägger vi till i staden Hammerfest och vi hinner gå i land och se oss omkring lite. Fartyget fungerar som en länk mellan alla städer längst kusten. Det står till och med post på fartygets flaggor. Men nu i modern tid har båten kombinerat nytta med nöje och tar med sig turister som oss i deras arbetet som fraktfartyg.

Vi hittar lite klädbutiker i staden och kan i alla fall köpa oss lite underkläder. Helt i onödan visade det sig för när vi kliver ombord på båten igen så står våra väskor där i receptionen. Dessa kom med budbil.

Vi hoppar över vår tre rätters middag (vilket ingår varje kväll) då Vide är trött så vi tar en pizza i bistron innan vi sätter oss i panorama-baren och njuter av en kall dryck medan Vide sover gott i sin vagn. Åter igen får vi njuta av en kvällssol som färgar fjällen röda.

Dag 3 

Under frukosten kommer restaurangansvarige fram till oss och är orolig varför vi inte åt middag dagen innan. Dom övervägde att gå ner med våra tre rätter till hytten då dom förstod att Vide sov. Helt otroligt omtänksam personal!

Vi tar det lugnt denna dag som även den bjuder på sol. I kväll blir det havsörns safari och rida Islandshäst.

Vi står på bildäck och matroserna öppnar en liten dörr och vi ser vattnet strömma förbi utanför. I farten kommer det en liten fiskebåt och kör intill. Båtarna stannar aldrig utan kör bredvid varandra medan man får kliva ombord via en liten landgång.

Nu ser man fartyget åka iväg och vi i fiskebåten vinkar av alla som står på däck .

Guiden gör en busvissling samtidigt som hon håller upp en fisk i luften. Det tar bara några sekunder innan två havsörnar kommer flygandes från bergen och gör några förbiflygningar innan dom dyker ner mot vattnet och fångar fisken som nu ligger däri.

Sedan åker vi in i den ökända trollfjorden. Det går inte att beskriva hur vackert och mäktigt det är att glida in i den trånga fjorden med extremt stora bergväggar på vardera sida. Vi vänder inne i en återvändsgränd och börjar åka ut igen. Då blir känslan än om mer mäktig när vi får se fartyget komma runt hörnet och glida in i samma fjord. Det är med små marginaler befälen styr in fartyget.

Efter två timmar och mängder med hungriga havsörnar så går vi i land i Lofoten och väntar in fartyget . 

Nu blir det Lofoten till häst i några timmar. Det är mäktigt att få glida fram på ryggen av dessa underbara djur och få se vita sandstränder med Lofotens fjäll i bakgrunden.

Efter en välförtjänt tre rätters så lägger vi oss för kvällen och sover gott.

Dag 4

En lugn dag och vi bara tar det piano och njuter som vanligt.

Norska kusten bjuder på varierande landskap och man kan bara sitta i en solstol och glömma bort tiden. Solen skiner men det är kallt ute nu när hösten har smugit sig på.

På båten finns det en panorama bar med sköna fåtöljer och mysfaktor på hög nivå, ett café/glassbar och eget bageri, där inredningen är som en mysig sommarstuga, en restaurang, bistro och en ala carte restaurang. De har även två bubbelpooler (utomhus), bastu och en butik där man kan köpa kläder och souvenirer mm.

På eftermiddagen kryper vi ner i den varma bubbelpoolen och njuter av badet samtidigt som vi tittar ut över fjäll med snötäckta toppar när vi sakta åker ut genom fjordarna med fartyget.

Runt om på båten sitter det tv-apparater där man kan se hur norrsken rör sig i världen. Vi noterar att vi kanske får norrsken över oss denna kväll och vi hoppas med spänning att så blir fallet.

När klockan slår tolv på natten har vi inte sett något norrsken och vi kryper till kojs istället och ser fram mot en ny dag som gryr.

Dag 5

Solen är med oss även denna dag och på morgonen strax efter frukost så korsar vi polcirkeln. 66°33` och där bjuder personalen gästerna på fiskleverolja som tradition.

Vi smyger dock undan och njuter av ett glas champagne och förlovar oss lite i smyg. Ett tyskt äldre par undgår dock oss inte och dom kommer fram och gratulerar :)

Resterande av dagen så suger vi bara in naturen och miljön innan middag.

Dag 6

Denna kväll ser norrskens prognosen stark ut och våran förhoppning är att få uppleva norrsken innan vi ska fara hem.

Fartyget har ett eget expeditions team som hela tiden håller föredrag om sevärdheter och norsk historia. Flera gånger om dagen/kvällen kan man följa med expeditions teamet på olika äventyr. Vi är dock lite begränsade för sådant då vi har lille Vide i släptåg. 

Det blir mörkt när klockan slår 22 det är moln fritt och förutsättningarna är bra. Vide och mamma Veronica går och lägger sig medan Pappa Thomas tar på sig varmt med Tuxers dunjacka och lägger sig högst upp ute på däck i en solstol och spanar efter norrsken.

Strax innan 23 kan man se en grön nyans på himlen och några sekunder senare så exploderar det i grönt, lila och blått. Norrskenet är här.

Thomas springer ner i hytten och väcker Veronica som aldrig upplevt detta fenomen tidigare. Vide bäddas ner i sin vagn med filtar och mössa. Nu står vi där på däck och får se detta magiska och vackra fenomen.

Att fotografera norrsken är en konst i sig. Det gäller att ha rätt inställningar och ha kameran stabilt utan skakningar vilket är svårt på en gungande båt.

Men även om vi inte får dom perfekta bilderna så är vi glada att få det i kameran som bevis :)

När norrskenet lägger sig gör vi samma sak och kryper ner i våra bingar.

Dag 7

Sista dagen och våra väskor är packade, vi sätter oss ute på däck och njuter av solen en stund, innan för första gången på resan ett regnoväder drar in över fartyget. Regnet hindrar dock inte oss från att fotografera.

Vi ger till slut vika och sätter oss i panorama baren och tittar ut när vi börjar glida in i lite mer ”stadsmiljö”.  Vi diskuterar om allt vi fått se och upplevt och norrsken står högst på listan. Det som saknas är att få se en val.

Som på beställning ser vi en ryggfena likt en delfin som kommer upp ovanför vattenytan precis bredvid fartyget. Strax efter är dom överallt. Det är tumlare eller som norrmännen kallar det ”småval”. Vi försöker så gott vi kan att fotografera dem genom den lite för dagen halvdåligt putsade rutan och det är en fröjd att se dessa stim med valar som leker/jagar utmed fartyget.

Klockan 14:30 lägger vi till i Bergen. Resan för oss på fartyget är över. När vi landar på flygplatsen i Stockholm sent på kvällen, så väljer vi att ta in på hotell en natt innan sista sträckan hem med buss tar vid dagen efter.

Det är mycket intryck att suga in på bussen när den rullar utmed dom svenska motorvägarna. Men att få uppleva norrsken så tidigt på säsongen var tur och därför ligger nog den överst på upplevelse-listan fortfarande.

Vi bokade denna resa genom resebolaget Bengt-Martins resor och vi rekommenderar starkt dessa researrangörer då dom har gett oss extremt bra service med allt från reseplanering till att fixa bilbarnstol till våra transferbussar osv. 

Till er som blir sugna på att  ge er ut på denna resa (vilket vi rekommenderar starkt) så kommer här lite tips.

  1. kolla med resebolagen i god tid! vi bokade ett år i förväg via Bengt-Martins vilket gav oss bra pris på resan och inkluderat flyg med transfer till och från fartyget.
  2. Se till att ha en ”bra reskassa” det kostar i sig inte mycket att leva på båten efter som mat, kaffe osv ingår (hel pension) men fartygets Expeditions team har mängder med intressanta utflykter och äventyr som man mer en gärna följer med på och dessa kostar allt från 300 till 2000 beroende på äventyrens omfattning.
  3. Kläder för väder! vi såg många som frös på fartyget och på utflykter. Tänk trelagers principen även här, även om solen skiner så är det ofta kalla vindar längst kusten och i bergen. Ha med förstärknings plagg och mössa osv.
  4. glöm inte kamera eller videokamera. Du kommer ångra om du inte kan dokumentera resan.

Nu är vi hemma på fast mark igen och nya äventyr planeras redan detta år. svenska nationalparker ska få besök i höst och vintertid.

Sedan har vi fullt upp med att planera ett kommande projekt i samarbete  med Tuxer. Spännande att vi får vara med och utveckla och inspirera. Mer om detta kommer senare.