Fikapaus vid Linafallet med väldigt högt vatten!

Efter avslutad fotbollsskolevecka i Junosuando (läs här) och några dagar hos farmor och farfar i Kompelusvaara (läs här) skulle vi åka de 22 milen hem till Luleå. Vi valde att ta vägen förbi Linafallet.

Farmor och farfar följde med oss i egen bil till Linafallet för att titta på fallet och fika tillsammans med oss.

Vår enformiga bilresa hem blev på så sätt till ett litet äventyr med en extra bonusutflykt till Linafallet.

Linafallet är Norrbottens högsta vattenfall med en fallhöjd på 16 meter.

Klappvänliga, gulliga och lite busiga valpar

Elwin Lina hund

Redan på vägen ner från parkeringen mot Linafallet Lodge som ligger just vid Linafallet hörde vi hundskall.

När vi kom närmare kom det flera söta valpar och mötte oss.

Det var ägaren till Linafallet Lodge som ägde valparna och de vuxna hundarna som var kopplade runt serveringen. Ägaren berättade att fyra av de sex gulliga valparna var av rasen Plott som används vid björnjakt. Två av dem var redan sålda och två skulle han behålla själv.

Så tyvärr kunde inte Elwin få någon av dem med sig hem hur gärna han än skulle vilja det.

Enya Lina hund

Enya skulle gärna ha tagit denna gulliga valp av rasen Jämthund med sig hem, men inte heller den var till salu.

Eftersom Stefan är allergisk mot pälsdjur har vi inga sådana. Detta tycker våra barn är väldigt tråkigt. Så fort de får möjlighet så klappar de på alla djur de träffar. De skulle så gärna vilja att vi hade egna husdjur.

Väldigt högt vatten i Lina älv och Linafallet

Alla Lina

Vi har aldrig sett så mycket vatten i Linafallet och Lina älv förut. Det bara brusade, dånade och skvätte om det!

Det var nästan lite kusligt att gå på spången längs med Linafallet.

Tänk om man skulle ramla i, inte en chans att man skulle överleva nu när det var så mycket vatten.

Man skulle antagligen inte överleva även om det var ett år med lågt vatten heller men det kändes mer kusligt och spännande i år att gå där.

Vi lyckades ta en bild på oss alla tillsammans längst ut vid Linafallet! Vår familj, kompisen Pascal, farmor Ulla och farfar Rune!

Laxtrappan brevid Linafallet översvämmad!

Pascal Lina

Även i laxtrappan var det såklart väldigt mycket vatten. Undra om någon lax klarar att ta sig upp där nu när det forsar vatten över alla breddar? Pascal tyckte att det var spännande att se allt vatten!

När vi tittat klart på fallet och laxtrappan gick vi och fikade på Linafallet Lodge. Goda nygräddade våfflor med och sylt och grädde till de flesta. Stefan och Anna delade på ett tunnbröd med stekt gravad lax, smörstekt potatis, rå gul lök och tomater. Det smakade fantastiskt och rekommenderas varmt till alla som kommer till Linafallet Lodge!

Skräckblandad förtjusning att gå på hängbron över allt vatten

Eward Lina

Efter fikat sa vi hejdå till farmor och farfar som skulle börja köra hemåt igen.

Det klappades även en hel del till på valparna innan vi kunde börja vandra mot hängbron som ligger ca 1 km uppströms från Linafallet.

Det märktes även under vår vandring genom skogen på väg mot hängbron att det var högt vatten. På vissa ställen kom älven farligt nära stigen. Om man hade halkat eller snubblat på fel ställe skulle man ha hamnat i Lina älv och sedan i Linafallet. Som tur var gick allt bra för oss. Vi kom alla fram till hängbron.

Mamma Anna som tidigare i år besökte Israel kunde inte nog förundras över varför jordens vatten är så ojämnt fördelat. I Israel var det så varmt och torrt, i norra Sverige har vi i år så kallt och blött!

Det var riktigt spännande att gå över hängbron med vattnet dånande fram bara några meter under fötterna. Nästan lite för spännande! Edward tvekade inte att gå över!

Inget dopp i grytan i år

Stefan Lina

När vi senast besökte Linafallet för några år sedan var det en väldigt varm sommardag. Vi var ordentligt svettiga när vi kom fram till hängbron. Vi gick även då över bron och tittade på vattnet. På vår väg tillbaka såg vi att det finns en gryta just vid brofästet på den sidan vi kommit ifrån. Vi var så varma och svettiga att vi bestämde oss för att bada i Lina älv i den grytan. Den gången kom det lite vatten just över kanten till grytan från älven. Det var ett svalt och härligt uppfriskande dopp som var skönt i den värme som rådde då.

I år forsade vattnet runt i kraftiga virvlar på samma ställe. Dessutom var det inte mer än 18 grader varmt i luften. Det blev därför inget dopp i grytan i Lina älv i år!