Vinteraktiviteter i Dalarna

Mycket snö och kalla krispiga dagar lyser med sin frånvaro. I alla fall hos oss i Knivsta. Men över jul har vi varit i Dalarna och hälsat på all släkt. Lite mer snö, lite kallare dagar och fullt med roliga vinteraktiviteter mellan alla prinskorvar, köttbullar, tomtar och julklappar.

 

Äntligen snö

Första morgonen i Dalarna och vi hinner inte mer än svälja sista tuggan frukost innan barnen vill ut och leka. De får med sig både mamma och farfar. Vi letar på pulka, bob och flygande mattan.

Vi går bort till kullen vid lekplatsen och där är det full fart. Upp och ner, upp och ner, flera, flera gånger.

Gustav får fart av farfar.

Säger ni bob eller kallar ni det snowracer? Något vi diskuterat över julen. Vi vuxna säger bob, men barnen som är uppväxta i Uppland säger snowracer.

 

Elin drar upp mattan för backen.

Man blir glad av alla roliga vinteraktiviteter. Flygande mattan går bäst idag.

Gustav har ramlat av mattan

Flygande mattan går fort.

 

Backen är inte allt för lång, så barnen kommer på de ska bygga ett hopp i slutet av backen. Iväg hem för att hämta spadar och sedan bygger vi. Provåker och inser att vi behöver bygga högre och bredare.

Farfar och Elin bygger hopp i backen.

 

Farmor kommer ut och bjuder in oss på altanen på fika. Glögg och pepparkakor men ädelost värmer skönt efter massor av bus ute. Gustav och Elin tar sedan en sparktur med farfar innan de kommer inte och värmer sin frusna tår.

Elin och Linda dricker glögg

Gott med en värmande kopp glögg.

 

Långfärdsskridskor, en ny vinteraktivitet för oss

Vi föräldrar passade på att ta en tur på långfärdsskridskor då vi hade barnvakt. En plogad bana på 8 km, blev dagens utmaning. För att vara första gången för mig på långfärdsskridskor gick det ändå ganska bra. Drog dock en vurpa efter bara ett tiotal meter, magen full med all julmat gjorde fallet relativt mjukt och vi kunde sedan skrinna vidare. Det kändes som en helt vindstilla dag. Några försökte sig på skärmflygning på skidor med dåligt resultat. Dessvärre fick vi inse att när vi vände tillbaka så var det inte alls nybörjartur att det flöt på så bra. Det var vinden i ryggen som gjorde att den första halvan av banan gått så bra och lätt. Vägen tillbaka gick långsamt och trögt och var inte alls lika lätt att njuta av. Men roligt var det och det var absolut inte sista gången nu när vi båda har långfärdsskridskor. Bara att vänta på att sjöarna kring Knivsta fryser på ordentligt så ska vi ta oss ut igen.

Linda och Erik i bilen

På väg mot Borlänge och skridskoåkning.

Linda på isen.

Första gången på långfärdsskridskor. Riktigt kul!

Fika efter skridskoåkning.

En värmande kopp te fanns med i ryggsäcken.

 

Vinteraktiviteter hos mormor

När vi kom hem var barnen ute och lekte i snön med mormor. Tänk vad kul det är med snö, speciellt när det inte funnits någon snö hemma än den här vintern. Tefat och andra snöleksaker låg utspridda på gården. De hade gjort en bana från toppen av kullen och ända ner till huset. Utmaningen var enligt Gustav att stå kvar på brädan så länge som möjligt. Inte helt lätt, men bra balansträning. Elin hade också hunnit med att bygga en snögubbe samt lånat ut sin mössa till snögubben. Själv fick hon ta öronmuffarna, då de inte passade på snögubben.

Gustav tränar balans i pulkabacken.

Balansträning i vinterlandskap.

Elin och snögubben

Klart snögubben behöver mössa så han inte fryser.

 

Vi hann med lite slalom i Romme också, men det berättar vi om i nästa inlägg.

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.