Upplandsleden etapp 1:2

Att vandra hela Upplandsleden är något vi pratat om många gånger. Vi har gått enstaka sträckor och vissa sträckor flera gånger. Då barnen fortfarande inte orkar gå alltför långt med packning så har vi mest vandrat korta dagsturer runt Knivsta.

 

Hela familjen

Här startar Upplandsleden etapp 1:2, Forsbyfallet.

Genom lövskog med hassel och ek

Förra helgen gick vi etapp 1:2 Forsbyån – Knivsta. Det är en lätt sträcka i fin natur. Första delen går genom lövskog med hassel och ek, nu på våren växer det massor av vitsippor och blåsippor där. Det riktigt luktar vår i skogarna just nu. Forsbyån är en liten bäck som vi passerade efter bara 100 meter. Det blev så klart att stanna och leka där. Vad är väl roligare än att kasta sten, se hur långt en pinne kan flyta med i ån, eller hoppa på stenar och hoppas på att inte ramla i vattnet?

Egentligen ville vi försöka ta oss över via stenar i bäcken, men då vi hade väldigt långt kvar att gå så tog vi bron. Hade vi däremot gått åt motsatt håll och bara haft någon minut kvar så hade det nog provats och plaskats ännu mer.

Gammal fin urskog

Det var lite lerigt och blött på sina ställen. Vi fick hitta nya vägar eller hoppa över de kladdigaste partierna. Efter någon halvtimme byttes lövträden mot gammal fin urskog. När vi vandrar med barnen gäller det att inte ha för bråttom. Det är mycket som måste hinnas med på vägen. Hoppa från stenar, ta den svåraste vägen över ett träd som fallit över stigen, titta på myrstackarna som nu har börjat vakna. Klättra upp på ett ”berg”. Hoppa ner i en djup grop, bara för att se om det går att klättra upp igen.

Gustav tar den svåraste vägen över ett träd som fallit över stigen

Ta den svåraste vägen.

 

På väg upp på ett "berg".

Klättra upp på ett ”berg”.

 

Lyxa till det på dagsvandring

Efter lite mindre än tre km vandring (ca 1,5 h) kom vi så fram till platsen där vi fixade lunch. Vi hade med oss gaskök för att koka färsk tortellini. Till det åt vi ölkorv och stekt halloumi. Det blev riktigt gott! Nästa gång tar vi med ännu mera ost.

Mat längs leden.

Lunch på en mysig plats längs Upplandsleden.

 

Vi passade på att ta en lång paus här. Barnen hjälpte till med matlagningen. Skar upp sin egen korv med kniv. De hittade pinnar som de täljde. Vi hann också med fika och att göra popcorn. Att göra popcorn på stormkök är enkelt och blir lite extra lyx. Kom ihåg att ta med salt bara!

Gustav och Elin täljer.

Gustav och Elin övade sig på att tälja grillpinnar.

Linda fixar popcorn efter lunch.

Popcorn på gaskök är toppen.

Gustav har gjort popcorn.

Att ta med och poppa popcorn är lyx efter några timmar längs Upplandsleden.

Efter lunch och fikapaus så var det bara 1 dryg km kvar av vandringen i skogen. Även här en lätt och fin vandring. Lite småkuperat, men med ny energi i kroppen så var det inga problem. Barnen skuttade fram och lekte inte nudda mark. Hade springtävlingar och hoppade mellan stenar och rötter.

 

En tråkig sträcka av Upplandsleden

Väl ute ur skogen så går Upplandsleden på en grusväg jäms med järnvägen ca 2 km fram till järnvägsstationen. Inte den roligaste sträckan. Det går så klart att välja andra sidan av järnvägen som går lite mera inne bland bebyggelsen. Den är dock längre, men trevligare. Man passerar bl.a. S:t Stefans kyrka.

Gustav och Erik på leden.

Sista biten av av etapp 1:2 på Upplandsleden med den vackra kyrkan i bakgrunden.

 

Ett köpt vi aldrig ångrat

Vi tog bilen till starten av Upplandsleden. Tyvärr finns det ingen anslutning från Forsbyfallet och söderut mot Stockholm. Det går heller inte att åka kollektivtrafik till starten vid Forsbyfallet.

På vägen till starten lämnade vi våra cyklar vi järnvägsstationen i Knivsta. Även om det bara är strax över 1 km att gå från stationen hem till oss så var det ett klokt beslut att parkera cyklarna där. Alla var trötta när vi efter ca 6 km vandring kom till järnvägsstationen. Linda, Gustav och Elin cyklade hem och pappa Erik fick cykla tillbaka till starten och hämta upp bilen.

Förra sommaren köpte vi ett cykelställ med plats för 4 cyklar. Det är ett köpt vi aldrig ångrat. Att få plats med hela familjens cyklar är perfekt. Både när vi är på kortare utflykter men även när vi åker på semester. Det är väldigt skönt att kunna cykla och det går så mycket snabbare än att behöva gå. Vi letade länge efter ett som rymmer fyra cyklar och hittade till slut ett från Thule.

 

Var finns din favoritvandring?

Har du tips på bra och lagom långa sträckor (ca 5 km) att gå med barn tipsa gärna genom en kommentar här nedan. 

Har du andra bra vandringstips? Var vandrar du i sommar?

Du kanske också gillar

En kommentar

  • Andreas Junzell 2018-05-21  

    Vammerviken!

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.