Vi har sänkt priserna på hela vinterkollektionen. Hitta dina nya outdoorfavoriter idag!
Våffla på Tollebols kvarn

Tollebols kvarn och arkeologisk dröm om katedralen i Edsleskog

Nu har vi verkligen gjort en Hemester-dag i dess rätta bemärkelse. Barnen är ju, precis som pappan, intresserade av historia. Framförallt om hur människorna lever i de olika tidsåldrarna. Därför passar vi på att besöka kyrkoutgrävningen som pågår i Edsleskog. Den här veckan är arkeologer och andra specialister här från Lödöse Museum. Avslutar utflykten gör vi på Tollebols kvarn där vi smakar både de berömda våfflorna och njuter av den dalsländska glassen.

 

Våffla på Tollebols kvarn

 

Tollebols kvarn – nästa gång får det bli KLENGÅS!

Det finns i Dalsland en traditionell rätt, klengås, som vi faktiskt fortfarande inte har provat. Klengås är hembakat ljust bröd med både smör och riven brunost på. Vi föräldrar är lite nyfikna på den men den här gången blir det två av deras berömda våfflor, den med jordgubbssylt och den med hjortronsylten. Dessutom äter barnen den fantastiskt goda dalsländska glassen som har så spännande smaker: vi provar fläder/jordgubb, creme fraiche/hallon och chokladfudge samt choklad/hallon. Alla är KRAV-märkta med bara rena ingredienser vilket känns toppen tillsammans med att de är närproducerade (i Steneby).

 

Dalsländsk glass på Tollebols kvarn

Som barnen gjorde förr

Medan vi vuxna sitter kvar och njuter av en kopp varmt i dagens sista solstrålar vid Tollebols kvarn går barnen tvärs över grusvägen. Där finns ett jättemysigt lekområde. Här bor grisar, höns och kaniner. Men framförallt finns det roliga lekar med inspiration från förr. Det går att gå på styltor, se vilket djur du springer lika fort som, prova att bära mjölhinkar längs en bana utan att spilla och hoppa över hinder i hö. Barnen är överlyckliga och om det inte är så att det började störtregna så hade vi nog varit kvar där än…

 

Griseknoen på Tollebols kvarn

 

Arkeologisk upptäckt och historiens vingslag

Edsleskog, ungefär en kvarts bilresa från Åmål, är numera ett centrum för arkeologer och allsköns specialister. De har upptäckt en kyrkoruin från tidigt 1300-tal. I tegel! Detta betyder att den måste vara uppförd av en mycket rik person. Inte bara en vanlig högbonde utan det görs kopplingar till danska hovet. Dessa är på den tiden mycket tidiga med att ta fram tegel och har dessutom familjeband till sverkarna som finns i området häromkring då. För att sätta det i perspektiv har de räknat fram att den kyrka de nu gräver ut är ca 48 meter lång, domkyrkan i Lund är 55 meter… Så här, mitt i skogen, gräver de nu fram en av de tidigaste och största tegelkyrkor i vår svenska historia. Lite häftigt ändå!

 

Arkeologiska utgrävningen i Edsleskog

 

Eftersom det är arkeologer och personal på plats från Lödöse Museum så siktar vi in oss på att få guidning visning. Det kan vara så att vi inte läser all information helt rätt… Utan vi tolkar texten om guidade visningar klockan 10 och klockan 15 som att vi behöver vara på plats MELLAN dessa tider. Så vi är där ungefär 13.45. Då är det vääääldigt länge att vänta med 6 barn i över en timme… Vi funderar på om vi ska åka till Tollebols kvarn direkt istället. Men så erbjuder denna fantastiska guide oss att få en barnvänlig förevisning direkt! I en timme får vi och några till en privat genomgång med gott om tid för barnen att ställa frågor och förstå storheten i det här. Vi är så tacksamma!

 

Nu har vi en 6-åring som ska bli arkeolog när han blir stor <3

 

Pilgrimer och helig källa

Här går också en pilgrimsled som tyder på att passera här var av vikt. En bakomliggande anledning de tror kan vara bidragande till att tegelkyrkan hamnar just här är att en präst, Nils, blir mördad i området. Det är inte mordet i sig men där de hittar den döde prästen springer en källa fram. Den blir sedan en helig källa som folk från när och fjärran vallfärdar för att ta del av dess helande vatten.

 

 

Så även om inte arkeologer är på plats för att ge guidade visningar eller jobbar med utgrävningen så kan det ändå vara värt att faktiskt stanna till vid prästgården i Edsleskog. Gå de ca 20 metrarna till sankt Nikolai källa och titta förbi de synliga ruinerna av tegelkyrkan.

Dock kommer ni kanske inte se skelettet som vi såg…!

 

Här finns länkar med mer information om den arkeologiska utgrävningen i Edsleskog:

Arkeologer gräver fram ett av medeltidens mest magnifika byggnadsverk – katedralen i Edsleskog (News cision)

Sensationella resultat från arkeologisk utgrävning i Dalsland (News Cision)

Nya utgrävningar i den magnifika katedralen i Edsleskog (Svensk historia)

Utgrävningen av medeltidskyrkan i Edsleskog (Svenska kyrkan)

Arkeologiska utgrävningar i Edsleskog (Lödöse museum)

 

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.