Tillbakablickar på sommaren

Blickar tillbaka på sommaren och minns den som den soligaste och varmaste sommaren vi någonsin upplevt. Kan det stämma? Dagarna med regn går att räkna på handens fem fingrar. Regnkläderna har legat nedpackade i väskan i princip hela sommaren. Shorts och badkläder har använts desto mer.

 

Efter några dagar hemma i Knivsta packar vi bilen och åker till Dalarna. Vi tar med allt som kan tänkas behövas, om, ifall, kanske, eventuellt, vi ska göra något. Listan över saker vi vill göra är lång. Takbox på, bagageutrymmet nästan fullt och fyra cyklar på dragkroken så är vi redo för SVEmester.

 

Bastbergets fäbod, i hjärtat av Dalarna

Landar en sen eftermiddag på fäbodvallen. Solen strålar som vanligt denna sommar. Myggen lyser med sin frånvaro. Vi sitter ute i tystnaden och känner hur vi varvar ner.

Vi går till brunnen och hämtar vatten. Bär hem det och njuter av iskallt vatten. Man får tänka till på vad man använder vatten till. Även om det inte är långt att gå för att hämta vatten, så blir det ändå tungt att bära hem två fulla hinkar.

Nackdelen efter den otroligt varma sommaren är eldningsförbudet som gör allt lite svårare här uppe. Det finns ingen elektricitet och gasolspisens två plattor får jobba hårt, både för matlagning och varmvatten.

På morgonen äter vi frukost i solen, i bakgrunden hör vi korna som betar nere i skogen. Det går fyra kor på sommarbete här i Bastbergets fäbodar. Här har fäbodlivet levt vidare. Det är verkligen en levande fäbod. Varje år så länge jag kan minnas har det funnits kor här uppe. De som vill får vara med och sköta om djuren. Varje morgon och eftermiddag mjölkas korna. Sedan görs det världens godaste smör på mjölken. Ett riktigt hantverk.

pumpa pumpa

Att hämta vatten i brunnen är ett tungt jobb.

MUUUUU!!!!!!!!

Efter en förmiddag i skogen går korna hem till fäboden.

 

Östra Silvbergs gruva

Trots att vi båda är uppväxta och har bott i Dalarna i 20 år så har vi aldrig varit till Silvbergs gruva. Vi har pratat om det ett par gånger, haft det med på listan över saker vi vill göra under semestern, men det har aldrig blivit av.

Då Erik hänger med gamla fotbollsgänget på träningsläger passar jag och barnen på att roa oss på egen hand. Först blir det konsert på torget i Borlänge. Arne Alligator är på plats. Det blir dans och sång i värmen och en timme senare är vi alla i stort behov av svalka. Vi bestämmer oss för att åka till Östra Silvbergs gruva för att bada.

Vi kommer fram till gruvhålet, stort som en 7-mannaplan i fotboll, parkerar och byter om. Vattnet är turkosblått, knappt 20 grader, över hundra meter djupt, men inbjudande. Enas om att det är i kallaste laget för att ligga i, doppar oss några gånger och tar sedan en promenad i området.

Vid gruvan i Östra Silvberg, Säters kommun.

Vid Silvbergs gruva.

Sommaren i stugan

Efter nästan tre veckor i Dalarna packar vi med oss allt och drar vidare. Tio dagar vid stugan väntar. Tio riktigt slappa dagar. På en ö i Vänern spenderar vi de sista av årets semesterdagar. Det blir mycket bad. Vänern håller nästan 25 grader. Vi paddlar kajak, barnen tränar på att ro och köra motorbåt. Gustav och Elin fixar med fem-kamp, flera gånger, där bland annat pilkastning och luftgevärsskytte ingår. Vi tar cyklarna och åker på utflykt med matsäck och bad. Köper glass och leker i lekparken inne vid land.

Erik och Elin paddlar.

Elin tränar med pappa innan det blir dags att testa på egen hand.

Gustav paddlar

Paddla kajak är roligt på sommaren.

 

Gustav fiskar.

Det nappade som aldrig förr denna sommar.

 

Läs också vad de andra familjerna skriver om genom att besöka vår gemensamma bloggsida.

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.