Teneriffa – en bergig ö med många vackra platser att besöka

Att flyga är för oss alltid ett dilemma miljömässigt och det dåliga samvetet hugger en i bröstet. Samtidigt vill jag visa barnen olika länder och få dem att uppleva världen på olika sätt och det helt klart snabbaste sättet är ju tyvärr miljöboven flygplanet. När de blir lite större vill vi göra en tågluff som Knivstafamiljen gjorde. Det skulle kännas bra i själen!

Två resor med två olika syften

Anledningen till att åka under vinterhalvåret har med Nelli att göra. Hon hatar vintern med alla kläder, kyla och otymplighet, så nu har vi bestämt att testa det här konceptet för att få ett avbrott i vintern. Kanske gör det att hon står ut resten av vintern. Den här gången bar flygresan iväg mot Teneriffa – dock utan pappa och Hussein. Eftersom Hussein inte har något pass valde de att åka till Sälen istället. Deras resa får ni läsa om i nästa inlägg, men kontrasterna på våra resor är så stora som de kan bli. I Sälen var det som kallast 19 minusgrader och på Teneriffa var det som varmast 23 grader. Mormor och morfar följde med oss till Teneriffa och det var trevligt med vuxet sällskap!

Flygresan gör vi med assistans från flygbolaget då vi vill ha med rullstolen så långt vi bara kan.

Den stora fördelen är att slippa trängas och att komma först in i planet.

Teneriffa dag för dag

Vår sammanfattning av vår vecka i Teneriffa ser ut så här.

Utsiktsbild.

Palmer. Tyvärr fanns det inga kokosnötter.

Dag 1: Barnen var redo för en repris av Grekland – fast i Spanien och på vintern istället för på sommaren.

Badkläderna på så fort det bara gick och poolen öppnade äääntligen klockan 10.

Besvikelsen blev ett faktum när kroppen isade igen vid första hoppet ner i poolen. Tredje hoppet blev lite bättre. Man vänjer sig!

Glassen som fanns i kulor i Grekland var här i plastförpackning och den repris som Laban längtade efter utspelade sig i tårar.

Efter att ha ätit en glass frågade jag om den var god: “Såklart, annars hade jag väl bara ätit en tugga”.

Vi andra njöt av värmen (23 grader och sol) och lyssnade på ljudböcker i solstolen.

Till lunch blev det hamburgare så vi kände igen oss. Sedan tog vi en promenad upp och ner i ett bergigt landskap.

Vi kom till en lavastrand som hade röd flagg.

Vi kände lite på vatttnet och barnen var lyckliga tills Laban sköljdes över av en våg – med kläderna på. Då var det dags att gå hem.

Vågorna var lite förrädiska och kom plötsligt!

Sanden var som guld. Jättefint.

Väl hemma blev det middag och barn som stupade i säng. Det bästa, när barnen sammanfattade dagen, var ändå lavastranden.

Dag 2: Jag vaknade upp med diarré och kräkning, vilket gjorde mig sängliggandes under förmiddagen – först i sovrummet och sen på en solstol. Under tiden var barnen på äventyr med mormor och morfar. När de kom tillbaka var det modiga barn som trotsade kylan och hoppade i poolen. Bättre känsla idag och ett sug efter mer.

Poolbad!

I övrigt bestod eftermiddagen av ljudböcker för barnen och läsning hos oss vuxna. Lugnt och skönt!!

Biltur till vulkanen Tejde

Dag 3: Vi hyrde bil för att ta oss till vulkanen Tejde. På slingriga bergsväggar tog vi oss upp 2150 meter över havet och utsikten var enorm. Där uppe var det 10 grader varmt.

Landskapet förändrades från skog till svart lava i stora sjok.

År 1906 hade Tejde sitt senaste utbrott och sviterna av det är väldigt stort. Vi hade tagit reda på att man skulle kunna åka gondol upp på vulkanen, men väl framme var det bilar överallt och efter ett par varv för att hitta parkering gav vi upp och började ta oss neråt igen. Det var oavsett en häftig upplevelse som jag tror barnen kommer prata länge om.

Vulkanen Tejde i bakgrunden.

Vandring i ett annorlunda landskap.

På vägen hem stannade vi vid ett café med utsikt över byarna. Så vackert!

Lavastrand

Dag 4: Dags för morfar att vara dålig i magen så han blev kvar hemma när vi andra tog en lång promenad till den långa lavastranden.

På vägen dit tog vi en paus på ett fiskemuseum där skylten utanför var mer spännande än själva muséet.

Labans hemlängtan kom till och från och på lavastranden skulle han inte leka. När vi väl fick honom till vågorna vägrade han att gå upp. Det gul flagg på stranden och vågorna höga. Laban älskade det!! Han blev till slut helt doppad av en våg och jag fick tjata upp honom från strandkanten när han hade som roligast.

Kul med vågor!

Nelli njöt av sanden och begravde sig i den.

Ännu en dag med en bit över 10 000 steg och desto fler för Laban som knatade på. Nelli vilade i rullen och njöt av de olika platser vi besöker. Eftermiddagen ägnades åt poolhäng och shopping :)

Dag 5: Det blev en tur till byn Los Gigantes och tittade på den piratbåt som vi ska åka med i morgon med förhoppning om att få se delfiner. Den var fin!

På vägen dit kunde man studera vågorna som slog mot klipporna.

Sedan blev det glass och sangria i en bar innan hemgång. Vi shoppade lite souvenirer som gjorde både mor och barn barnsligt glada! Vi lyssnade även på en trubadur som Nelli älskade. På eftermiddagen kom det snö uppe på vulkanen Tejde och nere hos oss var det blåsigt och molnigt. Vi spenderade ändå ett par timmar vid poolen – bara för att…

Delfinutflykt

Dag 6: Sista dagen innan avresa passade vi på att ta en tur med piratbåten i hopp om att se delfiner och det gjorde vi med råge! Mängder av delfiner som showade precis nedanför båten. Inte så mycket vågor heller.

En fin tur som gav minnen för livet.

Laban var också den som fick hissa segel innan avfärd.

Så bra avslutning på en fin resa!

Flygresan på 6 timmar enkel resa gick jättebra och en av anledningarna till det var nerladdade filmer på Ipads till barnen som underhöll största delen av flygresan.

Underhållning!

Kul att flyga!

Tillgänglighet

På flygplatsen myllrade det av personer som assisterade folk som behövde hjälp in på planet och på Teneriffa fick vi åka en specialbuss ut till flygplatsen, hela sällskapet. Väl på Teneriffa kunde man nästan hela tiden gå i backar med rullen istället för att ta trappor. Trottoarkanterna var höga och på vissa ställen var trottoarerna otroligt smala. Hissarna var små. Det fungerade för Nellis lilla rulle men skulle aldrig gå med en vuxenrulle. Det finns helt klart förbättringsområden även om det funkade utmärkt för oss som var många att hjälpas åt.

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.