Svamptur i Lunsen

– Kom och titta! Jag har hittat svamp.

Å mycket riktigt, där stod den första trattkantarellen för den här hösten.

 

Den första lediga helgen på flera veckor kändes det som. Vi hade bestämt att vi skulle ut i skogen flera dagar tidigare. Högtryck och sol, en riktigt härlig höstdag. Underställ och fleecetröja på och jacka, mössa och vantar nedpackad tillsammans med matsäcken i ryggsäcken. Svampkorgen på armen och vi var redo.

 

Lunsen

Ett ställe som vi ofta återvänder till är Norra Lunsens naturreservat som ligger mellan Uppsala och Knivsta. Här finns massor av vandringsleder och det bästa av allt är rastplatsen runt Lunsentorpet, mitt i naturreservatet Lunsen. Själva torpet har vi inte utnyttjat ännu, men det är en väldigt vacker timrad liten raststuga med övernattningsmöjligheter. Runt omkring Lunsentorpet finns flertalet eldstäder med grillmöjligheter, bänkar, vindskydd, utedass och massor med ved.

 

Vi tog bilen till Ekeby och parkerade där, det stod flertalet bilar på parkeringen. Trots det mötte vi väldigt få på leden. Första kilometern är grusväg. Barnen cyklade grusvägen och vi gick med raska steg för att försöka hänga med. Väl framme vid leden valde Elin att parkera sin cykel och gå med oss vuxna. Gustav hade bjudit med en kompis och de valde cykla även i skogen.

 

Bitvis var det väldigt mycket rötter och cyklarna fick ledas. Killarna var väldigt nöjda och tyckte att det var jätteroligt att cykla i skogen.

 

 

Tyvärr hittade vi inte så mycket svamp som vi hade hoppats på. En och annan trattkantarell och några fina Karl Johan landade till slut i korgen.

 

Erik plockar svamp i Lunsen

Några fina Karl Johan hittade vi.

 

När vi närmade oss Lunsentorpet hörde vi killarna ropa. ”Det står att vi inte kan köra vidare. Skogen är avstängd på grund av risk för fallande träd.” Va? Kan de verkligen ha läst rätt?

 

Sommarens extrema torka har satt sina spår

Ett stort område var avspärrat, marken var helt svart. Spår efter en av sommarens alla skogsbränder. Så nära helt plötsligt.  Inte längre bara ett av inslagen på Rapport. Även om det gått flera veckor, till och med månader, sedan branden så kändes det ändå som ett slag i magen. Det luktade fortfarande svagt av brandrök.

Vad är det som händer? Är det klimatet eller var det bara en extremt varm sommar utan regn? Kommer nästa sommar bli lika varm? Kommer bränderna att avlösa varandra? Vad kan vi göra för att ta bättre hand om den jord vi lever på?

Det är i alla fall aldrig för sent att ta sig en funderare vad jag själv kan göra för vår jord och vår miljö.

Svart skog efter sommarens bränder

Delar av Lunsen stod i brand i somras.

 

Matsäck – utflyktens höjdpunkt

Vi tände en eld och började pyssla med köket. Vi använde gas till båda köken då det går mycket snabbare och är säkrare samt väldigt smidigt då det går att reglera lågan.

Även om all mat tillagades på gaskök den här gången så är det något visst med en eld. Det blir en naturlig samlingsplats där vi kan sitta och mysa tillsammans och bara njuta av att vara ute i naturen.

Erik och Elin håller koll på brasan

Mys vid brasan i Lunsen

 

Linda fixar med maten

En eld att samlas kring när maten är klar

 

Barnen passade på att utforska området runt omkring och hamnade som vanligt på taket till vindskyddet. Gustav och kompisen Melker tog en cykeltur och Elin passade på att träna på att tälja med kniv. Något av det hon uppskattade mest under Lida friluftsfest var bushcraft för barn med Åmålsfamiljen och Eskilstunafamiljen.

 

Elin över på att tälja

Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man jobbar med kniv.

 

Mutor i ryggsäcken

Vägen tillbaka är alltid lite jobbigare. Då är det bra att ha någon muta med i ryggsäcken. Nötter, russin och choklad är något som går hem hos oss. Med en påse snacks i handen kan man gå nästan hur långt som helst, så det gäller att bunkra upp med en hel del för att hålla humöret uppe hela vägen hem.

Väl hemma var alla nöjda med dagens utflykt och vi ser fram emot fler fina höstturer.

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.