Stå upp och paddla!

Det sägs att vissa tydligen kan gå på vatten – jag och några vänner bestämde oss häromdagen för att lära oss ”stå på vatten”!

SUP

SUP – Stand Up Paddle – jag det är precis vad det handlar om – att stå upp och paddla! Vilken fantastisk källa till rörelseglädje för oss alla som älskar vatten!

Du står helt enkelt på en stor surfingbräda och med en enbladig paddel tar du dig sen ut i havet och paddlar. Det krävs lite armstyrka, uthållighet, lite mod men framförallt balans för att ta sig framåt.

SUP har funnits ett tag inom brädsporten och vi har vid flera tillfällen både här hemma i Sverige men framförallt utomlands förundrats över den sport som ser så otroligt rofylld och enkelt ut att utföra. SUP sägs ha kommit till då surfinginstruktörer ansågs få en bra överblick över sina kursdeltagare genom att ställa sig upp. Tydligen är SUP nu även en av de snabbast växande vattensporterna i världen och efter att ha gått en kurs i SUP så kan vi verkligen förstå varför!

Att lära sig något nytt

Visst är det en härlig känsla att våga prova något nytt? Att lära sig något nytt, jag tycker att man gör detta alldelse för sällan idag. Kanske finns inte tiden där, orken eller kanske modet. Ju äldre man blir desto mer bekväm blir man med det man känner till och kan. Men så kommer det dagar när man tänker på hur lätt och gärna barn lär sig något nytt. Varför förlora den känslan bara för att man blir äldre?

Så när tillfället dök upp för att lära sig SUP var det ingen tvekan. Självklart skulle vi testa!

Kursen började på land där vår instruktör gick igenom säkerhetsordningar, vindriktningar och fallteknik. Samtidigt som vår SUP kurs pågick även en nybörjarkurs i kitesurfing och vindsurfing vilket fyllde hela bukten av härliga vattenaktiviteter!

Kvällen vi tog oss ut i Lommabukten var en av sensommarens kanske allra vackraste men lite väl blåsig – vilket gjorde att vågorna gick relativt höga. Vi fick kämpa på för att ta oss framåt och visst blev det en del fall men det var betydligt enklare än vad vi trott att hålla balansen. Med vågor och stark vind så blev det inte riktigt den lugna SUP starten vi hade räknat med men fantastiskt roligt, socialt och kul att lära sig! Det gav sådan mersmak att vi redan har bokat in nästa tillfälle och det säger ju en del.

Fördelarna med SUP jämfört med många andra vattensporter är många:

  • enkelt att utöva var som det finns vatten. Du kan ge dig ut på havet, i en sjö, på Malmös kanaler eller till och med i en pool!
  • ger en allsidig träning och kräver ingen större styrka
  • har man inte balansen att stå upp så kan man stå på knä eller till och med sitta ner och paddla
  • skaffar man sig en uppblåsbar bräda kan man bära med sig den i ryggsäck – krävs alltså ingen större plats för förvaring eller transport
  • när man är tillräckligt bra på SUP kan man till och med ta med barnen sittandes bakom på brädan
  • kanske viktigaste av allt – det är fantastiskt roligt att göra tillsammans!

För att vara första gången vi provade på SUP var vi alla eniga om att detta verkligen är en helt fantastisk aktivitet som både ger träning, rörelseglädje och en naturupplevelse på samma gång.

  • Vissa dagar är verkligen värda att ta vara på och spara med sig långt fram i tiden. Life is good at the beach. 

// Lundafamiljen med fyra vänner

 

 

 

 

 

 

 

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.