Sörmlands pärlor?

Efter att ha bott i Eskilstuna i två år utan att riktigt hitta det perfekta badstället valde vi att utforska några av Sörmlands badplatser och andra sevärdheter under två dagar.

Våra omdömen varierar en del, men vi är eniga om det bästa och det sämsta som vi hittade. Vi hade bestämt att vår huvuddestination skulle bli Trosa havsbad första dagen och Skärgårdsvåfflan i Oxelösund andra dagen. Vi valde att ta olika småvägar istället för motorväg då det finns så mycket att upptäcka på landsbygden.

Fornminnen och fantastiskt bad i Laxne

Vårt första stopp blev ett gravröse i Laxne och historieläraren i Henrik vaknade till liv.

Det här röset är sex meter högt och byggdes för ca 3000 år sedan. Troligtvis ligger en hel familj under stenmassorna. Det måste ha varit ett hästjobb att få dit alla stenar. Imponerande!

Vi har inte gjort så många förmiddagsbad i sommar, men vid tio var vi framme vid resans bästa bad. Det var synd att vi inte visste det för då kanske vi hade stannat längre. Det var en liten badplats med klart vatten och det fanns en hoppbrygga (ett måste i barnens omdömen av bra badplatser). En pärla helt enkelt och inte långt ifrån sjöarna som vi paddlade i för en vecka sedan. Vi var bland de första på plats, men det fylldes på under tiden vi var där.

Så vackert och allt vad vår lilla familj behöver för en lyckad vistelse.

Camping vid Trosa havsbad

Vi äger ingen husvagn utan valde att slå upp tältet på campingen när vi kom fram till Trosa havsbad. Tydligen behöver man ha ett campingkort som gäller i hela Sverige för att få campa på campingplatser, vilket vi inte hade en aning om. Nu ruinerade det inte oss, men vi lärde oss något nytt.

Väl incheckade började letandet efter tältplats. Lite för knöggligt där, lite för bergigt där och lite för litet där, innan vi helt enkelt bara bestämde oss.

Efter en del svärande över bergigt underlag, blåsiga förhållanden och tältpinnar som vägrade fästa var tältet äntligen uppe – med havsutsikt och allt.

Äntligen dags för bad!

“Meen, var är den där långa sandstranden och det klara vattnet??” “Nää, inte kan det här vara rätt strand?”

Alldeles utanför tältet låg en strand. Rätt liten och med väldigt grumligt vatten. Eftersom det var på tiden att äta lite lunch valde vi att placera ut oss där, ta ett dopp och få i oss lite mat innan utforskandet skulle fortsätta. Google Maps och en områdeskarta visade att vi var på rätt plats. Vi befann oss på Trosa havsbad utan att känna en flådig känsla. Vi började inse att våra förväntningar och förhoppningar om denna plats, samt alla lovord som vi hört, inte alls stämde överens med verkligheten.

På väg till stranden.

Okej, nu badar vi! Barnen, som inte hade några förväntningar, kastade sig helt sonika i badet utan puffar som de brukar. Vi var självklart precis bredvid dem i vattnet och efter den här sommarens allt badande har de blivit som små fiskar. Det var bara det att i det här vattnet försvann de ur vår sikt direkt de doppade huvudet. Algblomning?

Riktigt läskigt att “tappa bort” dem flera gånger, så puffarna åkte på och fick vara kvar.

När det kommer till byggandet av sandslott blir pappan mest engagerad till barnens stora förtjusning.

På kvällen åkte vi in till Trosa för mat och glass. Det var en fin liten stad.

Det blev en vacker promenad till hamnen för glass.

Vi sov gott på natten allihop även om barnen somnade på tok för sent och vaknade på tok för tidigt.

Badstopp och våfflor

Vid halv tio var vi på vägarna igen och eftersom bilens temperatur redan uppmätte 28 grader satsade vi på att snabbt hitta ett badstopp. Direkt vi såg vatten vid sidan av vägen svängde vi av och där hittade vi en egen liten strand vid havets kust. Klart vatten och jättemysigt. Nelli tyckte det var jättekallt, medan vi andra ansåg att det snarare var svalkande.

Vackert och härligt med egen strand. Stenbotten och avsaknaden av brygga gjorde dock att det inte blev högsta betyg.

Det är ändå väldigt spännande att hitta snäckor och andra fynd på havsbotten.

Nästa stopp blev Skärgårdsvåfflan i Oxelösund. Där var vi förra sommaren och blev förälskade i deras goda våfflor.

Caféet ligger i en otroligt vacker miljö.

Av erfarenhet vet vi att det tar tid att få maten så vi hade preparerat barnen med pyssel. Ett väldigt smart drag som gjorde att väntan inte kändes så lång.

Det finns både matvåfflor och dessertvåfflor. Laban valde dessertvåffla medan vi andra valde matvåfflor.

En skärgårdsvåffla.

En dessertvåffla med glass och jordgubbar.

Grinda gårdsglass

På vägen hem tog vi ett badstopp i Vrena. Där var det också algblomning men det upptäckte vi inte förrän barnen redan var i vattnet. De badade på ett tag innan vi fick dra upp dem genom att locka med glass.

Eftersom vi redan lyxat massor under det här dygnet var det lika bra att gå all-in. Grinda gårdsglass gör sin egen glass och den är alldeles fantastisk, så vårt sista stopp blev där.

Det var verkligen en bra avslutning på det här dygnet.

Bäst under resan var vårt första badstopp, våfflor och glass. Sämst under resan var vattenkvaliteten i Trosa och Vrena. Vår tältplats höll hög kvalitet utifrån läge, men tyvärr var det svårt att fästa tältet där. På det stora hela blev det ett lyckat dygn vid några av Sörmlands pärlor.

Du kanske också gillar

Relaterade produkter

En kommentar

  • Linda Lindberg 2018-07-29  

    Mysigt och kul att turista på “hemmaplan”. Ibland finns det mycket att upptäcka i ens närhet.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.