Snorkling, cykling och slappa dagar i Bol

 

Tidig förmiddag rullar nattåget från Budapest in på stationen i Spilt. Vi stiger av och letar upp en bankomat för att ta ut pengar i det nya landets valuta. Går sedan till biljettförsäljningen och köper biljetter till färjan till den Kroatiska ön Brac. Vi har bokat boende i en liten stad på södra delen av ön som heter Bol. Det visar sig dock att Bol är den mest populära badorten på ön, vilket vi inte hade räknat med. Det är massor av skandinaviska turister här och vi hör svenska mest överallt.

Vattnet är helt klart

När vi kommer fram till Bol möts vi av en jättetrevlig kvinna som visar oss runt. Det är en stor lägenhet med två sovrum, vardagsrum och kök och en uteplats med havsutsikt.

Stranden ligger bara två minuters promenad från vår lägenhet. Det är stenstrand på hela ön, vilket gör att många badar i skor här, men det gör också att vattnet är helt klart och sikten under vattnet är fantastisk. Gustav köper ett kombinerat cyklop och snorkel. Det är jättebra då man kan andas med både munnen och näsan i det och hela familjen har glädje av inköpet. Det är roligt att snorkla. Vi ser bland annat fiskar och havstulpaner.

 

Vi utforskar Bol på cykel

En dag hyr vi cyklar och utforskar den mest kända stranden i Bol, Zlatni Rat. Det är en kilformad klapperstenstrand som på svenska kallas ”Gyllene udden” och sticker några hundra meter ut i Adriatiska havet. Det sägs att det är den mest fotograferade stranden i hela Kroatien. Här är det mycket mindre stenar än på stranden vi badar vid annars. Det är väldigt mycket folk, men vi trycker ner våra handdukar på en tom yta mellan solsängarna och vattenbrynet. Aldrig att vi hade lagt oss så nära några andra om vi varit hemma i Sverige. Men det är enda chansen att få en plats nära vattnet här i Bol.

En av alla stränder i Bol.

Gyllende udden är den populäraste stranden i Bol.

 

Cykling på Bol.

 

Att hyra cykel är ett bra sätt att snabbt ta sig runt på nya ställen. Gustav är dock sugen på att cykla i skogen, så han får med sig pappa Erik på en tur efter lunch. När de kommer tillbaka är de svettiga och det är skönt att få kasta sig i det kristallblå vattnet och svala av sig.

en av alla vackra stränder i Bol.

Vår strand i Bol.

 

Hemlängtan

Efter fem fantastiska dagar på ön Brac bestämmer vi oss för att åka hem. Det har varit en intensiv semester med full fart. Ständigt nya platser att utforska och nya intryck hela tiden. Då vi inte bokat vare sig fler tågsträckor eller boenden börjar vi leta efter en lämplig väg hemåt. Vi är inne påa tt ta en färja över till Italien och sedan upp genom Tyskland. Det visar sig dock att biljetterna genom Tyskland är väldigt dyra då vi inte har Interrailkort. Efter lite letande och velande fram och tillbaka, bestämmer vi oss för att flyga hem. Det går flera flyg från Split till Stockholm varje dag och det tar bara 2 timmar och 45 minuter.

Det känns tråkigt att det inte blev tåg hela vägen som vi tänkt från början. Men hemlängtan blev för stor för alla och när tåg från Kroatien till Knivsta skulle ta upp emot 40 timmar minst, så fick det bli flyg den här gången. Hela familjen är dock supernöjda med tågluffen och vi kommer förhoppningsvis välja att semestra med tåg fler gånger.

 

En tallrik haj.

Spännande att prova ny mat. Här haj, som tyvärr inte var lika gott som spännande.

 

Våra tidigare inlägg från tågluffen i Europa hittar du här:

Gdansk – Polens riviera

Zakopane – Polens vackraste landskap

Krakow – Ett sista stopp i Polen

Bratislava – Att resa med tåg är ett äventyr

Budapest – Bad i Budapest

 

Du kanske också gillar

Relaterade produkter

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.