Skogslunch – Martina lagar lunch på stormkök

Skogslunch

Vad är en god skogslunch? Och vad fungerar att ta med sig på en vandring?

I mitt tidigare inlägg tipsade jag om några frukostar som jag har kommit till att uppskatta när jag är i skogen. Den här gången tänkte jag tipsa om lite rätter man kan äta som lunch när man är ute på äventyr. Självklart fungerar de lika bra som middag!

Som jag tidigare har nämnt så är den enklaste vägen att gå när det gäller mat i naturen att äta frystorkad mat. Personligen tycker jag dock att det är ganska dyrt och inte alltid en kulinarisk upplevelse.

Den här gången tänkte jag tipsa om två måltider som är smidiga vid vandring. En innebär lite mer tyngd och krav på hållbarhet vilket gör att den fungerar bättre på kortare och/ eller närmare äventyr.

Under sommaren har jag varit iväg och njutit av den svenska naturen. Jag har ensamvandrat på Kungsleden mellan Ammarnäs och Hemavan. Inför resan var jag tvungen att komma på lite rätter som skulle fungera på fjället och inte väga för mycket. Viktigt är såklart också att maten får plats i packningen. Under våren har jag testat mig fram i världen av mattorkning och torkat två olika sorters köttfärs. Köttfärsen fick bli grunden till mina luncher. Sen gjorde jag det som jag tidigare tipsade om att inte göra, åka till fjälls med maträtter som jag inte hade testat. Men som tur var blev det succé.

Det finns många människor som är väldigt kunniga på att torka mat. Min rekommendation är att läsa böcker eller söka runt på nätet. Det finns mycket att lära där och det är inte så svårt som man kan tro. Våga testa!

Torkad tacoköttfärs med pulvermos och Ketchup

Första lunchen, som har kommit att bli en favorit, är tacoköttfärs med potatismos. Rätten består av torkad tacoköttfärs, pulvermos och ketchup. Man kan gärna slänga på lite rostad lök också för att få lite mer smak. På bilden nedan visas den torkade köttfärsen, den påsen räckte till två luncher.

Jag började med att på morgonen lägga den torkade köttfärsen i en flaska med vatten. Den fick sedan ligga i min väska till dess att det var dags för lunch. Det ser ut som på bilden nedan.

När det var dags för lunch lade jag flaskinnehållet tillsammans med extra vatten i mitt kök och kokade upp. När det kokade, slog jag av gasen och vispade ner pulvermos tills det blev en bra konsistens. Därefter adderade jag ketchup efter tycke. Första dagen jag åt denna rätt var min andra vandringsdag. Jag hade inte vant mig vid terrängen eller vikten på packningen och jag var ganska slut. Det bidrog i sin tur till upplevelsen och lunchen var då galet god. På bilden nedan visas slutresultatet, det var betydligt mycket godare än vad det kan se ut.

Torkad köttfärs med couscous

Min andra skogslunch var jag själv lite skeptisk till innan jag testade, men så fel jag hade. Till maträtten använde jag torkad köttfärs som inte hade kryddats innan torkning. Lunchen bestod av torkad köttfärs, couscous och en grönsaksbuljongtärning. På samma sätt som med den tidigare lunchen blötlade jag köttfärsen i flaskan vid frukosten och lät den vara tills det blev dags för lunch.

När det var dags för tillagning hällde jag i flaskinnehållet tillsammans med lite extra vatten och buljongtärningen i mitt kök och kokade upp. När det hade kokat lite stängde jag av gasen och hällde på couscous och lät det dra till sig några minuter. På bilden nedan har det inte riktigt hunnit dra ihop sig än.

Därefter kunde jag riktigt njuta av maten. Det som är bra med den här rätten är att man får i sig salt, vilket är bra när man vandrar och svettas mycket, och man får i sig vätska. Här syns det färdiga resultatet.

Jag kan inte säga exakt hur jag doserat mina två lunchrätter, utan jag gick lite på känn. I den första rätten anpassade jag mängden potatismos till dess att jag fick konsistensen som jag ville.

Något jag vill påpeka är att den förpackning man blötlägger den torkade köttfärsen i blir ganska äcklig (bara fetter från köttet men det ser lite osmakligt ut). Jag var glad att jag hade en flaska som jag kunde avvara tills diskmöjligheter uppkom.

Pasta med pastasås

Mitt sista tips på en bra skogslunch är pasta med pastasås, en rätt som är lätt att göra sin egen av. När jag har gjort detta i skogen har jag haft med mig färska komponenter. Exempelvis färska champinjoner, lök, matlagningsgrädde och något protein att ha i. Ska man göra som mig och tillaga okokt pasta på köket får man ta i beaktande att det går åt en del gas. Men varför inte lyxa till det med färsk mat i skogen när man har möjligheten?

Om man vill underlätta för sig själv i skogen och ha lite mindre saker att bära med sig ut så kan man skära upp allt hemma innan man åker ut. Senast jag lagade pasta med pastasås var jag ute en helg på samma plats och tog med mig allt ut och skar upp det där.

Innehållet i pastasåsen beror på vad jag är sugen på och vad jag har hemma. Senast hade jag lök, färska champinjoner, ölkorv, matlagningsgrädde och kryddor i min sås. För att underlätta för mig själv slänger jag ner tillbehöret i samma kärl som pastan (efter pastan typ är färdigkokt och vattnet är avhällt) och tillagar allt tillsammans.

När det gäller skogslunch och andra måltider i skogen är det bara fantasin som sätter gränser. Om ni ska ut i närområdet eller bara vara ute en kortare period fungerar det mesta att ta med. Ta med lunchen som du tänkte laga hemma ut och tillaga den i naturen istället. Att ta med lunchen ut i skogen är ett sätt för mig att komma ut, om så bara för några timmar.

Till sist vill jag säga att bara för sommaren nu är över behöver inte ert friluftsliv vara över för i år. Nu väntar säsongen där man kan mysa framför eldar igen, hitta goda svampar i skogen eller bara ta in hur träden skiftar färg.

Ut och njut!

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.