Vi har sänkt priserna på hela vinterkollektionen. Hitta dina nya outdoorfavoriter idag!

Skogsfrukost – Martina lagar frukost på stormkök!

Vad är egentligen bästa maten i skogen? Och finns det saker som passar bättre eller sämre för att avnjutas i vår vackra natur?

Vilken skogsmat eller skogsfrukost man tycker passar bäst på äventyret är såklart väldigt personligt, men det är också väderberoende. Jag insett att det var betydligt lättare att förvara mat ute vintertid än sommartid. Under vintertid känner jag mig mindre begränsad i vad jag kan ta med.

Mitt namn är Martina och jag är en glad skogsamatör som finner stor glädje i att vara i skog och natur. Väl ute i naturen vill jag gärna ha en mätt och glad mage. Jag har kommit till insikten att mat i skogen kan vara lite knepigt, i alla fall när det gäller att komma på vad som ska ätas. Under mina skogsäventyr vill jag gärna ha god mat och jag försöker hitta rätter som jag uppskattar i skogen. En sak som jag kanske bör nämna är att jag är en ganska kräsen person när det kommer till mat överlag, vilket gör det hela lite svårare.

 

Frystorkad mat

Enligt mig är den absolut lättaste vägen att gå gällande skogsmat att äta frystorkad mat. Frystorkad mat är mat som endast kräver att man häller ner kokande vatten i påse och sedan låter den stå ett par minuter. Det finns många företag som tillverkar sådan mat och det finns många olika rätter, dock brukar påsarna vara ganska dyra.

Skogsfrukost

Nu när jag har förtydligat den lätta vägen man kan gå gällande mat, så tänkte jag att jag skulle dela med mig av några rätter som jag har kommit att tycka om till skogs. Låt oss börja i rätt ände med dagens första mål, frukost. En frukost som jag har förstått att en del vandrare och friluftsmänniskor äter är bröd och någon form av ost på tub. Detta verkar vara en grymt smidig frukost som inte kräver så mycket ansträngning. Gillar ni ost på tub så borde ni absolut testa. Jag har hittat två frukostar som jag uppskattar i skogen; ägg och bacon och gröt med frukt och frön.

Ägg och bacon

Det här en frukost jag äter när jag inte ska vara ute så länge eller det är lite kallare temperaturer ute. Vikten och hållbarheten kanske det inte är den bästa, men är man på samma ställe större delen av tiden är det helt klart värt att bära med sig det.

Eftersom diska är lika roligt i skogen som hemma, med andra ord inte alls roligt, tillagar jag allt i samma stekpanna. När jag ska till skogs brukar jag köpa med mig tränad bacon för att göra tillagningen så enkel som möjligt.  Jag börjar med att steka bacon tills det är färdigt och sedan slänger jag i äggen och rör om tills det är klart. Snabbt, smidigt och gott.

Gröt med frön och frukt

På vandring har jag insett att jag inte riktigt kan avnjuta min favoritfrukost och har därför hittat en alternativ frukost; gröt med frön och frukt. Vad som är i min grötmix varierar men basen består av fiberhavregryn, blåbärssoppapulver och sedan någon typ av frön. Senast hade jag också solroskärnor och chiafrön i, men jag slänger i lite vad jag har hemma i skåpet.

För att frukosten ska bli godare slänger jag i torkad frukt. Det kan bland annat vara torkade bananer, äpplen, mango och jordgubbar.

Fram till nu har jag tillagat gröten på mitt kök. Men jag fick nyligen tipset att man kan lägga grötblandningen i sin kåsa och sedan slå på kokande vatten. Därefter är det bara röra om, låta det dra till sig lite och sedan är det färdigt att äta. Att diska köket efter att ha tillagat grötblandningen är något som jag gärna slipper, så detta tipset ska jag testa på nästa äventyr.

 

 

Grötmixen är en frukost jag fortfarande håller på att experimentera med, både gällande innehåll och mängd. Jag har tidigare använt ungefär 1 dl fiberhavregryn men ska på nästa tur testa att ha 1,5 dl fiberhavregryn istället. Orsaken är att frukosten inte riktigt har hållit mig mätt så länge jag hade önskat.

Min gröt brukar bli väldigt söt och det tog lite tid att vänja sig. Uppskattar du mindre söt frukost är det bara att byta ut komponenter i gröten och göra det till en mix som passar dig.

 

Våga prova dig fram till din skogsfrukost

Gällande mat i naturen överlag, har jag insett att det bara är att testa sig fram. Vissa saker fungerar bra i skogen och andra fungerar sämre. Vad som är möjligt att ta med sig kan såklart bero på flera faktorer. Exempelvis hur mycket plats ni har i ryggsäcken, själva aktiviteten eller det rådande vädret.

Testa gärna att tillaga er skogsmat i närområdet innan ni ger er iväg på längre äventyr. På så vis vet ni att ni tycker om maten när ni väl sitter där i skogen långt hemifrån. Blir inte maten så bra som ni hade hoppats är det bara att byta ut något och testa igen!

 

Läs mer om skogsmat och recept här, och vill ni följa mig finns jag här!

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.