Skogen – vår bästa lekplats

Skogen och alla dess möjligheter

Det är få ställen som ger så mycket lugn men samtidigt så mycket äventyr på samma gång. Det spelar ingen roll hur många gånger man besökt samma plats i skogen, det finns alltid nytt att upptäcka.

En skogstur i höstens gyllene färger

En plats jag inte besökt på många år är Balsberget. Det är skogen intill min gamla mellanstadieskola i Skåne. John och barnen hade aldrig varit där så det blev ett perfekt utflyktsmål denna novemberdag. Vädret var ljuvligt och skogen som uppdelad i partier av olika färger – så vackert!

Vi möttes först av ett grönt parti med den mosstäckta marken. Självklart tog det inte många minuter innan barnen lämnat stigen och var i full gång med lek och kurragömma.

Plockar kottar

Fina kottar fanns det massor.

En bit in växlade färgen från grönt till rött och gult. I anslutning till skiftet hittade barnen en stor koja av grenar. Vem har byggt den? Har nån sovit här? Bor nån här?

Frågorna från barnen satte igång Johns historieberättande. Hans historier är verkligen något barnen uppskattar och de är ofta själva med i berättelsen. Bara en bit bort hittade de en till koja och satt sig för att planera bygget av sin egen koja i ”indianbyn”.

Koja i skogen

Theo hittade snabbt en pinne som för honom var en självklar pilbåge.

Bästa lockbetet för att ta sig vidare

För att få oss vidare lockade jag med att det snart var dags för gammelfarmors bullar och saft. Barnen fick även veta att det fanns en grotta att hitta någon stans på berget. Vi gick en bit till och passerade skylten med utflyktens tänkta mål.

Efter en bits promenad till blev det fikapaus.

Fika i skogen

Hembakat på utflykt är svårslaget.

Kalkstensgrotta fylld med fladdermöss

På en avstickare mot toppen hittade vi bergets grotta. Jag minns den faktiskt inte sen jag var barn. Skogen besökte vi mycket med skolan och jag har mycket minnen i övrigt. Men grottan blev nytt för oss alla.

Vi läste oss till att den är stängd under vinterhalvåret med anledning av att fladdermöss då övernattar i den. Det gjorde den självklart ännu mer spännande att undersöka.

Balsbergsgrottan

Ingången till Balsbergsgrottan som går att krypa in i under sommaren.

Pepp mot toppen

Nästan vid toppen började Emilia säg att hon var trött och frågade om vi inte var framme snart. Då vi nyligen passerat en skylt visste vi att det bara var 200 m. John jämförde det med att lägga ut 200 Emilia längs vägen och det tyckte hon var kul. Vi började räkna tillsammans och hon försökte ta kliv långa som sig själv. Plötsligt var hon inte ett dugg trött och vi var snabbt framme.

Med lite avledning kommer man långt.

Skalbagge

Theo hittade en skalbaggskompis som han gav lift upp för sista backen.

Vacker utsikt, ny energi och nya utmaningar

Framme vid toppen var det soligt och riktigt varmt. Fika nr 2 väntade och det blev till att ta av sig både jackor och fleece.

Råbelövssjön

Utsikt över Råbelövssjön.

Efter lite fika var energin på topp igen. Leken var i full gång och det är verkligen tydligt att vi har slitstarka kläder när man ser vad de utsätts för dagligen. Här blev det bl.a. rutschkaneåk på stora stenar och klättring genom taggiga buskar.

Ett av hinderna i barnens hinderbana var att ta sig igenom denna buske som började nere vid ”rutschkanans slut”. Barnen klarade det men tror ni vi vuxna gjorde det? Kan säga att jag bangade men John gav det ett tappert taggigt försök=)

Som vanligt vill barnen aldrig hem från skogen och det blir alltid fler timmar än vi tänkt. Denna dag hade vi inga planer efteråt utan passa på att njuta in i det sista av de underbara färgerna november kan bjuda på.

Inte nudda mark i skogen.

Det blev inte nudda mark in i det sista.

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.