Österrike – en pärla för aktiva familjer

Medan Åmålsfamiljen provade svenska Branäs, Bodenfamiljen finska Levi, passade Lundafamiljen på att åka ner till Österrikiska alperna för en aktiv vecka tillsammans! För vilket land har så stora möjligheter till en aktiv semester som Österrike?

Lundafamijen

„ServuS – Griaß di“

För mamma Paula som är halv-österrikiska klappar hjärtat lite extra mycket för detta fantastiska land. Att kunna dela upplevelser tillsammans med familjen här under sommaren såväl som vintern är något vi värdesätter högt. Att skapa minnen för barnen och kanske så ett frö inför att de i sin tur för vidare en liten del denna kärlek till Österrike in i nästa generation.

Dorfgastein

Gasteindalen

I år provade vi en ny destination, Gasteindalen som för många svenskar säkert mest är känt för Bad Gastein med det stora svenskhotellet Salzburger Hof. Vi valde dock att på egen hand flyga till Salzburg och sedan med hyrbil ta oss de knappt 50 minuterna till början på dalen och byn Dorfgastein. Vi valde att bo centralt i byn med bara några minuters gångväg till liften och självklart även skidbussen utanför dörren.

Österrike är ett otroligt enkelt och gästvänligt land att resa i, barn är alltid välkomna och hotellen har nästan alltid lekrum och barnmeny är en självklarhet.  Våra barn kan några få ord tyska men genom teckenspråk och leende på läpparna hos all personal känner sig även barnen som hemma, i detta vårt ”andra hem”. ( sen har även hotellpersonalen ofta en viss tendens att lyckas trolla fram några gömda slickepinnar bakom receptionsdisken vilket är mer än poppis hos fröknarna Sperlbauer…)

En stor del av charmen med boenden i Österrike är att det ofta går från generation till generation, det är fortfarande gammelmormor som, sina 90 år till trots, ställer sig och gör Apfelstrudel till eftermiddagsfikan…

IMG_20170321_145019

IMG-20170321-WA0003

Skidskola på tyska – hur går det?

Vi satte våra barn i skidskola i Österrike redan som 3-åringar och då handlade det mest om balans och lek i snön men i år så blev det fyra dagar härligt åk! Första dagen inleddes med en skotertur ner till barnlandet och detta öppnade verkligen för en lyckad kurs. Med bara fem barn på två fantastiska lärare så gick det snabbt i svängarna. Från knappt synbar lutning till att åka knappliften själva redan första dagen. Och vem kan göra sig förstådda bättre på teckenspråk än barn? Visst fick vi översätta då och då, men ”pizza-slice”, ”bravo”, ”super”, är ju trots allt universalt!

Vi fick veta att det brukar finnas skandinavisk talande skidlärare i Dorfgastein, nu var vi dock ganska sent på säsongen. Bad Gastein har med garanti svenska skidlärare om man känner sig tryggare med det. Men som sagt, barn klarar av mer än man tror!

IMG_20170322_102807

IMG_20170324_145804

IMG_20170320_112236

 

Fjärde dagens skidskola började med en riktig slalomtävling där alla barn fick åka genom portarna hela den långa backen på tid. Musik, kommentator, tidtagning och publik gjorde detta till veckans höjdpunkt.

”Jetz´t geht´s los! ooooppa, oooppa, oopppa”…..

IMG_20170324_125510-01

Angertal

Vi kan garantera er alla att det var två mäkta stolta tvillingar som tog emot vars en guldmedalj under prisutdelningen. 4-år gamla och de tog med bravur sina första kurvor i Alperna. Efter skidskolan var slut på dagarna fortsatte åkandet i grannbyn Angertal som är en utmärkt destination för barnfamiljer. Här ligger själva övningsområdet på högre höjd, 1130 meter, vilket håller snökvaliteten bra även på andra sidan lunch under våren. Flertalet löpande band gör det optimalt för barnen att själva ta sig upp för backen och sedan ner igen genom både ringar, slalomportar och figurer.

IMG_20170321_134606

IMG_20170322_115947-01

IMG_20170323_095750

Aktiviteter efter skiDdagen

Många förknippar säkert Salzburgland med SPA och bad i varma källor. I Bad Gastein ligger det kända Felsen Thermen, Europas mest miljövänliga SPA och badanläggning. Varje dag pumpas 2 miljoner liter vatten direkt upp från de underjordiska källorna vilket gör att man inte behöver använda klor. Även under vintertid kan man bada utomhus här då vattnet håller en skön temperatur runt 36 grader året om. Det är en rätt häftig känsla att njuta av en utomhuspool med snöbeklädda berg runt om! För barnen var nog dock favoriten vattenrutchekanan och den konstgjorda undervattenströmmen.

Kana på topp

Lek i byn

För de mer våghalsiga finns det möjlighet till paraglidning eller tamdemflygning utför berget, vi har aldrig provat detta själva men det ser fantastiskt härligt ut! Är man ute efter mer äventyr och adrenalin så är Gasteindalen en utmärkt destination för isklättring.

IMG_20170320_111620

Känner man hellre för att få höjdkänsla men med fötterna på jorden så kan man ta liften upp till Stubnerkogel och gå på Europas längsta hängbro , 140 meter lång och dessutom på 2300 metes höjd! Obetalbar utsikt – vi lovar! Gillar man inte höjder men fart så är ju rodel ett måste. Liften upp och sen på en traditionell träkälke ner för berget igen! Här går det undan! Och skulle man vilja ta sig ner från berget på ett lite annorlunda sätt så finns det även snowbiking!

 

Sportgastein

Från dessa lite mer fartfyllda aktiviteter till en mer familjeanpassad. I nästan varje Österrikisk by så hittar du en kegelbana, en av världens äldsta sporter som anses vara föregångaren till vårt bowling. För en Euro eller två så kan man spendera en trevlig stund tillsammans både stora som små!

Lundafamiljen tipsar – det får ni inte missa i matväg!

Vad är en väl en resa till Östterike utan all dess otroligt goda mat. Vi i Lundafamiljen hade kunna resa till Österrike bara för matens skull. Alla regioner har sina speciallietet och just i Salzburgerland är kanske Salzburger Nockeln eller Mozartkugeln det mest kända. Men här listar vi våra favoriträtter som man absolut inte får missa när man besöker Österrike.

Toppmellis

  • Wienerschnitzel – vi vågar nog erkänna att våra barn förutom svensk välling är uppväxta på just denna österrikiska specialitet…Råstekt potatis, lingon och en skiva citron med så fluffig panering som möjligt. Mums!
  • ”Brettlejause” – även kallad ”kallte platte” – helt enkelt en planka med kallskuret kött, syltlök, leverkorv och inhemska ostar. Massor av färskriven pepparrot och ett riktigt gott nybakat bondbröd. Så otroligt gott och trevligt sätt att servera på!
  • Gulashsuppe – ja, vem har inte ätit en gulashsuppe i backen? En semmel till det och du har en given favorit till lunch!
  • Tiroler Gröstl – Tirolers ”man tager vad man haver”, bacon, lök, potatis och stekt ägg vid sidan av! Så gott!
  • Frittaten suppe – barnens favorit, helt enkelt strimlade pannkakor i buljong! Värmande gott!
  • Kaiserschmarn – kejserliga pannkakor – ännu en barnfavorit!
  • Marillenmarmelade – aprikosmarmelad från Wachaudalen. Smälter på tungan, ljuvligt sött!

Österrike – en pärla för en aktiv semester, såväl sommar som vinter!

Med ett österrikiskt „Tschúss – Baba“ // Lundafamiljen

Dorfgastein

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.