Medeltidsläger på Glimmingehus – en resa tillbaka till 1500-talet

Glimmingehus – en spännande borg med massor av historia

Jag som Skånetös har en del sevärdheter sedan skoltiden som jag velat återuppleva med mina barn. Glimmingehus var ett av dem och när vi såg att det skulle vara medeltidsläger kändes det som ett perfekt tillfälle.

Från badstrand i nutid till medeltidsklädda barn och riddare

Glimmingehus ligger mitt ute i vacker natur på Österlen. Det tar bara en timme dit från Åhus där vi spenderat stor del av sommaren. Det blev därför perfekt att bryta av en rad baddagar med detta äventyr.

Killarna gick nyfiket i förväg.

På innergården möttes vi av soldater och riddare som berättade om hur det var att leva där på 1500-talet.

Riddare och soldater på utanför Glimmingehus

De visade sina kläder och vapen och berättade vad de använts till. På gården sprang även barn i särkar.

Glimmingehus – Nordens bäst bevarade borg

Efter visningen gick vi in i borgen. Barnen gick nyfiket först. I källaren såg vi köket och den stora härden med en stor kupolskorsten. De hade även ett högmodernt uppvärmningssystem för 1500-talet. Glöden som sedan föstes under trappan spred genom gångar värme till borgens alla våningar.

Här nere skedde all matlagning.

Vi utforskade borgens fyra våningar och läste om rummen och vad de använts till. Högst upp kunde man genom fönster se långt ut över fälten. Alla fönster var anpassade så de bekvämt kunde rikta sina hakebössor ut mot eventuella fiender. De hade haft ett bra försvar med diverse luckor i golven för att kasta ner saker på fiender som lyckats komma för nära.

Jens Holgersen Ulfstand – en av Danmarks rikaste män och ägaren av borgen

Bygget av Glimmingehus påbörjades år 1499 på initiativ av den danske riddaren Jens Holgersen Ulfstand. Han var en av den danske kungens närmaste män. Han var en ökänd person som drev in skatter med hårda tag och kapade fartyg på Östersjön. Runt om i borgen finns det flera minnen och avbilder av honom själv.

”Jag är en kämpe stark och stor, från Gotland jag till Skåne for 1487”

Ute på borggården var barnen snabba med att vi skulle testa stupstocken. Jag behövde bara sitta fast någon minut men pappa John blev fastkedjad och lämnad kvar en stund när vi gick vidare:)

Ingen skön ställning trots att det blev en kort stund.

John fick svettas lite extra!

Medeltidskläder och svärdfäktning

Inne i längorna fanns det roliga saker att prova på. Vi testade bl.a. sällskapsspel sedan 1400-1500-talet och kom sen till detta roliga rum.

Träsvärd och sköldar blev såklart en hit.

Inte minst i fina gamla kläder.

Och så kunde man bygga såklart.

Emilia provred även de fyra symboliska djuren.

Dags att inta medeltidslägret och testa på!

På andra sidan vallgraven syntes tält och folk klädda som man såg ut på sent 1400 tal. Vi gick dit och det fanns massor att testa på. Det kokades garn som färgades av växter, kläder syddes och medeltida mat tillagades.

Barnen fick fingerfläta för första gången.

Emilia testade även på hur man stök kläder förr.

Vi formade lera som vi sen lät torka i solens hetta.

Rustningarna – en riktigt tung klädsel

Vi kom äntligen fram till rustningarna man fick prova. Visst att man förstår att dessa är hårda och tunga. Men attans så tung varje del var! Förstår knappt hur de tog sig fram med allt på sig.

Theo klarade det minsann bra.

Rustning för händer och armar var spännande och lagom tungt.

Nyfikenheten kring hur det såg ut inne i de fina tälten..

En del fick man gå in i och de såg lite annorlunda ut än de vi brukar sova i tyckte Emilia.

Utanför tälten stod rustningar och hjälmar redo att användas.

Levande Glimmingehus var en rolig upplevelse som höll på i dagarna tre. Det sker varje sommar och är verkligen något vi kan rekommendera. Även då det inte är medeltidsläger finns allt i borgen och längorna att besöka. Det sker även spökvandringar (som jag ser fram emot när barnen blir äldre) och tornerspel i augusti bl.a. Vill man läsa mer om Glimmingehus och se schema och tider finns allt att läsa på Riksantikvarieämbetets sida.

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.