Maskrossirap

Maskrossirap på friluftskök- guldig topping och mysig utmaning!

Maskrosor – är det ogräs eller vad tycker ni egentligen om dessa gula tussar som sprider ut sig överallt? Det finns otroligt många fördelar med maskrosor! Till exempel är de nästan lika näringsrika som vilken grönsak som helst i trädgårdslandet, lite häftigt att tänka ändå :-) Nu provar vi ännu en variant där vi sätter ihop en rad av de olika utmaningar som finns i friluftslivet för våra Frilufsare: maskrossirap på friluftskök! De får öva på att sätta ihop sitt friluftskök, de får tälja till en rörpinne, de får reglera värmen och följa instruktioner. Sedan försöker vi också påminna om att hålla ordning på sina saker, ta hand om kniven osv. 

Maskrossirap

 

Maskrossirap – så enkelt, så gott!!

Mysig aktivitet att göra på utflykten med familjen. Små barn plockar gärna maskrosor och äldre antar utmaningen att få göra sin egen maskrossirap. Föräldrarna? Ja, vi kan väl sitta där och njuta av barn som engagerar sig. 

 

Maskrossirap

Receptet på vår maskrossirap är enkelt:

3 dl maskrosor, 3 dl vatten och sedan 6 dl socker. Några centimeter rabarber eller en bit citronskal.

 

  1. ta loss blommorna från stjälken och skölj av dem
  2. häll vatten och blommor i grytan och koka i ca 10-15 minuter
  3. sila av vätskan genom kökshanduk/kaffefilter/saftfilter
  4. sätt på värmen och tillsätt socker
  5. rör hela tiden, var med och eventuellt lyft kastrullen från värmen när det kokar upp
  6. sjud i ca 10 min
  7. häll upp maskrossirapen i väl rengjord burk

NJUT! Som ett resultat av detta så grillar vi frukt som barnen serverar med vaniljglass och kokosflingor. Sedan ringlar vi den gyllene  maskrossirapen över. MUMS!!

 

 

Maskrossirap

 

Vill också tipsa om att baka Bullar på friluftsvis! och sätta guldkant på utflykten med Kladdkaka på friluftskök

 

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.