Genomförande | Lovato jacka och byxa

Hej!

Lite tips inför en endagsvandring:

  • Väl ingångna skor är alltid viktigt oavsett hur långt du ska gå. Personligen tycker jag bäst om skor som går upp över anklarna för bästa stöd och stabilitet i olika terränger.
  • Skulle du ändå få skav någonstans så är det bra att ha packat ner lite skavsårsplåster. På en endagsvandring behöver du inte heller ha någon tyngre ryggsäck . I ryggsäcken plockar jag alltid med ett par extra strumpor, om jag skulle bli blöt så är det skönt att kunna byta.
  • Att använda rätt sorts kläder för olika aktiviteter kan vara bra men det som alltid gäller för vandringar är lager på lager principen.
  • Det innersta lagret ska hålla dig varm och leda bort fukt från kroppen – jag använder gärna ett plagg i merinoull. Mellanlagret ska leda fukten vidare ut, men ändå bibehålla värmen i kroppen, jag har oftast en fleecetröja som lager två.
  • Och ytterlagret ska fungera som skydd mot väta och vind utifrån. Viktigt är också att fukten släpps ut så det inte blir som kondens innanför jackan. Tuxers jacka uppfyller dessa krav och dessutom är den snygg.
  • Det som alltid gäller oavsett längd på vandringen är att bara ta med det du behöver. Packa smart – fördela tyngden rätt och lägg tyngre saker nära ryggen och det som du behöver ofta, lätt åtkomligt.
  • Då jag gav mig ut på min senaste vandring hade jag med mig två vattenflaskor. Jag brukar ha en vattenflaska blandad med 1 tablett vätskeersättning för jag tycker att jag får lite mer energi då. Reservstrumpor, karta, sittunderlag och mat för hela dagen. Lite frukt och nötter åkte också ner i ryggsäcken.

 

Min senaste endagsvandring:

Jag och en kompis åkte ut till Skillinge på Österlen där vår endagsvandring startade och sedan gick vi genom de små fiskelägena Gislövshammar och Brantevik för att slutligen komma till Simrishamn där vi tog tåget tillbaka till Ystad och hemmet.

Här är jag nere vid havet på stranden vid Skillinge, redo för en vandringsdag.

 

Underbar dag med växlande molnighet och ett glittrande hav. Östersjön och vid horisonten kan du ana Bornholm.

 

Det är helt underbar natur på denna vandringssträcka och jacka och byxor var lagom varma och att ha långa byxor är också viktigt att ha då vi på vissa sträckor gick genom lite längre gräs. Det skyddar mot fästingar.

Den som vandrar under våren i Skåne och på denna kuststräcka blir överösta av fåglar som kvittrar, blommor som slår ut och en fantastisk färgpalett vart än ögat når. Det är breathtaking.

På vägen passerade vi många intressanta platser bl.a.kvarnstensbrytning på Gislövshammar, spåren av en stenindustri från 1800-talet.

 

En liten Aurorafjäril korsade vår väg. I boken Solöga står det att om du möter en Aurorafjäril så är du sanningen i ditt liv. Min gåva till dig är att följa din egen sanning. Följ det som är sant för dig och du finner/fullföljer din dröm.

 

Vi såg också backsippor och kabbelekor.

I det lilla fiskesamhället Brantevik finns Sveriges längsta ljugarbänk och och Sveriges minsta bibliotek.

Vandringen gick vidare längs kusten till vårt slutmål Simrishamn. Precis utanför Simrishamn tittade vi på hällristningar och sedan bar det iväg med tåg tillbaka till Ystad.

Sista bilden är precis utanför tågstationen och då började det att regna så jag fick nytta av kapuschongen på jackan och den tålde också regn. Det var en fantastisk dag och jag kan verkligen rekommendera alla att göra denna vandring.

Min nästa vandring kommer att gå från Skillinge mot Sandhammaren, alltså kuststräckan på andra hållet.

Hela kusten från Åhus och ner till Ystad längs med kusten är fantastisk att vandra, det är så otroligt vackert och du passerar också så många intressanta platser på din väg genom landskapet.

En sträcka som jag aldrig tröttnar att vandra på är från Ystad till Ale stenar vid Kåseberga. Du kommer uppe på backarna rakt in i fornlämningen. Ale stenar är en skeppsättling vid byn Kåseberga. Skeppssättningen består av 59 stenar och är ca 67 meter lång och 19 meter bred och är Sveriges största bevarade.

Vad gäller plaggen som jag provat så skulle de fungera alldeles utmärkt också vid andra utomhusaktiviteter, som när jag är och tittar på mina barnbarn som rider. Det är ofta kallt och blåsigt och då är dessa kläder utmärkta att ha på sig. Eller när jag är på lekplats med barnbarnen hade de också varit jättebra.

 

Med vänliga hälsningar

Inger Valfridsson

 

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.