Landkrabbor blir sjöbusar för en helg

Uttrycket ”leende från öra till öra” blir plötsligt så självklart, att se Irma så lycklig och stolt därute i jollen värmer pappahjärtat. Vi är på seglarläger för knattar och det är tredje gången jag tar med mig några av barnen på det här äventyret. Tidigare år har det varit Agnes som följt med men i år hade mormor, morfar och moster ”bokat” henne och kusinen för en tur med färja tur och retur till Kiel så hon hade en fantastisk upplevelse hon med…

01_webb

Varje år ordnar nämligen Åmåls segelsällskap en helg ute på Svegön, ungefär en halvtimmes färd med båt (beroende på vilken ”sort” du tar såklart…) ut i Vänern, och det är en härlig samling ungar och vuxna i en salig blandning som möts därute vid lunchtid. Jag, Greta och Irma får skjuts ner till hamnen med vår packning och spänningen stiger, hela resan inleds med att kliva på m/s Vänervåg som ska ta oss ”ickebåtägare” ut till ön och det är fler barn som är lite pirriga när de kliver ombord…

02_webb 03_webb

När vi är framme möts vi av en grupp engagerade båtvänner som tagit ansvar för att göra den här helgen till något speciellt, och återigen lyckas de med konststycket att göra barn och vuxna supernöjda!

Greta och Irma springer i förväg för att leta en plats för att slå upp tältet, de är nästan lite svåra att få kontakt med – så spända är de. Dagen innan hade vi vid middagsbordet diskuterat om vi skulle ta med luftmadrass eller renskinnen (det var ju inte så långt att gå så det gick att ha lite mer packning) men båda var mycket bestämda att det är mycket mysigare med renskinnen så dessa rullas nu ut i tältet och barnen gör sig hemmastadda i var sitt hörn där de placerar sin väska och sovsäck innan de ger sig ut på den obligatoriska upptäcktsrundan runt omkring.

04_webb 05_webb

Solen börjar värma och vi ansluter gruppen av föräldrar och barn som njuter av sin medhavda lunch, vi hade den här helgen satsat på ”säkra kort” och att det skulle vara enkelt så att vi visste att barnen skulle orka (och för humörets skull…) så det var en tonfisksallad med ris som Greta och Irma snabbt slevade i sig innan det var dags för nya äventyr. Det öppnades också en ytterst lokal kiosk på ön…

06_webb 08_webb 07_webb

Hur många sorters båtar finns det egentligen??

Nu är vi inte någon båtfamilj även om jag i hemlighet ser oss sticka ut på sjön med en snipa efter jobbet och på helgerna i framtiden… (eller ja, Elin är fullt medveten om denna önskan men detta är inte en dröm vi delar, än så länge… ;-). Min tanke är att vi kanske ska låna en eller kanske åka med på någon tur med mer erfarna så att hon upptäcker tjusningen med denna form av friluftsliv)

Men i alla fall, jag får förlita mig på allt kunnigt folk som finns på ön och vilken upplevelse vi alla bjuds på, det glittrande vattnet fylls snart av båtar av olika dess slag. Greta och Irma får testa att känna farten i en motorbåt, styra en segelbåt och det är svårt att beskriva lyckan i deras ansikten, stolthet är det kanske också, när de får åka ut med en nästan jämnårig kompis i hans jolle – alldeles själva. När Irma sedan även får styra den (heeeelt själv!!) så strålar hon ikapp med solen :-)

09_webb 14_webb 13_webb 12_webb 11_webb 10_webb 16_qwebb 15_webb

På eftermiddagen är det blandade aktiviteter; det ordnas en skattjakt, disco, grillkväll med efterföljande s’morses (varma marshmallows som kläms in mellan två kex, egentligen ska det även vara ett tunt lager av choklad också men det räckte med det kladd som var, haha), äventyr i skogen, bastubad, ett dopp i kalla Vänern och mycket mer samt avsluta med att borsta tänderna utomhus, tvätta sig i sjön och att få krypa ner i gosiga sovsäckar – receptet på en perfekt dag skulle jag vilja drista mig till att säga!

17_webb 20_webb 19_webb 18_webb

Att på morgonkvisten koka gröt på trangia vid tältet är en ny erfarenhet för Greta och Irma, aldrig har väl gröt smakat så gott! Den här morgonen smattrar regnet mot tältduken som skarp kontrast mot gårdagens sommarväder men det gör inget på humöret, efter bus och lek så samlas alla för en pannkaksfrukost och tänk, det fanns plats för det också :-)

21_webb

Greta och Irma kommer skuttande, de ska få hälsa på några av de båtburna barnen i deras koj och spänningen ligger i luften. Att värdarna är lite äldre gör det hela ännu mer speciellt. Innan det är dags att styra kosan hemåt kommer Sjöräddningen på besök och gissa om det var lyriska barn som hoppade ombord, det var länge samtalsämnet på båten hem!

22_webb 25_webb 24_webb 23_webb

Dagen avslutades med att familjen samlas efter äventyr på olika håll, mamma Elin firas ordentligt på mors dag (det kommer nog ett blogginlägg om barnens present till henne…) såklart men även Greta och Irma får presenter av sin storasyster som har shoppat loss i en legobutik så eftermiddagen var räddad!

26_webb

Tack alla som gjorde den här helgen så fantastisk!

/Andreas

27_webb 28_webb

 

 

 

Du kanske också gillar

En kommentar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.