Kräftor eller ej? Ett mysigt kvällsäventyr och en spännande morgon

En spontan sommar med små utflykter

Denna sommar hade vi i stort sett inget planerat mer än att åka en vecka till Skåne. Vi har tagit veckorna som de kommit och det har bl.a. blivit tre bilresor ner till Skåne. Barnen har inte klagat det minsta över allt åkande efterson de älskar att vara hos mormor och morfar.

Små kvällsäventyr som ger minnen för livet

Ännu en solig baddag gick mot sitt slut. Solen började gå ner men istället för sovdags blev det dags för ett kvällsäventyr. Nämligen kräftfiske med morfar. På denna plats som ligger nära mitt barndomshem har jag själv fiskat kräftor som barn. Nu blev det dags att göra det med mina egna.

På väg ner till dammarna med kräftor

Jag och barnen började promenera ditåt i vacker kvällssol.

Förberedelser med lockbete

Barnen fick hjälpa till att fylla behållarna med kattmat och sedan knäppa fast dem i burarna. Sen fick de varsin bur att bära ut till dammarna.

Kattmat med fisksmak blandat med ärtor var dagens lockbete.

Laddad kille med färdig kräftbur

Hög vass och långa kast

Ute vid dammarna var det hög vass och lite svårt att komma bra till för att kasta ut burarna. Det var svårt även för oss vuxna på vissa ställen men barnen ville såklart kasta ut sina egna ändå. Det tog några gånger innan de kom tillräcklig långt ut för att sjunka till botten.

Kräftbur kastas i

John var först ut.

Eeett, tvåååå, tre! 

Det tog några gånger innan de kom tillräcklig långt ut. Vi fick påminna om att det är viktigt att de kommer ända ner till botten eftersom kräftor inte kan simma in i burarna utan bara går från botten.

Emilia väntade glatt på sin tur att få kasta.

Morfar fick hjälpa till lite.

Den stora vassen var också spännande.

Kan själv!

Men tillslut fick morfar hjälpa till även där:)

Ett nöjt gäng redo för morgondagen.

När alla burar var i hade klockan slagit sovdags. Barnen liftade hem med morfar i skåpbilen. Det är ett litet äventyr i sig att åka skåpbil på de skumpiga grusvägarna upp till gården.

Spännande morgon – blev det några kräftor tro?

Morgonen därpå var det dags att vittja burarna. Vi åkte hem till gården eftersom vi under somrarna bor nere i Åhus.

Nyfiket gick barnen ut i det höga gräset och letade upp snörena att dra i.

Och visst fanns det kräftor i! I några av burarna var de varken många eller särskilt stora men det brydde sig inte barnen om. Det som var spännande var att de fått fångst.

I en del burar hade även ett gäng fiskar simmat in. De släpptes såklart ut på en gång för att slippa simma i hinken med kräftorna.

När alla burar dragits upp och tömts lades alla kräftor i en stor back. Barnen tyckte det var spännande med klorna och Theo ville gärna testa hålla. Det nöjde vi oss dock med att låta John göra.

Backen full med de kräftor vi fångat

Fångsten efter kvällens kräftfiske.

Efter att barnen tittat på dem ett tag och räknat sina kräftor släppte vi i dem i dammen igen. Även om barnen gillar att äta kräftor fanns det inget intresse av att koka och äta dem de själva fiskat. Koket får helt enkelt bli ett nytt litet äventyr när de blir lite äldre.

 

 

 

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.