kopparhatten

Kopparhatten – vacker utsikt efter slingrig vandring i bokskog

Ett stenkast från vårt boende, Pensionat Söderåsen, ligger Sveriges yngsta nationalpark: Söderåsen i Skäralid. Redan förra sommaren var vi där och då bestämmer vi oss för att återvända. Så nu är vi här! Idag upptäcker vi lederna Liakroksrundan och sedan genar vi över till utsikten från Kopparhatten.

 

 

nybörjartur

198 trappsteg. Det får vi det till. Inte de utlovade 200 stegen som vi läser oss till att trappan upp till Liakroksrundan ska ha. Men det sysselsätter barnen i alla fall! Rundan är ca 7 kilometer men vi planerar att vika av efter cirka 3 kilometer för att hitta till en av de mesta kända utsiktspunkterna, Kopparhatten.

 

Trappan till Liakroksrundan

Vandring mot Kopparhatten

 

Nyfiken i en strut

Väl uppe så svänger vi in på en autostrada mellan bokträden. Det går långsamt i början. Barnen har såååå mycket att upptäcka. Skogen är mycket annorlunda mot skogen hemma i Värmland/Dalsland…

 

Autostrada Kopparhatten

Friluftsliv med barn

 

På vår vandring filosoferar vi kring namnet Kopparhatten men också om sagoskog, de regler som finns för besök i nationalpark, skillnaden mot ett naturreservat, om vilka djur som bor där, hur det var att vandra här förr i tiden och mycket mycket mer.

 

Vandra med barn

 

Fika och lek i annorlunda skog på vår väg upp mot Kopparhatten

Mamma Elin och Greta konstaterar redan i inlägget om ridturen i Klöva hallars bokskog att det är väldigt annorlunda skog mot hemma. Det är höga träd, en mjuk matta av höstlöv trots att det är högsommar, och ett grönskimrande tak.

 

Bokskog i Söderåsens nationalpark, vandring Kopparhatten

 

På vår vandring mot Kopparhattens utsikt stannar vi inne i denna sagoskog en stund för fika och vila. Barnen leker (pappan kanske också liiite…) och upptäcker de stora ytorna. Föräldrarna bara njuter av stillheten. Hikefulness i dess enklaste form.

 

Fika på väg mot Kopparhatten

Lek i skogen

Fikastund Söderåsens nationalpark

 

Kopparhatten – eller?

Namnet kommer ifrån…

Ja, hur är det egentligen? Det finns en mängd sägner och spekulationer om detta. Den vi fastnade mest för är den om den svenske soldaten (Skåne tillhör Danmark vid denna tid) som ger sig på en vallflicka. Hon försvarar sig och lyckas få honom över stupet. Kvar på kanten blänker hans hjälm av koppar.

 

Berättelsen om Kopparhatten

 

Sedan finns det den om att det i närheten finns en annan topp som heter Järnhatten. På Kopparhatten lyser nämligen delar av branten av röd lera/rött berg och det kan ju också ha med namnet att göra.

Vad tror ni?

 

Utsikt i Skåne – och häftig till och med!

Efter att ha vandrat i fjällen eller även på de dalsländska höjderna så är vi bortskämda med hisnande utsikter. Men Kopparhatten bjuder på en häftig utsikt som väl matchar dessa. Och ännu en fördom vi har om naturupplevelser i Skåne går på skam…

 

Utsikt Kopparhatten

 

Det är många sådana som krossats under vår vistelse här i trakterna! Så mycket som finns här att göra. När vi ska avsluta dagens vandring känner vi, igen, att vi ju inte är klara här! Vi vill till Hjortsprånget, vi vill vandra längs med Skåneleden, vi vill… vi vill..!!!

Fler inlägg om de här delarna av Skåne:

–> boendet Pensionat Söderåsen

–> utflyktsmålet Odensjön

–> ridtur i Klöva Hallar

–> paddeltur i Rönne å och cykla dressin

 

Agnes har ett växande fotointresse och många av bilderna från turen till Kopparhatten är tagna av henne!

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.