Glad midsommar

1_webb

I år var det dags att ta upp en tradition som kommit av sig lite de senaste två åren; midsommarfirande i Vuoggatjålme. Byn ligger i Arjeplogsfjällen, bara fyra mil från norska gränsen. Här finns jättefina stugor att hyra i olika prisklasser, och en fin restaurang med mat i toppklass. Anläggningen är ett familjeföretag i tredje och fjärde generationen. Vi har återkommit hit många gånger de senaste åren eftersom vi tycker att omgivningen har så fantastiskt mycket att bjuda på. Allt från avancerade högalpina turer, till mer barnvänliga små strapatser i närområdet. Ett tips på en rolig tur att göra med lite större barn är att ta ett helikopterlyft upp på fjället Tjidtjak strax bakom stugbyn.  I byn finns en helikopter stationerad, och för några hundralappar kan man bli upplyft för att sedan få en lagom promenad nedför fjället.

2_webb 4_webb 3_webb

Som sagt har vi firat midsommar i Vuoggatjålme flera gånger tidigare, och i år var det dags igen. Den här tiden på året kan det var väldigt kallt i fjällen med bara några plusgrader och snålblåst. Men vi hade fantastiskt tur med vädret i år. Strålande sol de flesta dagar och bara svaga vindar. Dessutom hade inte myggen vaknat än så vi kunde sitta ute på altanen och äta vår midsommarbuffé. Midsommardagen blev rekordvarm, och några modiga vågade faktiskt ta ett dopp i en av fjällsjöarna. Vattnet var väl sådär åtta grader varmt…

5_webb 8_webb 7_webb 6_webb 10_webb 9_webb

En sak som vi fått lära oss sen vi fått barn, är att det inte längre är slutmålet som är det viktigaste. Förut var det alltid en speciell sjö vi ville nå, eller en topp vi ville bestiga. Men när man har barn med sig, är det viktigaste att vägen till målet blir rolig. Man måste ta sig tid att plocka blommor längs stigen eller kasta stenar i sjön, annars strejkar de små ganska snart. För att motivera lite extra när orken tryter brukar vi också ha med oss chokladpengar som den som går först kan gömma på något lämpligt ställe. ”Nu tror jag det börjar lukta choklad uppe på kullen där…” och vips glöms tröttheten bort.

11_webb 15_webb 14_webb 13_webb 12_webb

Hälsningar från Bodenfamiljen!

 

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.