Gemensamma intressen

IMG_7055

Så var det dags att fira nyår igen. Precis som ifjol åkte vi till fjällbyn Kvikkjokk, med förhoppningar om mycket snö och bra väder. Trots att SMHI varnade för stormbyar, fick vi faktiskt några fina dagar. Visst blåste det en del, men det gick alltid att hitta lä. Enligt rapporterna skulle snödjupet ligga kring 60 cm i terräng, vilket förmodligen var lite för optimistiskt. Men natten mot nyårsafton kom det nästan två decimeter nysnö, vilket var ett uppskattat tillskott.

IMG_1853IMG_1923IMG_1948

Precis som i fjol, var vi även i år ett stort gäng som drog iväg. Den här gången var vi sex familjer; tolv vuxna och elva barn i blandad ålder. Alla i en och samma stuga! För att underlätta logistiken hade vi delat upp måltiderna i matlag, så förutom luncher lagade vi all mat tillsammans. Med dessa förutsättningar är det ju som upplagt för att vi skulle gå varandra på nerverna, men faktum är att det funkar så fantastiskt bra. Alla som var med är vana fjällfarare som är medvetna om det ombytliga vädret och de enkla förhållandena. De är införstådda på att det kan vara -30 grader eller att solen inte visar sig på flera dagar. Alla tar ansvar för sitt eget, samtidigt som vi hjälps åt när det uppstår nåt problem. Har nån glömt extraskor är det alltid nån annan som har. Kör nån fast hjälps vi åt att lyfta lös. Det är en stor trygghet att åka med sådana människor, särskilt när man har med sig småbarn. När vädret kan skifta på några minuter från soligt till snöstorm, är inte ensam stark, utan ett pålitligt sällskap är bokstavligt talat livsviktigt.

IMG_1906

IMG_1907

IMG_7066

De vänner som var med oss till Kvikkjokk denna gång, kommer alla här från Boden. Vi brukar göra några resor till fjällen varje år, men försöker även att träffas och göra saker här hemma. Att åka skridskor på rinken, gå en tur i skogen eller sova en natt i tält, blir ju mycket roligare för både stora och små med lite sällskap. Barnen har fått stå ut med varandra sedan de var nyfödda, och på så sätt läggs grunden för vad vi hoppas kommer bli livslånga relationer. De har sett varandras sämsta sidor när någon haft en dålig dag och bara velat tjura och sura. Men de har också sett varandras finaste sidor, och lekt sida vid sida i timtal i bobbackar, snöhögar och bland klippor och stenar. Att under småbarnsåren hinna träffa och umgås med sina vänner är verkligen inte lätt. Men när man delar gemensamma intresse, i vårt fall friluftsliv och natur, blir det betydligt enklare i alla fall. Vi känner oss väldigt lyckligt lottade som har så fina vänner runt omkring oss.

IMG_1843

Hälsningar från Boden!

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.