Fler unga i naturen – Camp Eld!

Fler unga i naturen – det är ett av syftena med Friluftsfrämjandets årligt återkommande evenemang Camp Eld!

Vi har i ett tidigare inlägg berättat om Friluftsfrämjandets Äventyrliga familjen – en grupp med familjer som gör olika aktiviteter och upplever naturen tillsammans.

Vår grupp ” Vildvittrorna” blev i år tillsammans med hela Malmö och Lundaregionen inbjudna till Camp Eld, en härlig vårträff med barn och ungdomar som är med i Friluftsfrämjandet. 2017 års upplaga hölls på ”hemmaplan” i  Skrylle – Lunds största naturområde.

Fler unga i naturen

Fulla av förväntan möttes våra barn av ett antal ”skräpmonster” i startområdet. Skräpmonstrena var i själva verket ett antal ungdomar, TVM:are, som hade klätt sig i blåa sopsäckar. Vi fick ett eget ”sopmonster” tilldelat till vår grupp tillsammans började vi vår lilla vandring längs med en av lederna i rikting mot själva lägerplatsen. På vägen skulle vi samla skärp och saker som inte hörde hemma i skogen och barnen hittade allt ifrån plastpåsar till gamla cigarettaskar. Liebe samlade på sig ett tiotal småbitar av en gammal Wettexduk – ibland förundras man över vad man kan hitta i skogen…

Skräpplockandet var en del av ”hållbarhetsveckan” i Lunds Kommun där flertalet aktiviteter genomfördes bl.a av studenter och forskare vid Lunds Universitet. Lundaborna fick möjlighet att diskutera och bli inspirerade för en hållbar värld. Våra barn hade tidigare genomfört en stor skräpinsamling med sin Förskola under terminen tilldelats Grön Flagg för sitt arbete för ”håll Sverige rent”. Sina kunskaper om källsortering och återvinning delar de gärna med sig av till oss föräldrar.

Men idag handlade det alltså om naturen och att plocka upp skräp som inte hör hemma i skogen. Väl framme vid vårt mål, Camp Eld, så tog vi vuxna hand om skräpet och barnen fick möjlighet att hänga upp något fint de hade hittat i skogen , snabbt fylldes klädnyporna på med skogsfynd!

Saker du hittar i skogen

Häng upp något fint ni hittar i skogen! Det behöver inte vara jättefint :)

Camp Eld

Camp Eld är Skrylles största ungdomsarrangemang och samlar barn och ungdomar för en heldag med olika  aktiviteter, samarbetsövningar och för att bara umgås. Några av grupperna med lite äldre barn lagar dessutom mat tillsammans och övernattar i vindskydd och gör det hela till ett riktigt Camp!

Mitt i skogen i Skrylle ligger en stor öppen gräsäng – Elins Ängar – utmärkt lämpad för samlingar som Camp Eld, gott om plats för både de mindre barnens grupper och deras lekar likväl som ytor för de äldre ungdomarnas aktiviteter.

Samlingsflaggan

Mitt bland alla härliga friluftsungdomar sprang en liten ”lägerhund” fritt omkring och våra djurkära tjejer kunde inte får nog av att mysa med den söta lilla ”lägerhunden”. Vilken lycka!

”Mamma  se så söt hund! Visst får vi klappa – det är ju en lägerhund!

Välkommen till Camp Eld

Våra ”Vildvittror” hittade snabbt en favoritstation där de fick öva prickskytte genom att kasta kottar genom en upphängd pressening. Från prickskytte till ”Under hökens Vingar kom” och klätterträd – tiden flög iväg och plötsligt blev det dags för lunch.

När man är på läger så passar väl inget så bra som en grillad korv med bröd. TVM:are grillade på flera stora grillar och kön till lunchen ringlade sig lång längs med ängen. Aldrig smakar väl mat så bra som efter man har rört på sig!

Klätterträd

I skogens finns världens bästa lekplatser

Lägerhund

Mätta och glada barn fortsatte till synes outtröttliga med att klättra, springa, hoppa tills det blev sen eftermiddag och det var dags att få sitt allra första lägermärke. 2017 Camp Eld. Efter en liten ”märkes ceremoni” var det så dags att packa samman gruppen och bege sig hemåt.

Tänk att kunna avsluta en sådan här fantastisk heldag i skogen med övernattning i vindskydd! Ja det hade verkligen varit pricken över i:et och jag kan lova att ”Vildvittrorna ” kommer att vägra annat än övernattning vid nästa års Camp Eld!

Camp Eld märke

Stolt första gångens-lägerdeltagare!

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.