Falsterbonäset – med havet som kuliss

Ni vet den där underbara känslan av kunna njuta av en heldag tillsammans utomhus. Alla humör på topp och sol som värmer. Barn med spring i benen, energi, rörelseglädje och strandletarglädje. Vi fångade dagen och tog oss till havet såklart. Som vi har skrivit i tidigare inlägg, så älskar Lundafamiljen havet. Det är något visst med havet och stranden. Ytorna att springa på, dofterna, vinden, färgerna. Allt i en härlig blandning!

FalsterboNÄSET

För oss som älskar havet är det en lyx att bo i Skåne där vi är omgivna av några av Sveriges absolut vackraste stränder. De kanske vackraste av dem alla hittar vi längst ner i sydväst, längs Falsterbonäset! Här kan man flanera längs med nästan 4 mil av vita sandstränder! Man måste knipa sig själv i armen flera gånger, detta är faktiskt Sverige och inte någon sandstrand längs Medelhavet.

De flesta har nog sett bilder på de färgglada badhyttorna längs med strandkanten eller har hört talas om Falsterbo Horse Show. Det är just kring detta event som många upptäcker Falsterbonäset. Kanske har även du suttit fast i bilkö när bron över Falsterbokanalen ska öppnas för att släppa fram båtarna? Under sommarperioden så är detta en ofantligt populär destination för bad, sol, kitsurfning, golf och restaurangbesök. Men än har vi inte nått industrisemestern – så det är nu man ska passa på om man vill ha dessa underbara stränder nästan för sig själv.

IMG_0364

Vi gillar Falsterbostrand allra mest och här har man nu sedan knappt ett år tillbaka ett fantastiskt fint Naturum. Nautrum Falsterbo är som ett modernt upplevelsehus där barnen kan utforska både undervattenslivet och fågellivet med interaktiva stationer. Lundafamiljen provade bland annat på hur en ugglas syn fungerar (!). På taket av Naturum finns en utsiktsplats och för de riktigt våghalsiga kan man även få prova på hur det känns att ha vingar!

Naturum

Utsikt Falsterbo

Spana efter säl

Från Naturum går det sen träspångar ut till de stora sanddynorna och bakom sanddynorna öppnar sig havet. Har man tur så kan man få se säl här ute! Har ni möjlighet att besöka Falsterbonäset under perioden november till januari så kan du även ta dig längst ut på halvön Måkläppen. En unik upplevelse där man får ta del av ett rikt djurliv med häckande kustfåglar och både grå- och knubbsäl. Det är en dock en bra bit att promenera, själva vandringen tar nästan 2 timmar så det krävs en del planering innan.

IMG_20170326_131459IMG_20170326_131118

Idag såg vi ingen säl men vi gjorde våra egna sandfigurer istället. Sanden på Falsterbostranden är helt magisk – den är verkligen alldeles kritvit. Vem kan låta bli att springa bland sanddynor som dessa? Vi springer, hoppar och bara är tillsammans. Och det är inte bara vi som tycker att detta är en av Sveriges och kanske Europas vackraste stränder – reseguiden Rough Guides hade senast med Falsterbostranden på sin tio i topp-lista över Europas bästa stränder!

// Lundafamiljen

Du kanske också gillar

En kommentar

  • Andreas Junzell 2017-04-10  

    Åh, dit vill vi också åka – vilket härligt ställe!

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.