Ett sista stopp i Polen

 

Två timmar från Zakopane med buss ligger Krakow, Polens näst största stad. Det fick bli vårt sista stopp i Polen för den här gången. Visste ni att Krakow var Polens huvudstad fram till 1596 då Sigismund Vasa flyttade den till Warszawa? Sigismund var Gustav Vasas barnbarn.

 

En bra start i Krakow

Vi checkade in i en lägenhet som hyrt via Airbnb precis vid stora torget i Gamla stan. Bättre läge är nog svårt att hitta. Lägenheten var mysig men tyvärr var utsikten mot en innergård. Första dagen hann vi inte med så mycket utan vi gick ner på torget och tog första bästa restaurang, som visade sig ha en stjärna i Michelinguiden. Wow! Vinet var gott och maten var god. En väldigt bra start i Krakow.

 

Draken i Krakow

Dag två besökte vi Wawel-området. Enligt sägnen har Krakow fått sitt namn efter Krak som ska ha grundat staden efter att ha dödat en drake som plågade trakten. Han fick sedan gifta sig med prinsessan och de bosatte sig på Wawel-slottet.

På Wawelområdet i Krakow.

På Wawelområdet i Krakow.

Det går att gå från Wawel-slottet ner genom tegelstensbrunnen, som också kallas tjuvarnas torn, för att sedan nå drakens håla. Det är en spiraltrappa i sten massor av varv och sen är du nere.

 

I dragens håla.

I drakens håla.

Utanför drakens håla står draken själv, med jämna mellanrum sprutar den eld vilket vi fick uppleva. Första gången blev vi alla riktigt skraja och hoppade till.

Vaktar draken fortfarande Krakow?

Vaktar draken fortfarande Krakow?

På eftermiddagen blev det så klart fotboll. Vi letade upp en pub i närheten som visade matchen. Massor av svenskar hejade det blev en riktigt spännande match som Sverige lyckades vinna.

Heja Sverige!

Heja Sverige!

En riktig otursdag

Fullbokat tåg

På morgonen var Erik vaken först av alla, precis som vanligt. Han tog en morgonpromenad för att hämta ut våra tågbiljetter till Budapest samt införskaffa frukost. Tyvärr visade det sig att tåget var fullbokat och vi inte hade några platser till nattåget dagen därpå. Det var även fullbokat till samma kväll. Vi funderade fram och tillbaka hur vi skulle göra, när vi skulle åka och vart. Då det fick bli dagtåg istället bestämde vi oss för att åka via Katowice till Bratislava och ta en natt där och sedan ett nytt dagtåg vidare till Budapest. Det löste sig ju bra ändå.

 

Saltgruvan i Wieliczka

Bara en liten bit utanför Krakow ligger en saltgruva. Den har varit i drift sedan 1200-talet fram till 1996, men nu är den öppen för turister. Varje år besöks den av närmare 1 200 000 personer. Det var en häftig upplevelse. Det började med en lång lång trapp, 380 trappsteg ner i gruvan, under turen gick vi sedan ner i etapper och slutade på 135 meter under marken. Det som barnen tyckte var häftigast var att man fick äta hur mycket salt från väggarna man ville under turen, dock fick man inte smaka på statyerna. Det finns flera stora rum, saltsjöar och kapell nere i gruvan. Det finns också en kyrka där nere som håller gudstjänst varje söndag. Hela turen avslutades med en hissfärd upp igen.

Elin i Saltgruvan utanför Krakow.

I saltgruvan var det bara 16 grader, då var det skönt att dra på sig en fleece.

Ett onödigt dyrt beslut

Att åka kommunalt är något som vi gärna gör, även när vi kommer till platser vi aldrig varit på. För att komma till Saltgruvan så tog vi bussen. Det fanns en liten kur på busstationen där vi köpte biljetter, det gick dock bara att köpa enkelbiljetter. Resan var behaglig, tog kring en halvtimme.

På vägen hem gick vi och ställde oss på motsatt sida av vad vi hoppade av när vi kom. Det var väldigt mycket folk. Bussen kom och det var bara ståplats kvar. Jag frågade chauffören på engelska om biljett, men han svarade inte. Efter några stopp förstod vi att man kunde köpa biljetter i en automat längre bak i bussen. Men då det var sjukt mycket folk så trängde vi oss inte bakåt. Det blev ett onödigt dyrt beslut, för strax innan vi var framme vid slutstationen kom kontrollanterna för att kolla allas biljetter. 650kr fattigare hoppade vi så av bussen.

 

Hej då Krakow och Polen

Tidigt på morgonen den sista dagen tog vi åter på oss ryggsäckarna och gick till stationen i Krakow för att tuffa vidare. Först pendeltåg till Katowice, lunch på stationen där och sedan tåg vidare till Bratislava. Vi fick egen kupé, vilket var väldigt skönt då vi kunde sprida ut oss och härja runt fritt, sjunga, babbla om allt möjligt, spela iPad, lyssna på ljudböcker, läsa och bara njuta av landskapet utanför tågfönstret.

 

Vi tackar Polen för några fantastiska dagar. Polen överträffade förväntningarna, vi har fått mersmak och kommer gärna tillbaka.

Våra andra inlägg från Polen kan du läsa här: Gdansk och Zakopane.

Utanför en kyrka i Krakow.

Polen är ett fantastiskt land. Rent, snyggt och billigt.

Du kanske också gillar

Relaterade produkter

2 kommentarer

  • Mamma/Ewa 2018-07-09  

    Det är alltid så mysigt att läsa om era små upptåg . ? sen att se ?? vinna matchen måste ju ha varit underbart ?? även för er svenskar där nere ⚽️

  • Knivstafamiljen 2018-07-10  

    Att se Sverige vinna var fantastiskt. Att sedan se nästa match när det inte gick lika bra var inte så kul. Nu laddar vi för att få se Kroatien i semifinal mot England imorgon på plats i Kroatien. Det kan nog bli riktigt god stämning om det vill sig väl.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.