Ett annorlunda december – på många vis

December – Årets mysigaste månad

December är månaden jag brukar längta efter hela november. Äntligen blir det snart advent och dags att plocka fram ljusstakar och stjärnor, snön kommer förhoppningsvis och det blir dags att förbereda inför jul. Men i år blev det inte riktigt så. Vi började våra decemberdagar på semester i Egypten, vilket var fantastiskt härligt. Sol och bad dagarna långa och julkänsla och adventsmys fanns inte på kartan.

Bad i december

På ett vattenlandshotell blev det inte många lugna stunder.

När vi kom hem till Sverige var vårt hus det enda som stod utan ljusstakar och stjärnor och vi hade inte en aning om vad årets julkalender handlade om. Vi var totalt oförberedda på omslaget till december.

Måste man pynta?

Ja den frågan har jag ställt mig många gånger detta december, för jag har verkligen inte fått någon lust. Jag älskar julen, advent och att räkna ner veckorna men i år blev det bara så annorlunda. Till saken hör säkert att min älskade morfar gick bort bara dagar innan vi åkte på semester. Jag orkade liksom inta ta tag i någon planering då och när vi kom hem kändes det sent då vi hamnat lite efter. Jag insåg att vi inte ens hade julkalendrar åt barnen så det åkte vi och köpte första dagen efter jobb och skola.

Julbak och julmusik på högsta volym

Trots uteblivet julpynt blev det julbak! En nyköpt ljusstake ställdes i fönstret och julsånger sattes igång. Första dagen bakade vi lussekatter och den andra pepparkakor. Vi har gjort det till tradition att barnen alltid bakar i tomtekläder. Det tillsammans med julsånger fick fram första julkänslan och det kändes att december var här.

barn bakar lussekatter

Det här med att hantera en “lagom kladdig” deg och samtidigt låta bli att äta för mycket=)

Julshow med pirater och vattendjur

Lucia är något av det mysigaste med december tycker jag. Tyvärr har vår förskola aldrig låtit föräldrar kolla på när barnen lussar, vilket jag tycker är lika tråkigt varje år. Men vi brukar få lite sång hemma innan de går iväg iallafall.

Lucia och haj sjunger luciasång

Vår Lucia med stöttning av Herr Haj

I år går Theo första året i skolan och där blev det inget traditionellt luciafirande. De hade istället satt ihop en show som de övat länge till. Theo var haj och det blev en annorlunda men superfin uppvisning som vi fick titta på under eftermiddagen.

pepparkakshus

Pepparkakshus hann vi också få ihop lagom till Lucia.

Mot ett vackert vinterland för ett sista farväl

Min mamma kommer från Gällivare och där har jag alltid haft mormor och morfar. Vi åker dit minst en gång om året för att träffa dem och samtidigt passa på och åka skidor och njuta av riktig vinter. I vinter blev denna resa tyvärr inte som vanligt då den plötsligt planerades med anledning av morfars bortgång och begravning. Med kort framförhållning valde vi nattåg före flyg denna gång. Vilket faktiskt blev ett roligt litet äventyr mitt i det tråkiga.

Gällivare tågstation

Kl. 8 steg vi av tåget i ett vitt kyligt Gällivare.

Dundret i Gällivare en kall dag i december

Vackra vyer och många minnen dessa dagar i december.

Efter två dagar i norr var det dags att åka hemåt. Nattåg väntade och barnen tyckte det var lika spännande denna gång.

Väntar på tåg

Theo väntade glatt på perrongen i – 20 grader.

Liggvagn på nattåg

När det blev sovdags hittade han ett eget sovställe som gav oss andra en extra ledig bädd=)

Tredje advent och inte ett pynt i sikte

Tillbaka i Stockholm hade det hunnit bli tredje advent och bara en vecka kvar till jullov. Första dagen hemma kom snön, äntligen! Det blir ju så ljust och fint och vi körde kvällslek ute i trädgården. Emilia ville bygga snögubbe och Theo göra en snöborg. Perfekt kramsnö gav bra resultat för båda.

snö i december

John ville hjälpa till men blev snabbt förpassad till att sopa trappen.

Kramsnö och snölek

Snöborg in the making. Perfekt kramsnö gav snabbt stora bollar.

Snögubbe

Morgonen därpå hade Olof fått lite extra hår av ny fin snö.

Julklappsinlagning in i det sista

I år har vi beställt hem i stort sett alla julklappar. Det var klart ganska tidigt men sakerna har legat gömda i en garderob utan att bli inslagna. Vanligtvis brukar vi slå in dem och lägga dem under granen vart eftersom. Men eftersom vi inte fått upp någon gran blev det lite annorlunda denna gång. Granen åkte upp in i det sista och alla klappar slogs in på en gång. Supermysigt men det tog sin lilla tid.

Resa mot jultraditioner i Skåneland

Nu har vi firat lillejul med Johns familj och bilen är packad för att rulla till Skåne imorgon. Det har blivit en hel del åkande i december och nu styr vi mot familjen längst i söder. Vi hoppas kunna ta med oss lite av snön vi fått njuta av både i Gällivare och Stockholm. Hur som väntar en mysig jul med hela stora släkten i Skåne.

 

GOD JUL önskar Stockholmsfamiljen!

Du kanske också gillar

Relaterade produkter

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.