Den moderna pappans aktiva liv

Att vara pappa kan vara så mycket och ibland förtjänar man att kallas pappa och ibland gör man det inte.

Pappa till fyra barn

Innan våra biologiska barn föddes blev jag pappa för första gången till en kille på sju år som vi var kontaktfamilj till. En pappa som ställde upp, busade och gjorde tillvaron rolig för en kille som behövde det. Sen kom Nelli och Laban och jag vill ge dem en aktiv barndom att lyckligt minnas tillbaka på. För ett år sedan blev jag pappa igen som familjehem till Hussein och som fyrabarnspappa finns det lite att leva upp till.

Hur ska en barndom se ut?

När jag var barn var mina stora intressen fiske och friluftsliv och jag hade alltid uppbackning hemifrån vad jag än tog mig för. När jag fick egna barn började jag fundera på vilken typ av barndom jag ville ge dem.

I Säffle tog bowlingen upp all ledig tid så barnen hängde också i bowlinghallen all ledig tid. När vi flyttade till Eskilstuna var jag sugen på att hitta andra intressen att involvera barnen i. Jag slutade bowla och började med utomhusaktiviteter som kan främja utelek hos barnen. Friluftsfrämjandet fick en ny ledare och skogen blev nya arenan att hänga i. Jag tar med barnen på tältnätter och fisketurer.

Barnen älskar skogen och frisk luft gör dem glada och harmoniska.

Jag lockade med Hussein på discgolf och som ni vet blev han helt såld. Så ofta jag hinner och kan hänger jag med honom på en runda som far och son.

Hur ser framtiden ut?

Att ha en aktiv fritid kan vara så enkelt som att grilla korv över öppen eld till en massa aktiviteter som kräver mer engagemang. Ju större barnen blir, ju mer kommer de hitta sina egna intressen att involvera sina föräldrar i, så vem vet hur jag som aktiv pappa bedriver min tid om fem år? I stallet? I tennishallen? I simhallen? I konserthallen? Det kan bara framtiden utvisa. Under tiden försöker jag så gott jag kan indoktrinera mina barn i de intressen som jag brinner för parallellt med att de hittar sina egna intresseområden.

Jag vill ge dem så många naturupplevelser som möjligt…

…lära dem att göra upp eld…

…ge dem kunskap om svampar…

…visa dem hur man kan tillverka saker av naturmaterial…

…och någon gång ibland får de följa med och heja på favoritlaget i bowling.

Vilka krav finns på den moderna aktiva pappan?

Jag tror att de viktigaste ingredienserna i en aktiv pappas relation till sina barn är:

  • Kärlek. En förutsättning.
  • Tid. Ta tid att vara med dina barn och lyssna på dem.
  • Meningsfulla aktiviteter. Är jag glad är barnen glada och tvärtom. Gör saker som glädjer båda stora och små.
  • Intresse för barnens intressen. En pappa som följer med till och ställer upp på barnens aktiviteter gör barnen genuint glada.

Familjetid är en investering för framtiden!

 

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.