Den Blå Planet -sommartips för hajfantaster

Vi guidar er till Nordeuropas största akvarium

Sommarvädret har varit si sådär nere i Skåne de senaste veckorna och även om barnen trivs som fiskarna i havet när det regnar så tog vi oss denna eftermiddag över till den danska huvudstaden för en inomhusaktivitet.

20170630_165901

IMG-20170630-WA0015

Den Blå Planet

Visst låter det fantastiskt bara på namnet? Den Blå Planet. Hav, vatten och fiskar så klart! Man hinner knappt lämna Öresundsbron förrän man ser ser denna fantastiska byggnad nästan parallellt med Kastrups flygplats.

Byggnadens arkitektur ska vara inspirerad av en virvelström och valet av plats för Den Blå Planet kunde knappast vara bättre än här ute på Amager – nära både för oss svenskar och lättillgängligt för utländska besökare oavsett om man kommer via bil, båt eller flyg!

2013 öppnades dörrarna till vad som skulle komma till att bli Nordeuropas största akvarium – med inte mindre än 55 akvarier och jätteakvariet Oceanen!

20170629_150319

Oceanen är fascinerande stort både för stora som små. Vi planerade in så att vi fick se matning i detta gigantiska akvarium. Hammarhajar, zebrahajar, revhajar och flera olika arter av rockor bakom ett massivt glas som barnen fascinerade står hänförda framför. De springer i kapp med ett stim av snappers och plötsligt står de öga mot öga mot en stor örnrocka.

Det är som om man är där nere i det blå på riktigt – som en jättescen av riktiga djur, större och mäktigare än vad barnen någonsin kunnat tänka sig.

Från Oceanen går vi sedan vidare genom en tunnel av vatten och fiskar till avdelningen för tropiska sjöar och floder. Här får vi se ett jättestim av pirayor som ser riktigt läskiga ut med sina vassa tänder.

Nästa anhalt är rummet där barnen själv får klappa sjöhästar och småfiskar. Kanske var detta som satte starkast minne hos barnen – att få klappa en riktig sjöhäst!

20170629_150941 20170629_151116 20170629_153710

HAVSUTTRAR OCH Vattenlekplatsen

När man besöker Den Blå Planet så får man inte glömma att gå ut på området utanför, här har man öppnat en ny del med bland annat havsuttrar. Vi får se hur dessa livliga små krabater blir matade med stora isblock fyllda med räkor. Smarta som de är så håller de isblocken mellan sina tassar och bankar sedan sönder dem mot glasrutan för att komma åt sin mat!

Utomhusområdet vid Den Blå Planet har även en stor vattenlekplats som låter barnen roa sig ett bra tag med slussar och vattenpumpar medan vi vuxna njuter över utsikten över Öresund.

För oss blev vattenlekplatsen en fin avslutning på en upplevelse i det blå – nästa gång är vi sugna på att följa med på Den Blå Planets sälsafari ut i Öresund!

20170704_094300 IMG-20170704-WA0001

Lundafamiljen kan verkligen rekommendera ett besök på Den Blå Planet – inte minst för upplevelsen av Oceanen som faktiskt är unik i sitt slag

Nu lämnar vi Skandinavien för ett slag och styr kosan mot nya äventyr längs med Centraleuropas största sjö…

 

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.