Bo i indiantält, laga mat på annorlunda sätt och en fantastisk natur!

01_webb

Ryggsäckar, termosar, renskinn, sovsäckar, ombyten, regnkläder, triangiakök och mycket mer stuvas in i bilen tillsammans med tre ungar, två vuxna och en valp på 4 månader. Målet för helgen är Outmeals vårvandring nere i de halländska bokskogarna och spänningen är påtaglig hos familjen. Barnen för att de ska få sova i indiantält med kamin i, kanske träffa andra barn som vill leka i naturen och för att få testa mat. Föräldrarna är lite pirriga inför att faktiskt delta i ett vandringsevent, det är första gången och vi vet inte riktigt vad vi ska förvänta oss men vår nyfikenhet tog över så vi tackade ja med glädje och styrde om våra planer den här helgen efter att Torsten från Tentipi hade ringt och frågat om Elin ville vara deras friluftsreporter.

 

02_webb

Vi har varit med om något fantastiskt, det är svårt att sätta fingret på vad det egentligen är som gjorde helgen så speciell. Vi har gått långt, upplevt härlig natur, hört inspirerande föreläsningar, pratat med engagerade arrangörer, testat mat vi inte ens visste fanns och har haft mysig familjetid i vårt indiantält. Som vanligt när vi ger oss ut så har vi massor av tankar men vet egentligen inte tillräckligt, tilltron till att allt löser sig är enorm i just den här föräldrakonstellationen… I just det här fallet kan vi dock kanske skylla lite på kort varsel då vi förstått att informationen till de andra deltagarna varit gedigen men att vi inte hann ta del av all denna förkunskap och det gjorde våra dagar lite krångligare än kanske nödvändigt.03_webb 04_webb 05_webb 40_webb21_webb

 

Vandringarna

Första morgonen blir lite senare utfärd då vi behövde hämta upp mat, checka in, först tillaga och sedan äta frukost osv. Väntan på frukost var lång och föräldrarna önskade nog mer än gång i det tysta att vi tagit med lite ”för säkerhets skull”-mat, en tanke som dök upp fler gånger under helgen…

06_webb

Note to self: ta alltid med extra ätbart! Mer om det i ett senare inlägg…

Vi konstaterar snabbt att vi inte tillhör traillöparna och inte heller gruppen som ska göra en 20 kilometers vandring under dagen utan får tips på en alternativ tur för oss som är på cirka en mil. Upplägget blir att vi vandrar under dagen till en checkpoint där de övriga fikar men vi kan avsluta och få skjuts tillbaka. Vår vandring är till stora delar på grusväg/väg och det är kanske inte det roligaste för barn men floran av omväxlande så det fanns mycket att se och undersöka, vi längtar ju också efter att få vara i den omtalade bokskogen men det dröjer tills bland de sista kilometrarna som vi får njuta av den speciella naturen.

 

07_webb 10_webb 09_webb 08_webb 11_webb 13_webb 20_webb 19_webb 18_webb 17_webb 16_webb 15_webb 14_webb 22_webb

Avslutningen på vår vandring var häftig – framförallt då vi faktiskt får träffa på Bockstensmannen som för oss berättar om öden, teorier och sägner kring detta fynd.

23_webb 25_webb 24_webb

Dagen efter är vårt alternativ utformat tillsammans med en annan familj med barn men längs med vägen ändras planerna och efter att ha njutit av utsikten tillsammans med dem och vår guide Pelle uppe på Hiaklätten delar vi upp oss.

26_webb 29_webb 28_webb 27_webb

Vi är supernöjda med den fina tur vi blir föreslagna för nu vandrar vi i dessa tunnlar av speciellt ljus som bokskogen skapar och barnens fantasi väcks till liv! Det är älvor och stentroll, skogsrå (eller som Agnes kallar henne Skogsfrun, vi tror att vi pratar om samma väsen) och talande stenar… Hela området andas forna tider och att dessutom passera små gårdar med djur och hagmark längs med sjön ger en extra känsla av Astrid Lindgrens sagor.

 

30_webb 38_webb 37_webb 36_webb 35_webb 34_webb 33_webb 32_webb 31_webb

Däremot tar det väldigt mycket längre tid att vandra med två femåringar och en sjuåring än vad arrangören kanske tänkt sig men deras enorma flexibilitet gör att vi kan få skjuts hem efter att ha nått platsen med Bexells ordspråksstenar, en bilresa som ger oss en insyn i ”Nackeland” efter en kartmakare av rang. Och tur var det, för det var trötta barn som nådde slutdestinationen och en viss besvikelse över att även dag två ha missat fikan på grund av att vi kom senare än de flesta…

De här alternativa rutterna hade sina fördelar, vi kunde gå i en takt som gjorde att vandringen blev till en upplevelse för barnen utan stress att hänga på andra men isolerade oss samtidigt lite från övriga gruppen. Det är ju när man delar upplevelser, i det här fallet en vandring eller löptur tillsammans, som man börjar lära känna varandra och de samtal som påbörjas under dagen fortsätter under kvällens aktiviteter. Detta gjorde att vi vuxna missade lite av det sociala utbytet då det saknades en kontaktyta men fick i gengäld en minnesvärd resa tillsammans med våra barn där vi hade tid att prata om allt och ingenting, vi var helt enkelt där och då.

12_webb 39_webb

Efter föreläsningen av inspirerande Peter Persson från inivildmarken.se hade vi ett gott snack med Pelle Höckerbo, vd för Outmeals, som engagerat berättar om deras planer för att förbättra eventet ytterligare för just barn och nybörjare inför kommande års vårvandringar, förändringar vi ser fram emot även om redan årets event var i toppklass när det gäller service och engagemang!

Att ha vågat hoppa på och följa med på landets tredje största vandringsevent fast vi är sådana nybörjare på det här med friluftsliv som familj är nog det bästa vi kunde ha gjort! Fler tankar från den här upplevelsen kommer nog dyka upp framöver ;-)

 

 

 

Du kanske också gillar

En kommentar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.