Bad i Budapest

Ända sedan vi lämnade Gdansks stränder har barnen längtat efter bad igen.
Budapest är känt för sina badhus, inte sådana badhus som vi har hemma, utan termalbad. Vi besökte Széchenyi Thermal Bath and spa som är ett av Europas största spa-komplex. De pumpar upp vatten från underjordiska källor. Vattnet sägs vara bra för mängder av krämpor och innehåller bland annat kalcium, magnesium, hydrokarbonat, klorid och sulfat, vilket gör att det finns en ständig lukt av prutt hela tiden. Det fanns mängder med små pooler inomhus med allt från 18 grader till 40 grader. Det fanns också en stor utomhuspool med 28-gradigt vatten. Där var det lite mer action. En ström, vattenfall och flera ställen där det sprutar ut vatten.

På Széchenyi i Budapest.

Vi hann också med lite turistande i Budapest. Även om det bara blev en kväll. Synd på en så vacker stad.

Kedjebron och delar av Buda.

 

Budapest

När det är riktigt varmt är det skönt med lite svalka.

Balatonsjön i solnedgången

Nattåg från Budapest till Split. Vi hade bokat en egen kupé vilket var väldigt skönt. Sexbäddarskupé så vi hade gott om plats. Tio i sju rullade tåget ut från Budapest station, precis i tid. Vi tittade på landskapet utanför fönstret och åt matsäck. Lagom till solnedgång passerade vi Balatonsjön. Fantastiskt landskap att bara stå och njuta av, så vackert. Solen går ner väldigt snabbt här i södra Europa jämfört med hemma.

En fantastisk solnedgång, dock svår att göra rättvist på bild i farten.

 

På natten passerade vi landsgränsen mellan Ungern och Kroatien, det blev ett långt stopp med passkontroll. Först kom ungersk polis och bankade på dörren. De var trevliga men mer intresserad av fotbollsmatchen mellan Kroatien och Ryssland än att kolla pass, men gör det ändå lite snabbt. Vi stängde dörren och bestämde oss för att sova. Någon minut senare bankade det på dörren igen ”passport, please”. Igen? Men den här gången var det kroatiska polisen som behövde kolla passen. När allt var klart rullade vi vidare.

Medelhavet – här kommer vi!

Vi vaknade till fantastisk utsikt genom tågfönstret. Landskapet var förändrat, det märktes att vi kommit ner mot medelhavet. Vegetationen var mer busklik och torr. Vi såg vinodlingar och massor med olivträd från tågfönstret. Att åka tåg gör verkligen att transporten blir en del av resan och upplevelsen. Det är häftigt att få uppleva mer än bara destinationen.

På tåget, snart framme i Split.

Vi hade bokat en lägenhet i tre dagar på ön Brač, i en stad som heter Bol. Med färja tog vi oss från Split till Brač. Sedan blev det en bilfärd över hela ön. Ön är väldigt kuperad. Vi förundrades över naturen, värmen och det klarblå havet. Det är första gången vi är i Kroatien. Lägenheten är jättefin och bara två minuters promenad från stranden.

Endast två minuters promenad till stranden.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  • Maria 2018-07-14  

    Härligt med sol och bad – kanske få bli en resa till Budapest framöver då…

  • Knivstafamiljen 2018-07-15  

    Ja, kanske det blir Budapest nått mer. Kanske en ny tågluff framöver. Hänger ni på?

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.