Att baka bröd på muurikka

Fredag eftermiddag och jag var på högskolan till sent. När jag kom hem låg en deg på jäsning som skulle bli bröd till kycklingkebaben som middagen skulle bestå av.

Dags att tända elden

Barnen är lika fascinerade av elden som vi vuxna är så när det är dags att tända en brasa står vi alla samlade och vi värmer våra händer ovanför lågorna i väntan på glöd.

Pappas roll är att tända elden. Jag har ännu inte satt mig in i varken grillen eller elden. Jag tar hand om tillbehören.

Att bara sitta och njuta i vindskyddet. Mysigt!

Eld är väl bland det vackraste som finns?

I väntans tider

Medan vi väntar på att värmen ska bli lagom varm passar barnen på att lära sig tälja. Laban har bara provat med potatisskalare och morot innan och Nelli behöver ett par vuxenhänder som hjälper henne att tälja. Det gick jättebra och de var väl sysselsatta.

Ibland slås man av hur stora de har blivit.

Äntligen bakdags

Brödet delas upp i mindre bollar som sedan ska plattas ut.

Muurikkan värms upp.

…och äntligen är det dags för bröden att bli gyllenbruna.

Receptet

12 st
Det här behöver du :
50 gram smör
5 dl mjölk
½ paket jäst (25 gram)
0,5 tsk salt
1 msk honung
4 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl
Mjöl till utbakning

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och slå på mjölken. Ljumma till 37 grader, fingervarmt. Rör ner i jästen, tillsätt resten av ingredienserna med spara lite på mjölet. Arbeta till en smidig, lätt kladdig deg. Pudra över mjöl och låt jäsa ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Ta 12 bitar och lägg upp på mjölat underlag till de ska gräddas. Kavla så tunt du kan med vanlig kavel och sist med kruskavel på bägge sidorna. Grädda på stekhäll ca 1 min på varje sida. eller i ugn på plåt i 250 grader ca 3-4 min (taget från Kryddburken).

Vi fyllde våra tunnbröd med kycklingkebab, massor av sallad och mild kebabsås. Sååå gott! Man kan även äta dem som de är med smör och ost.

Prova ni också!

 

Du kanske också gillar

En kommentar

  • anneli 2018-10-10  

    Herregud så gott, älskar att laga mat på murrikka :)

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.