Tips För Fjällvandringen Del 1

Våren är här och vi är i full gång med årets planering. Sovsäckar, liggunderlag, vaxa kängor, välja kläder och kolla kartan. snön är borta och nu börjar Mullsjöfamiljen sin fjällsäsong.

DSCN0060

Skidor har aldrig varit någon stor grej för oss. Vi knyter hellre kängorna när sommaren kommer och ger oss ut på fjällturer med 20 kg på ryggen. Just nu sitter vi och planerar våra turer för sommar och höst. Nya platser ska utforskas och avnjutas.

Men hur planerar man en fjällvandring och vad behöver man tänka på?

Börja med att hitta en plats ni vill besöka. Ett tips är att titta på STF (Länk: svenska turistföreningen). Här hittar ni många bra förslag på leder i svenska fjällvärlden. När ni bestämt er för en tur så införskaffar ni en bra karta över den sträcka ni tänkt gå. Studera kartan och försök sedan planera hur många dagar ni behöver för att gå denna vandring.

Några tips från oss. Tänk på att en kilometer hemma som tar ex. 10 minuter att vandra, kan ta 30 minuter i fjällen. Så ta inte i för mycket i era beräkningar.

Är du inte van med fjällkartor kan det vara svårt att bedöma terrängen på en karta. Men som nybörjare rekommenderar vi att följa leder.

Lägg gärna till en reservdag. Alltså en dag som ni kan ta fram vid behov. Fjällen har en förmåga att bjuda på överraskningar som gör att planeringen spricker. Ex. 2015 när vi vandrade i Abiskofjällen blev vi båda magsjuka under fjärde dagen och vi fick ta vilodag i tältet.

När ni planerat rutten så dela gärna ut en kopia av kartan med planerad färdväg till någon anhörig som en säkerhetsåtgärd ifall något går galet under resans gång.

DSCN4652

Nu ska kläder väljas ut. Vad har man på sig i fjällen då?

Lager på lager princip är något man pratar om. det är en effektiv och väl beprövad metod som fungerar. Det går ut på att du har flera lager kläder som du själv kan ta av och på beroende på väder och vind.

Närmast kroppen har du ett underställ. Se till att detta har bra andasförmåga och är snabbtorkande. Den ska skydda dig både från kyla utifrån och fukt som din kropp bildar.

Sedan är det mellanlagret. Det är det lager du har som grund ex. En skjorta/t-shirt och dina vandringsbyxor.

 Det lager som du har ytterst och som ska skydda dig från regn och blåst mm kallas skal lager. Detta lager består av en vind och vattenavvisande jacka och överdragsbyxor.

Utöver detta har du ett förstärkningsplagg nära till hands som du kan ta på vid raster och på kvällen för att inte tappa kroppsvärme när du är stilla. ex. En tunn dunjacka eller fleece tröja.

Under detta blogginlägg (scrolla längst ner) kan ni se vilka kläder som vi rekommenderar från Tuxer.

En dunjacka från Tuxer värmer gott när man studerar kartan.

(En dunjacka från Tuxer värmer gott när man stannar och studerar kartan.)

Utrustning som du bär med dig är individuellt och kan variera beroende på vart du vandrar och hur länge. Men tält, liggunderlag, sovsäck och kök är några viktiga punkter som vi vill lyfta fram.

Det finns två sorters tält som är vanligast och mest beprövade i fjällmiljö. Tunneltält och kupoltält.

Tunneltält är vind tåligt och klarar påfrestningar från kraftiga vindar om man sätter det i riktning mot vinden.  Detta tält har dock låg takhöjd och man har inte mycket rörelsefrihet. Men oftast har detta en bra absid (förtält) som man kan förvara ryggsäckar mm i under natten.

(Tunneltält någon stans i Vindelfjällen)

(Tunneltält någon stans i Vindelfjällen)

Kupoltält är det tält som vi själva föredrar. Det har högre takhöjd och du kan sitta utan problem på kvällen och spela ett parti yatzy. Det är också till skillnad från Tunneltältet flyttbart när det är uppsatt.  Vänder vinden kan du alltså kliva ut och flytta eller vrida tältet till en bättre position.  En annan fördel är att vid en vacker morgon eller kväll kan du öppna upp kupoltältet och ligga i sovsäcken med en hejdundrande utsikt :)

Utsikten inifrån Kupoltältet i Kiruna fjällen

(Utsikten inifrån Kupoltältet i Kiruna fjällen)

Men oavsett vad du väljer för tält så titta på att det har bra ventilation. Att luft kan strömma igenom tältet. Annars bildar det lätt kondens och du vaknar med fuktig sovsäck från ett droppande tak.

Detta var något som hände oss. Vi hade gått 11 timmar den dagen och var på väg ner från fjället. Trötta och slitna så slängde vi upp tältet i en björkskog och kröp ner i våra sovsäckar utan att ha en tanke på att öppna ventilation.  Vi vaknade med vatten på golvet och allt i tältet var blött… som tur var hade vi bara några kilometer kvar  till fjällstationen i Abisko där vi kunde torka upp allt innan hemfärd.

Stirra er inte blinda på priserna. Ett billigt tält kan vara helt ok bara det har ventilation och bra vattenpelare (hur mycket nederbörd ytterduken klarar) , yttertältet ska ha minst 3000 vattenpelare och golvet bör ha 5000.

Det finns så klart alternativ om man vill bo bekvämare. Fjällstugor går att nå med en dagsvandring på många av lederna.  Man betalar på plats eller förbokar och man är garanterad en sovplats. vi har dock ingen erfarenhet av dessa då vi föredrar tält. Med tält kan man slå läger när man vill och vart man vill (nästan).

Morgon sol över tältet medans Veronica packar ihop för avfärd

(Morgonsol över tältet medans Veronica packar ihop för avfärd)

Sovsäck finns i syntet eller dun.  Syntet är mindre känsligt mot fukt och hantering.

En dunsäck värmer dock bättre och väger mindre. Den är mer lätt packad men kräver lite mer varsamhet. Dun är också mer känslig för fukt.

Ska du vandra vår/sommar bör du ha en så kallad tre Säsongs sovsäck som klarar minst 5- grader. Även en varm sommardag på fjället kan snabbt bjuda på sjunkande temperaturer med snö och frost som följd nattetid.

Syntet sovsäckar på morgonvädring

(Syntet sovsäckar på morgonvädring)

Liggunderlag finns i många varianter och här handlar det om vilket bekvämlighets nivå du vill ha. Vi använder oss av tunnare icke isolerat uppblåsbart liggunderlag som tar lite plats i packningen.  Här rekommenderar vi att besöka en återförsäljare och känn er fram. var inte rädda för att be att få testa komforten på liggunderlagen i butiken.

Vi lämnar Sälka bakom oss

(Vi lämnar Sälka bakom oss)

Äta bör man annars dör man säger ju ordspråket. Detta gäller ju så klart på fjället med. Att dö kanske är att ta i men utan mat tappar man energi och ork.  Då är kök bra att ha.

Göra mat över öppen eld är mysigast. Men på kalfjället kan det råda brist på ved. vi rekommenderar ett friluftskök i ryggsäcken.

Det klassiska spritköket fungerar utmärkt men bränslet tar plats och väger en del. Är man ovan användare är det också lätt att man skvimpar och skvätter lite vilket leder till att maten smakar T-dojja.

Vi använder gaskök. Gasen räcker länge och en flaska gas väger inte många gram och tar lite plats. Köken i sig är också dom oftast små och behändiga.  Här skulle vi säga att man får titta på priset lite. Dom lite dyrare och avancerade köken kokar upp din mat snabbare och du sparar gas och tid. Men i fjällen har man gott om tid så vill man spara några hundralappar så ta ett lite billigare kök och passa på att njut av utsikten medan maten tillreds :)

"Spindelkök" med gas tar ingen plats och väger lite

(”Spindelkök” med gas tar ingen plats och väger lite)

Det var lite baskunskap och tips från oss. Vi hoppas att vi kan få er som inte besökt fjällens alla vackra leder att bli lite nyfikna och ta steget ut i vildmarken.

Packlista för fjällturer hittar ni mängder av på Google. Ta en som passar er bäst och så tar ni bort och lägger till saker som ni tror ni behöver.  Har ni frågor och funderingar om fjällvandring  eller utrustning så tveka inte att ställa dessa i kommentarsfältet nedan.

Självklart kommer vi prata mer fjäll här på bloggen men att ge alla tips i ett inlägg skulle resultera i en bok :)

Så håll utkik på bloggen mer tips kommer.

6 dagar avklarade på kalfjället när vi går ner till skogen igen.

(6 dagar avklarade på kalfjället när vi går ner till skogen igen.)

Vi avslutar detta inlägg med några bonus tips man kan ha nytta av.

1: gör en kudde genom Att ta sovsäcks påsen och fyll den med dina ytterkläder innan du kryper ner i säcken.

2: fyll en flaska (ex. Vattenflaskan) med kokat vatten. Trä en strumpa över som skydd och stoppa sedan i sovsäcken så har ni ett element för kalla nätter.

3: använd två tunna strumpor i stället för ett par tjocka,  det tar bort friktionen mot foten och du undviker skavsår.

4: ta med en fjällflora bok (finns i fickformat) du kommer se växter du aldrig sett förut och det finns mycket gott att smaka på ex.  Den berömda rosenroten som ger både  energi och är lust/potenshöjande

Har ni lika tur som oss kan ni få träffa på en nyfiken fjällräv på vandringen.

Har ni lika tur som oss kan ni få träffa på en nyfiken fjällräv på vandringen.