Storstadshäng med småbarnsgäng

Att resa till en storstad med två barn som sällan kan sitta still – ja absolut! Med en flygresa på knappt 40 minuter från Köpenhamn – där du dessutom i princip kommer direkt in till centrum – är Berlin en optimal destination för härligt storstadshäng med småbarnsgäng!

Denna gången reste vi tillsammans med ett par goda vänner och tillsammans laddade vi för några dagar med härliga aktiviteter. Fördelen med Berlin är att berlinarna älskar barn och barn älskar Berlin. Denna stad är en guldgruva för aktiviteter som passar familjer med barn i de mest skilda åldrar. Berlin är nästan som vårt andra hem och det finns alltid något nytt att upptäcka. Denna gång lät vi barnen välja aktiviteter och vi som föräldrar fick på så sätt ett par avkopplande dagar.

Att resa till en storstad mitt i vintern kan ha sina utmaningar men vårt tips är att välja ett boende där man kan pausa mitt på dagen och spendera tid på om man så önskar.  Vi brukar dessutom välja ett boende som har nära till kommunikationer för att enkelt ta sig runt till de aktiviteter man vill göra.

Foto 2016-11-27 10 19 14

Naturvetenskapliga museet – Museum für Naturkunde

Berlins Naturvetenskapliga Museum är en riktigt pampig byggnad, det största naturvetenskapliga museet i Tyskland. Museet öppnade i slutet av 1800-talet och rymmer idag närmre 30 miljoner objekt. Sedan 2015 kan man se det unika skelettet av en Tyrannosaurus Rex, det enda i sitt slag i Europa! Barnen är fullkomligt överväldigade när de på riktigt får uppleva ett ”dinosaurieäventyr”.

Små barn, stora skelett och benen fulla av spring som plöjer våning efter våning med en förtjusning som gör oss lyckliga. I ett av de sista rummen man besöker får barnen syn på en huvudlus – förstorad si så där 1000 gånger. Fascinerande lyssnar vi på barnens egna diskussioner om denna stora varelse som ju egentligen är så liten att den inte syns och att detta faktiskt är ett sånt djur man kan få i håret! Upptäckarglädje när det är som bäst!

 Naturhistoriska Museum_1

 Naturhistoriska_4

 Naturhistoriska_3

Snabbtåg, spårvagnar och lekplatser

En riktigt bra storstad ska ha ett riktigt bra kommunikationsnät. Att aldrig behöva vänta mer än 4 minuter på nästa tåg är guld värt för familjer med rastlösa barn. Vardagliga saker för ett Berlinbarn – som att ta spårvagnen till förskolan – blir för våra barn ett stort äventyr. Hållplatser, konduktörer och gatumusikanter. Ljuva storstad!

Vad vill ni göra idag? Vi vill gå på en lekplats!

Det sägs att Stockholm har runt 200 lekplatser. Berlin har närmre 2000! Många av dessa är fantastiskt fina. På Berlin Zoo ligger en av våra absoluta favoritlekplatser, helt byggt i naturträ med svindlande hängbroar och klätterställningar. Med utsikt över Museum Insel ligger det en annan favorit där vi gärna spenderar en timme eller två på. Storstadshäng på barnens villkor måste innehålla tid för lek!

Systrar

 IMG_20161127_103611

 IMG_20161127_102352

 IMG_20161127_110340

Julmarknad – så klart!

Man kan inte åka till Berlin i december utan att besöka en av de många fantastiskt mysiga julmarknaderna. För barnen är karusellerna och spunnet socker kanske höjdpunkten medan vi vuxna insuper julstämningen med glühwein och bratwurst över öppen eld. Allra mysigast är det när mörkret lägger sig, gångarna börjar att fyllas på med människor och man känner doften av brända mandlar.

När vi så stiger på flyget hem mot Sverige igen så kom frågan;  ” Vi kan väl göra detta en gång till?” . Bättre betyg kan nog inte en storstad få.

 IMG_20161127_171655

 IMG_20161127_170155

 Foto 2016-11-28 11 48 33

 

von Barth