Luleåfamiljen på pimpeltävling

Så har det blivit Luleåfamiljens tur att ta över efter Bodenfamiljen. Vi har fått äran och nöjet att vara den nordligaste av Tuxers ”active families” i Sverige.

Flera årstider

Det är på våren och hösten man märker hur avlångt Sverige är och vilka skillnader det medför i årstiderna. Vi ser det tydligt när vi jämför hur det ser ut här i Luleå med hur det ser ut på de senaste blogginläggen från de aktiva familjerna längre söderut i landet. Man behöver inte ens åka särskilt långt för att få uppleva olika årstider den här tiden på året.

På påskafton åkte vi till Saittarova för att delta i en pimpeltävling som kallas Saittanappet. Saittarova ligger ungefär 25 mil norr om Luleå.

Här hemma i Luleå kunde vi så smått börja ana att våren var på väg. Vi hade en krokus som slagit ut och några pärlhyacinter som var på väg att bli blåa invid husväggen.
2017-04-05 07

Uppe i Saittarova var det fortfarande full vinter. Det fanns stora snöhögar där barnen roade sig med att åka kana i väntan på startskottet för dagens pimpeltävling. Enya var helnöjd med sin Slush overall i galon som gled fort och bra utan att hon blev blöt. Overallen har dessutom ett mjukt och skönt fleecefoder som gör att hon håller sig varm.
IMG_5738

Starten på årets pimpeltävling!

När startskottet gick sprang killarna ut mitt på sjön där de ville sitta under årets pimpeltävling. Isen på Saittajärvi var fortfarande lika tjock som isborren är lång, ungefär 1 m. Det tog därför ett tag och var ganska jobbigt att göra varsitt hål till alla åtta som var med i vårt sällskap. Pappa Stefan gjorde de första hålen och sedan tog mamma Anna över. Att borra pimpelhål är ett bra sätt att hålla värmen speciellt en dag som denna då solen inte riktigt lyckades ta sig igenom molnen och det blåste lite kallt.

När hålen väl är gjorda är det bara att slå sig ner på isen och njuta av lugnet. Det är därför man åker på pimpeltävling. Man sitter där man sitter och väntar på napp. Under tiden kan man prata och umgås med varandra. Bästa sittunderlaget för en frusen mamma är ett renskinn, det värmer skönt under rumpan men för Elwin som aldrig fryser hur lite han än tar på sig fungerar det lika bra att sitta på en kall campingstol.

IMG_5743

För Edward började denna pimpeltävling bra. Han hade bara pimplat en liten stund när han fick sitt första napp. En fin liten abborre. Pappa Stefan och Elwin fick också napp ganska snabbt. Vi såg att det var flera andra runt omkring oss som också fick napp just i början av dagens pimpeltävling. Men efter en stund var det som om fiskarna förstod att det kunde vara farligt att hugga på de maskar och maggots som vi hade agnat med. Fiskelyckan var över och det kom inga fler fiskar på våra krokar under resten av denna pimpeltävling.

Fika

Efter att aktivt ha deltagit i årets pimpeltävling en lång stund blev Elwin lite trött på pimplingen och tog en fikapaus bredvid lillasyster. Han tyckte det smakade bra med en fammomacka, en smörgås gjord på farmors hembakta mjukkaka, från vår medhavda matsäck. För den som missat att packa med sig mat fanns, som vanligt när det är pimpeltävling, både ambulerande fikaförsäljning från en kälke ute på isen och försäljning av hamburgare stekta på muurikka inne på land. För den som så önskade fanns det även försäljning av fika och varmkorv inne i hembygdsgården just bredvid sjön.

IMG_5740

Slutsignal

Efter två timmar på isen gick så slutsignalen i årets pimpeltävling. Alla som fått napp fick väga in sina fiskar. Det bildades en lång kö till invägningen och det tog nästan lika länge att få fram vinnarna som själva pimpeltävlingen pågått. Under väntan på resultatet åkte barnen mer kana i snöhögarna och sprang runt och lekte. Alla som inte tagit sig tid att fika under pågående pimpeltävling hade nu gott om tid att göra det i lugn och ro.

Prisutdelning och lottdragning

Det var bara Stefan, Edward och Elwin som fick upp någon fisk i vår familj. Edward och Elwin fick varsitt pris i ungdomsklassen. Enya och alla andra barn som inte fått napp fick varsitt tröstpris. Stefans fiskar vägde för lite för att räcka till pris i vuxenklassen på årets pimpeltävling.

Det var även ett lotteri på startkorten i vuxenklassen i denna pimpeltävling där en lycklig vinnare fick 100 000 kr och en annan vinnare fick 10 000 kr. Elwin hjälpte till med att dra de lyckliga vinnarna men lyckades tyvärr inte dra något av våra startkort.

2017-04-15 16

Alla blir lyckliga vinnare!

För oss är det inte att få napp och vinna priser som är det viktigaste med att delta i en pimpeltävling. Den högsta vinsten för oss alla är att vi får vara ute hela dagen i friska luften tillsammans och umgås och göra något som alla kan vara delaktiga i på lika villkor. Spänningen med att kunna få napp och vinna ett pris gör att barnen tycker det är spännande att delta. Att alla barn får ett tröstpris gör att ingen behöver gå hem besviken från denna pimpeltävling.